Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 12 interne competitie op 12-12-22

Het was de laatste ronde in het eerste deel van de interne competitie. Omdat onze gewone speelruimte op dinsdag 13-12 niet beschikbaar was, werd deze competitieronde verplaatst naar maandag 12-12. Toch hadden 17 spelers op deze afwijkende avond de weg naar De Til kunnen vinden. Helaas was David Carlsson de ongelukkige die hierdoor een bye kreeg.
De langste partij van de avond was de wedstrijd met wisselende kansen tussen Eddy Korevaar en Henk Boot. Omdat Eddy vaak op dinsdagavond andere verplichtingen heeft, was zijn optreden voor de club beperkt tot externe wedstrijden. En dat gaat hem dit jaar uitstekend af met een score van 6 uit 9. Dus Henk was gewaarschuwd. De stelling werd door Eddy rustig opgezet en Henk kroop in een egeltjesstelling in de hoop daaruit op een gegeven moment met grote kracht naar buiten te stormen. Eddy begon met een rustig offensief op de damevleugel, wat Henk in eerste instantie goed opving. Toen hij echter met 21. .. bxa5 op “safe” probeerde te spelen door een extra pionnetje te ruilen (diagram)

bleek dat uiterst “unsafe” en kreeg Eddy significant voordeel (ruim + 2 volgens Fritz). Henk vreesde toen voor zijn leven, maar zag na 29. Le3 mogelijkheden om met 29. … e5 en vervolgens 31. .. Pd4 tegen te spartelen (diagram).

Wit nam de pion op d6 mee en Henk deed zich tegoed aan pion e4, waarna Henk er wel weer enigszins in geloofde, dat de remisegrens weer aan de horizon was verschenen. Henk merkte ook aan Eddy zelf dat diens voordeel verwaterde en dat het witte tijdsvoordeel inmiddels verdwenen was. Henk plaatste op de 36e zet nog een (tactisch) remise aanbod, hoewel de computer het nog steeds beter voor wit vond. Waarschijnlijk met dezelfde argumentatie die Eddy verwoordde met: “Ik speel nog even door, ik heb tenslotte een pion meer”. In het volgende eindspel, dame-toren en lopers van ongelijke kleur, kon Eddy toch geen vuist meer maken en zette Henk zijn stukken soliede neer en kon met een dame-loper batterij toch wat speldenprikjes uitdelen. Hoewel de computer de stelling na het gedwongen 46. g3 nog als in evenwicht beoordeelde, (diagram)

voelde het als wat voordeliger voor zwart. Zeker toen Henk zijn h-pion naar voren bracht, begon het bij wit wel een beetje te piepen en te kraken. Rond de 50e zet miste hij overigens tot tweemaal toe een winnend Db2+, omdat hij dacht via de g-lijn beslissend te kunnen binnen dringen. Niet dus, maar Eddy verslikte zich in de verdediging zodat hij in de slotstelling (diagram)

moest kiezen tussen dameverlies of matgezet worden. Oeps, dat was voor Henk wel een zware en gelukkige overwinning. In het verleden zijn partijen tussen Eddy en Henk overigens wel vaker zo geëindigd: de betere partij werd in de slotfase door de tegenstander alsnog beentje gelicht, nu was Henk dus de gelukkige.
Jaco Vonk speelde tegen Hans Karelse een van zijn geliefde gambiet openingen. Hans antwoordde rustig, al zag zijn stelling en door Jaco’s ruimtevoordeel op de damevleugel behoorlijk gedrukt uit. Volgens Hans ging het allemaal nog wel, tot hij op een gegeven moment mistastte en Jaco dus won.
Christian Boudewijn speelde tegen Bram Capelle en zag al vroeg in de partij (zet 12!) een zwarte loper op f2 neerploffen. Op die plaats een lastige indringer, die ook nog eens gedekt stond. Maar Bram kon er blijkbaar geen verder voordeel uithalen. Christian speelde wat om deze loper heen om hem later af te ruilen en de pion terug te winnen. Maar even na de 20e zet ging Christian duidelijk in de fout en won Bram de partij. Hij heeft nu de mooie score van 6 uit 7 en staat aan het eind van het eerste deel van de competitie op een fraaie 3e plaats, die hij overnam van Hans Karelse.
Wim Rietveld speelde tegen Huig Visser en liet zich de kans niet voorbijgaan met een vroeg Lxf7+. De koning van Huig bleef in het midden, Wim schakelde nog met meerdere stukken een tandje bij in de aanval en won overtuigend.
Henry Houweling kreeg te maken met Mattias Stok en speelde een rustige ruilvariant. Niettemin maakte hij duidelijk vorderingen en drong Mattias steeds meer terug. Ondanks forse tegenstand van Mattias was Henry de duidelijke winnaar.
Gerard de Gans speelde tegen Johan Vroege. Hoewel de stelling redelijk dichtgeschoven oogde, was er ergens in het centrum toch een kiertje, waardoor Gerard binnen kon dringen en vervolgens zette hij een winnende aanval op.
Rob van Driel en Mark Couwenberg maakten er een wild spektakel van. Uiteindelijk resteerde een pionneneindspel, waarbij Rob sterker was op de koningsvleugel en Mark op de damevleugel. Hoe het precies is gegaan, heeft uw verslaggever niet gezien, maar uiteindelijk ging Mark er met de winst vandoor.
Louis Rutgers en Arjan Uittenbogaard speelden vanuit de opening met klassieke thema’s. Met tegengestelde rokades trokken de witte pionnen van Louis naar voren op de koningsvleugel, terwijl Arjan zijn aanvalskansen op de damevleugel zocht. Hoewel Louis groot en winnend voordeel had, was de praktische uitvoering problematisch, want die ene dreiging van Arjan was Louis ontgaan. Hij had niet genoeg op zijn handen gezeten en goed gerekend, zodat hij een matdreiging van Arjan miste.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *