Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 13 interne competitie op 22-02-2022

Het was een mooi moment om elkaar weer te zien op de vertrouwde plaats in De Til. Helaas was bij het oneven aantal spelers Bram Capelle de ongelukkige die geen tegenstander had. Omdat het 2e team deze week op 24-02 nog een uitwedstrijd voor de boeg had, was het aantal gespeelde partijen beperkt tot 7 wedstrijden. Als eerste eindigde de partij tussen Christiaan Boudewijn en Huig Visser. Oppervlakkig gezien leek Christiaan met Dxc6+ de zwarte toren op a8 te kunnen veroveren, maar Huig had de mooie terugtrekzet Le6-d7 achter de hand, waarmee hij met de dame op e7 een aftrekschaakje kon geven! Hiermee verloor Christiaan pijnlijk zijn dame op c6 en de partij.
Gerard de Gans leek prima te staan tegen David Carlsson, maar toen uw verslaggever even later nog eens keek waren de rollen geheel omgedraaid. David stond inmiddels een toren voor en trok de winst overtuigend naar zich toe.
Ook de partij tussen Sebastiaan Visser en André van Wingerden was niet van heel lange duur. André kon met een dame op g5, paard op g4 en een loper gericht op h2 optimaal profiteren van het gebrek aan verdedigers voor de witte koning. Diagram na 14. ..Pg4.   

  Hoewel zwart al gewonnen stond, werd het einde verhaast door De2 ipv Pf3. Na Lxh2+ en de fraaie terugtrekzet Lg3 werd het matnet rond de witte koning stevig dichtgeknoopt en kon de binnendringende zwarte dame het vonnis voltrekken.
Ook in de partij tussen Hans Karelse en John Dessens was de strijd van niet al te lange duur. Hans stond zeker plezierig en kon al denken aan aanvalsmogelijkheden. John dacht ondertussen een batterij op g2 te kunnen richten, maar zag daarbij de tussenzet Le4 blijkbaar over het hoofd. De zwarte dame op D5 moest even een stapje opzij doen, maar dat liet de zwarte loper b7 als slachtoffer in de handen van de witte loper op e4 vallen. John staakte de daarna hopeloze strijd.
Een interessant duel werd uitgevochten tussen Tony Else Henry Houweling. Vanuit de opening stond Tony duidelijk beter en hij kon zijn voordeel nog vergroten door ruil in het centrum van pionnen en stukken. Hierna kon hij het zwarte paard op de damevleugel terugdringen. Bovendien betrok hij ook zijn beide torens in het spel. Maar dan volgt er vaak een probleem, zo ook bij Tony. Hoe namelijk de mooie stelling en het voordeel verder te vergroten? Vooral als je zoveel ruimte hebt en zo veel mogelijkheden. Tony deed vervolgens enkele aarzelende zetten. Zijn voordeel verdampte dan ook en de wedstrijd leek even zelfs te kantelen. Tony kon toch nog na wat extra materiaal ruilen het evenwicht bewaren, waarna tot remise werd besloten.
Een langdurige partij was die tussen Chris Tromp en Rob van Driel. Chris kwam steeds beter te staan en dat resulteerde in pionwinst. En omdat het een ondersteunde vrijpion op de d-lijn was, zag het er voor Rob erg somber uit. Hoewel Chris wel vorderingen leek te maken, kon Rob met zijn zware stukken via de f-lijn nog wel wat tegenspel ontwikkelen en Chris flink aan het werk houden. Er verdwenen steeds meer pionnen en stukken in het doosje, waarmee de remisekansen voor Rob wel groter werden. Uiteindelijk restte een eindspel op de damevleugel, waarbij de extra pion van Chris niet meer beslissend leek en ontsnapte Rob uiteindelijk met remise.
En dan was er natuurlijk nog het topduel van deze ronde tussen Henk Boot en Jaco Vonk. Henk wilde met wit niet opnieuw in een Benkö-type stelling terechtkomen en leek daar in te slagen. Want in eerdere partijen met dat type stelling had Jaco regelmatig aan het langste eind getrokken, vandaar… Maar Jaco speelt nu eenmaal graag het pionoffer .. b5 en ook deze keer kwam dat toch weer op het bord. Toch was Henk niet ontevreden met de stelling. Omdat hij regelmatig in vergelijkbare partijen (te) lang wachtte met de centrumdoorbraak e4-e5, besloot hij dit te spelen zodra de mogelijkheid zich voordeed. 

 

   Weliswaar gaf hij daarmee de gambietpion weer terug, maar de overblijvende zwarte pion op c5 “voelde” voor Henk als best zwak door het ontbreken van zijn natuurlijke ondersteuner op d6. Er volgde een fase van manoeuvreren, waarbij beiden verassingen via de achterste lijn voorkwamen met h3 en h5. Het kostte Jaco allemaal duidelijk meer tijd, waarbij hij enkele actieve voortzettingen verwierp, soms wel en soms niet terecht. Henk voelde zich dan ook prima toen hij de zwarte c5-pion met 22. Tc4 kon blokkeren en vond het niet erg dat Jaco zijn paard tegen de loper op e3 ruilde. Objectief was de strijd overigens nog steeds in balans na 27. Kd3,   

  al begon de tijd voor Jaco langzaam aan wat te dringen, nog 16 minuten, terwijl Henk nog 50 minuten over had. Met 29 .. Tb8 ipv Ta5 taste Jaco mis en kreeg Henk de mogelijkheid de pion op c5 op te peuzelen. 

  Jaco dacht namelijk dat de pion vergiftigd was omdat na Lxc5 natuurlijk niet Kxc5?? mag worden gespeeld, waarna Tc8+ zou zijn gevolgd, maar eerst de tussenzet Td2+ en pas daarna Kxc5. Nu kon Henk zijn vrije a-pion laten opstomen tot a6. Het blokkerende Ta7 hielp niet echt, want met Td2 eiste Henk het veld d6 op, zodat Txa6 werd verhinderd. Jaco gaf in deze verloren stelling dan ook op, waarmee de strijd aan de kop van de ranglijst weer ongemeen spannend is geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *