Terug naar nieuwsoverzicht

Pijnlijk verlies eerste team (25 november 2017)

De wedstrijd van de Giessen en Linge 1 tegen de Drie Torens uit Tilburg werd in 2 fases gespeeld.

Eddy Korevaar en Jesper Nederlof speelden hun partij vooruit op de dinsdagavond. Hier werd de trend van de wedstrijd al gezet, namelijk niet te veel risico nemen, op zich hoeft dat natuurlijk niet een nederlaag in te luiden en bovendien is het fijner om niet de zaterdag al met een achterstand te beginnen.

Op de zaterdag dan het vervolg op de overige 6 borden. In de gezellige volle zaal van Schaakvereniging Sliedrecht werden we verwelkomd door drie zwarte Pieten.

Drie was overigens een terugkerend motief, er waren 3 zwarte Pieten, tegenstander was de Drie Torens, er speelden 3 dames mee, er speelden 3 Dekkers mee. En alle drie teams in de zaal komen uit in de 3e landelijke klasse. De wedstrijd zelf werd echter 3x niets.

Tim Schakel en Lemmy Schakel tekenden al snel de vrede, respectievelijk 20 en 25 zetten in volledig gelijke stellingen. De remise van Hemmo Mulder, zijn vierde dit seizoen, was al op voorhand ingecalculeerd.

Andries Dekker heeft een nieuwe tactiek, stukken naar de koning van de tegenstander gooien en mat zetten, de tegenstander kon zoveel kaalslag rond zijn koning niet langer aan en verloor een stuk en een pion. Een voorsprong dus!

Jaco speelde zijn lievelingsopstelling tegen de Franse verdediging maar ging voor een kwaliteitswinst waarna de zwarte stukken de witte stelling binnendrongen. Gelijke stand dus.

Alles hing nu af van de partij van Bobby Fijlstra die al lang zich moest verdedigen tegen druk op de damevleugel, maar dapper zijn materiaal bleef vasthouden. Toen die echter dacht lost te komen verloor dat pardoes een stuk in een overigens moeilijk houdbare stelling.

3.5 – 4.5 verlies dus en de Giessen en Linge zakken af naar de 9e plaats op de ranglijst en zien het degradatiespook naderen.

De Giessen en Linge – de Drie Torens

Fijlstra , B. (Bobby) 2020 – Kocken , W.G.R.M. (Wilbert) 2087 0 – 1
Nederlof , J. (Jesper) 2163 – Leemans , H.M.C.A. (Huub) 2008 ½ – ½
Dekker , A. (Andries) 2103 – Feelders , A.J. (Ad) 2010 1 – 0
Vonk , J.J. (Jaco) 2158 = Bighelaar van den, J.H.A.M. (Joost) 1957 0 – 1
Mulder , H.W. (Hemmo) 2028 – Douwes , J. (Jan) 1972 ½ – ½
Schakel , T.T. (Tim) 2031 – Panjoel , B.J. (Bert-Jan) 1952 ½ – ½
Korevaar , E.L. (Eddy) 1894 – Brand , B.J.L.M. (Berry) 1831 ½ – ½
Schakel , L. (Lemmy) 1801 – Mutsaers , A.J.J.M. (Ad) 1781 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2025 Gemiddelde Rating: 1950

Leuk en leerzaam moment deed zich nog voor bij de wedstrijd van Sliedrecht.

Het eindspel 2 Paarden tegen geblokkeerde pion op f7 werd remise gegeven omdat de tegenstander de pion op f7 er af sloeg.

Het eindspel is echter met de pion tegen eenvoudig gewonnen (ene paard blokkeert, andere paard en koning drijven vijandelijke koning in de hoek, en het blokkadepaard is op tijd om
de blokkade van de pion op te heffen en het mat in de hoek te gaan uitdelen)

Andries Dekker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *