Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 14 interne competitie waarin het geluk Henk toelachte

Voor de eerste zetten werden gespeeld wensten de spelers elkaar natuurlijk een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar met veel schaakplezier. In deze ronde zaten Henk Boot en Hans Karelse tegenover elkaar en Hans speelde een bekende, maar voor hem nieuwe opening. Dat verraste Henk, maar Hans had zich zo bleek, terdege voorbereid en speelde goed. Er kwam een gelijke stand op het bord, waarop beiden voorzichtig manoeuvreerden. De stelling was in evenwicht, maar potentieel vuurwerk hing in de lucht. Dat kwam er ook toen Henk eerst met 16. f4 het paard van Hans op e5 wegjoeg en daarna met 17. e4 zijn agressieve bedoelingen in het centrum kenbaar maakte, waarop Hans Th6 speelde. (Diagram).

Het kostte beide spelers flink wat bedenktijd om de verschillende (tactische) mogelijkheden van de stelling te doorgronden en beider bedenktijd slonk zienderogen, bij Hans overigens meer dan bij Henk, waarbij Henk onder het uitspreken van de oude term “alea iacta est” (de teerling is geworpen) de uitnodiging van een stukoffer aannam door 18. gxf5 te spelen. Dat stukoffer bleek na afloop verre van correct, omdat hij de toren op h5 naar h6 of h4 kon verplaatsen en significant voordeel krijgen, zoals Jaco in de analyse ook aangaf. Echter Hans speelde na 19. g4 Pf6 en kreeg enkele pionnen voor de kwaliteit en was de dynamische stelling min of meer in evenwicht. Maar Hans vertelde na afloop dat hij Henk wel op zijn blauwe ogen had vertrouwd dat die het offer correct had uitgerekend. Natuurlijk heel vriendelijk van hem, maar het is meestal het verstandigste in een schaakpartij een offer van de tegenstander primair te wantrouwen. Henk speelde in de volgende stelling 22. Le3 (diagram),

waarbij ook de mogelijkheden Pe4 en Tf3 werden overwogen. Het was dus inmiddels een uiterst taktische stelling geworden die eerder wat gemakkelijker leek voor zwart dan voor wit, overigens met nog 30 minuten voor Henk en 15 minuten voor Hans. De tijd was op zet 28 nog verder geslonken, toen Hans 28. .. Dd6 speelde (diagram)

met het plan via Dh6 de witte pion op h3 te veroveren. Maar hoewel hij na Ted1 nog gelijkspel had mits de dame terugging naar c7 of f8, was het na Dh6 helaas uit voor Hans na Td8+. Henk kreeg met deze overwinning wel een mooi nieuwjaarscadeautje….. Maar onderhoudend was de partij zeker geweest!
Bert van Hees zag zich geplaatst tegenover Jaco Vonk en besloot maar eens een min of meer obscuur gambietje te spelen. Jaco accepteerde de pion op e4 en bouwde zijn stelling soliede en zorgvuldig op. Hij had het centrum had en hield hij stevig in handen. Hoewel Bert probeerde om dit centrum heen te spelen, kreeg hij geen echte aanval van de grond en langzaam aan werd duidelijk dat hij steeds minder compensatie voor de pion had. Uiteindelijk won Jaco overtuigend, al waren ze wel als laatste spelers op deze avond klaar.
David Carlsson speelde de opening tegen Louis Rutgers iets te rustig en schoot er een pion bij in. Toch was het voor Louis niet zo eenvoudig verder te komen. Langzaam maar zeker kwam David terug in de wedstrijd. In het resterende dame-loper versus dame-paard met pluspion eindspel, lukte het hem de remisehaven te bereiken. Een sterke prestatie van David, al zal de analyse met de computer vast ergens nog wel gemiste mogelijkheden voor Louis aan het licht brengen.
Er waren ook gemiste kansen in de partij tussen Arjan Uittenbogaard en Henry Houweling. Henry zette de partij goed op, stond duidelijk beter, won een pion en de witte stelling lag er nogal mistroostig en gedesoriënteerd bij. Maar oeps, even niet voldoende opgelet en de loper van g2 sloeg opeens de b7 pion en won “en passant” de kwaliteit omdat de toren op a8 na Lxb7 niet weg kon. Maar Henry zette zich schrap, speelde actief en won een kwaliteit tegen een pion terug. Het toreneindspel met een pion minder wist hij remise te houden.
Christian Boudewijn en John Dessens begonnen rustig aan hun partij. Hoewel Christian een kwaliteit voorkwam, kon hij hierna de winst toch niet binnen halen, ook hier remise dus.
Wel winst was er voor Huig Visser. Tegen Nikita Roest werd hij getrakteerd op opvallende zwarte pionzetten in de opening, maar hij stelde zich rustig op. Hij stond duidelijk beter en zeker nadat Nikita haar dame in het strijdgewoel was kwijtgeraakt, was het materiele voordeel van Huig voldoende voor winst.
Ook tussen Gerard de Gans en Bert van Geldere eindigde de partij in remise. Na een gelijk opgaande fase, kwam Beert een pion voor, maar later stond begreep uw verslaggever Gerard duidelijk beter, maar ook hier was remise het eindresultaat.
Dat laatste gold ook voor de partij tussen Johan Vroegop en Chris van Wieringen. Hoewel Johan een pion voorkwam, kon ook hij dit voordeel niet in winst omzetten. Zo eindigden vijf van de 8 wedstrijden in remise!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *