Het belangrijkste duel werd uitgevochten door Eddy Korevaar en Hans Karelse. Vanuit de opening werd Eddy opgezadeld met een dubbelpion op e3 (na Pg4 x loper op e3), maar daar kreeg hij dus wel een stevig centrum voor terug. De open f-lijn bleek niet echt belangrijk om een aanval over te lanceren. Hij ontwikkelde vervolgens wat initiatief op de damevleugel en de open a-lijn werd het toneel van actie. Het evenwicht werd echter nergens verbroken. Hans probeerde tegenkansen via het centrum en koningsvleugel te krijgen. Hoewel hij na ruil van flink wat stukken in het dame-eindspel met beiden ook twee lichte stukken een pionnetje minder had, was er voldoende compensatie. Toen Eddy op de 35ezet een zwakke damezet deed, kreeg Hans groot/beslissend voordeel. Maar er resteerde nog maar weinig tijd, en vanwege herinneringen aan eerdere deksels op de neus, besloot Hans genoegen te nemen met remise door herhaling van zetten, waarmee Eddy dus een aardig Kerstpresentje kreeg.
Een ander belangrijk duel vond plaats tussen Henk Boot en Louis Rutgers. Louis koos een wat andere opening dan meestal. Op de 11e zet zette hij rustig voort, terwijl hij Henk met een dameuitval ook ernstig had kunnen bevragen. Henk had in eerste instantie de goede verdediging gepland, maar ook in het vervolg zou hij enkele malen de beste zet hebben moeten vinden, dus hij was wel opgelucht dat Louis het rustig aan deed en hij daardoor het initiatief naar zich toe kon trekken. Rond de 20e zet had Henk een flink ruimtelijk overwicht en had hij een zwarte toren op h6 ingesloten. Hij stond toen wel wat beter, maar toen hij “vergat” op zet 24 de damevleugel op slot te gooien (a4), kwam Louis sterk terug met een pionnenopmars op de damevleugel, hij stond toen zelfs wat beter en ook het door Louis achteraf afgekeurde b5 was nog goed, maar hij schrok van Henk’s e5 waardoor hij een kwaliteit dreigde te verliezen. Hij had er achteraf beter wel een kwaliteitsoffer van kunnen maken met ongeveer gelijke kansen. Toen hij de toren van a8 wegspeelde stootte Henk door met e5-e6 en toen Louis de loper naar g8 terugtrok kwam Henk weer in het voordeel. Henk wilde het rond de 30e zet te mooi doen, maar direct afgaan op kwaliteitswinst zou hem toen snel beslissend voordeel hebben opgeleverd. Nu werd het nog een hele strijd, maar toen Louis ruil van de zwarte lopers ontweek, nam Henk’s voordeel na dameruil beslissende vorm aan. Een partij met wisselende onnauwkeurigheden, overigens geen grove fouten, maar spannend tot in de kleine minuutjes-uurtjes.
Sebastiaan Visser en Mark Couwenberg speelden een onderhoudende aanvalspartij met ongelijke materiaalverhoudingen. Op een gegeven moment had wit twee torens en zwart drie lichte stukken. Mark manoeuvreerde hiermee behendig, kwam beter te staan en maakte een pion buit. Hij ontwikkelde een mooi aanvalsvisioen om nog een pionnetje aan de buit toe te voegen en een mooie koningsaanval op te zetten. Maar ach, de rekenmachine in Mark’s hoofd was even niet goed afgesteld en hij verloor hierbij een stuk en daarmee ook de partij.
Tony Else nam het op tegen Bram Capelle. Na een rustige opening stond Bram een tikkeltje beter, maar hij zag geen kans zijn voordeel uit te bouwen. Op de lange termijn had Tony wat meer mogelijkheden in het centrum en na dameruil kon hij ook een pionnetje winnen. Hij gaf het pionnetje op het juiste moment terug en kreeg daardoor in een toreneindspel twee verbonden vrijpionnen en die waren beslissend, winst dus voor Tony.
Een enigszins vergelijkbare opening kwam op het bord tussen John Dessens en Arjan Uittenbogaard. John voelde zich wel thuis in de stelling en kwam met dame en lopers erg actief te staan op de koningsvleugel, terwijl de damevleugel op slot ging. Waarschijnlijk had John hier wel een flink voordeel, maar toen Arjan de kans kreeg een aantal actieve witte stukken te ruilen, kreeg hij weer lucht. Met het posteren van een batterij met 3 zware stukken op een open lijn, was hij nu de bovenliggende partij. Maar zoals ook al eerder dit seizoen, het uitbouwen van het voordeel tot winst lukte Arjan niet. John bood in tijdnood remise aan, maar Arjan weigerde. Toen John twee pionnen had buitgemaakt en de resterende tijd nog verder geslonken was, bood John nogmaals remise aan en Arjan koos toen eieren voor zijn geld en accepteerde dit aanbod. Ton Lodder moest tegen Jan Post op de 18e zet pionverlies accepteren. Toen Jan later nog een 2e pion buitmaakte, was zijn winst duidelijk.
Henry Houweling en Bert van Geldere speelden een partij met tegengestelde rokade. De keuze van Bert voor een lange rokade bleek niet erg gelukkig. Zijn stukken communiceerden slecht en toen dat leidde tot pionverlies, vond Bert zijn stelling zo hopeloos, dat hij opgaf om verder lijden te voorkomen.
Er waren nog twee bekerwedstrijden deze week. Arjo van Geffen had weinig kans tegen Robert Euser die gemakkelijk won. De andere wedstrijd was een barrage tussen Bert van Hees en Wim Rietveld. Hoewel het een poosje leek dat Wim iets makkelijker spel had, was de uiteindelijke uitslag remise. In het beslissende vluggertje, was Wim overtuigend de beste en gaat dus door naar de volgende ronde.
Terug naar nieuwsoverzicht
- Verslag De Vughtse Toren 1 – De Giessen en Linge 1 door Jeroen Brandsma
- Kerstpuzzle