Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 17 interne competitie en externe SOS-wedstrijd: Giessen en Linge-Rivierenland

Afgelopen dinsdag werden meerdere wedstrijden voor de interne competitie gespeeld en een inhaalwedstrijd uit de tweede bekerronde tussen Jan Post en Bram Capelle. Ook speelde het eerste team in de regionale competitie tegen Rivierenland. Het was natuurlijk vooral de vraag of het team zich had hersteld van de recente nederlagen, beide met 5,5-2,5 in zowel de regionale als in de landelijke competitie.
De inhaalpartij voor de beker tussen Jan Post en Bram Capelle werd rustig opgezet. Uiteindelijk eindigde de partij in remise, zodat ze op herhaling mogen om uit te maken wie de kwartfinale in de bekercompetitie op 20 februari zal bereiken.
In de interne competitie speelde David Carlsson tegen Rob van Driel. Al snel na de opening overzag Rob een venijnige zet van David en dat kostte hem een stuk. Hij bood hierna dapper verzet en wist David zo bezig te houden dat de weg naar winst steeds moeilijker te vinden was. Uiteindelijk kreeg Rob het stuk weer terug en het eindspel met lopers van ongelijke kleur was ondanks een enkel pionnetje minder voor Rob remise te houden. Natuurlijk had hij achteraf natuurlijk gewoon mazzel met deze uitslag. Egbert Meier nam het op tegen een nieuw gezicht, Edwin Morks. Tenslotte moest Egbert de eer aan Edwin laten, die overigens sprak van een uitslag met beginnersgeluk. We zullen verder zien. Anne van Heelsum speelde tegen Gerard de Gans. De partij kende een rustig verloop en na ruil van een flink aantal stukken resteerde een toreneindspel met beiden twee, deels ver opgerukte vrijpionnen, die met enige moeite door de torens in bedwang konden worden gehouden. Uiteindelijk werd besloten tot remise. Huig Visser kwam tegen Bert van Geldere tamelijk snel in de verdrukking. Uiteindelijk bleek een gepende toren op f2 te leiden tot verlies van materiaal en de partij.
Tony Else zat tegenover Gela Nikoladze. Het wil dit seizoen regelmatig niet erg vlotten bij Tony en dat was ook deze avond het geval. Na wat mindere zetten van hem leek het voordeel bij Gela te liggen, maar ook die had niet het juiste plan en verloor een kwaliteit. Hierna kreeg Tony groot voordeel (diagram).

Na het ongelukkige Tc7? kon Gela met Ld6, gevolgd door Lxg3 weer tegenspel en een ongeveer gelijke stelling krijgen. Even later kiest Gela voor 42. … Te4 met de dreiging Th4-Th1+, maar dat is gemakkelijk te pareren met Tb4 of g3.

Maar Tony speelt die ene verliezende zet Pd4 en kan na e2+ vanwege de röntgenaanval op de toren op b6 opgeven. Hetzelfde malheur overkwam Henk Boot overigens in de KNSB-wedstrijd tegen Krimpen a/d IJssel!
In de partij tussen Ernst Delwel en Bert van Hees kwam een minder gebruikelijke opening op het bord, waarin beiden rustig hun stelling opbouwden. Na 16. Pa3-c4 kwam de volgende stelling op het bord (diagram).

Net als vorige week had het loperoffer op h2 op Bert een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hoewel Stockfish aangeeft dat wit het “gewoon” kan aannemen, koos Ernst er voor om het stuk via 19. Pf3 terug te geven en was hij tevreden met een bescheiden stellingsvoordeel. In de volgende stelling had Ernst met een mooi paard op e5 en na het openen van de a-lijn alle touwtjes stevig in handen. Diagram. Bert maakte een misrekening met Tb8 en c6 na Ta7, waarna Ernst met Pxc6 de partij in één keer uit kon maken.


Het externe team speelde dus tegen Rivierenland. Op bord 3 kwam Tijmen Schakel niet lekker uit de opening en maakte zich al op voor een moeizame partij. Zijn tegenstander voelde blijkbaar niet dat zijn stelling een plus had en bood al vrij snel vredelievend remise aan. Dat vond Tijmen natuurlijk prima. Hans Karelse op bord 6 had al snel een prettige stelling, waarin hij zijn voordeel kon vergroten en de winst binnenhalen. Mattias Stok op bord 8 kwam met een plusje prettig uit de opening en had een stevig ruimtelijk overwicht. Hij overhaastte zich niet, zocht vooral naar wat extra duimschroeven. Hoewel het er even op leek dat de duimschroeven niet helemaal pasten rond zet 27, kon zwart toch niet echt ontsnappen. Enkele zetten later bleken de duimschroeven prima te passen, drongen de witte torens met vernietigende kracht de zwarte stelling binnen en kon zwart niet aan stukverlies ontsnappen. De rest geloofde hij wel. Diagram slotstelling na Tc1-c7.

Op bord 2 had Henk Boot wat recht te zetten na een recente aantal nederlagen in externe wedstrijden. Hij kreeg een prettige stelling en had een toenemende voorsprong op de klok, die na zet 17 (diagram) was opgelopen tot zo’n 40 minuten! Henk drong aan met 20. D5-d6 maar had dat beter twee zetten eerder als pionoffer kunnen spelen! Toch hield hij de greep op de stelling intact en koos terecht voor dameruil op zet 24. Diagram.

Overigens had zwart toen nog maar 6 minuutjes, maar het grootste probleem is dan het voorkomen van het verkopen van de huid voordat de beer geschoten is. Henk won een pion en hoewel hij snel daarna nog een tweede pion dacht te winnen kon zwart dat nog verhinderen. Hoewel hij het nog wat onhandig deed, groeiden de problemen zwart alsnog boven het hoofd en kon hij op zet 46 een mooie matstelling op het bord zetten. Diagram.

Hiermee stonden we dus 3,5-1,5 voor, maar het was zeker nog geen gelopen race. Het ging helaas mis bij André van Wingerden op bord 7. Hij kwam gelijk uit de opening, had bezit van de half-open c-lijn. Na dameruil werd dat de hele c-lijn. Zijn tegenstander bood remise aan, maar André overschatte zijn mogelijkheden om een doorbraak te forceren. De kracht van de witte vrijpion op de a-lijn besliste de partij, waardoor André niet eens met een half ei, maar met een lege dop achterbleef.
De volgende beslissing viel bij Louis Rutgers op bord 5. Er kwam een gebruikelijke opening met bekende patronen op het bord, waarbij wit druk had tegen een achtergebleven pion op d6. Hoewel Louis in eerste instantie dit kleinood nog kon behouden, verdween deze pion later toch van het bord. Toen even later een tweede pion aan het negatieve saldo werd toegevoegd, vreesden we voor de kansen van Louis. Toch had hij in het toreneindspel dankzij de actievere positie van zijn torens wel compensatie. Toen wit verzuimde de zwarte h-pion te verorberen, kon die mooi en goed gedekt op h5 plaats nemen. Dit was niet de laatste onnauwkeurigheid van wit. Langzaam kwam Louis steeds meer in het voordeel en bleek de witte stelling meer roestplekjes te vertonen, zodat alsnog de volle buit kon worden binnengehaald. Hiermee waren de matchpunten bij deze 4,5-1,5 stand binnen! Helaas ging het hierna ook mis bij Jaco Vonk op bord 1. Via wat omwegen ontstond een tamelijk gesloten stelling, waarin Jaco zeker niet slechter stond. Hoe het precies misging is mij helaas ontgaan.
De laatste partij was een spektakelstuk van Eddy Korevaar op bord 3, die inviel omdat Arjan Uittenbogaard plotseling verhinderd bleek. Eddy kwam met goed spel uit de opening, maar miste op zet 20 een kansrijk stukoffer. Vervolgens raakte hij rond zet 25 de draad behoorlijk kwijt. Na het openen van de h-lijn was het wegspelen van de koning op g1 nodig geweest om langs de h-lijn zwart onder vuur te nemen. Er ontstond flinke tijdnood en zwart kreeg het initiatief, maar hij verzuimde door te pakken. De notatie stopt overigens al bij de 31e zet (!) en een stellingsoordeel van -6(!), omdat bij een bedenktijd van minder dan 5 minuten in de regionale bond niet meer hoeft te worden genoteerd (itt. de KNSB!). Nadat de kruitdampen waren opgetrokken stond Eddy zelfs een kwaliteit voor. Hij gaf die terug, maar hield in het dame-eindspel wel een flink aantal pionnen meer over. Zwart probeerde nog eeuwig schaak te bereiken, maar Eddy kon langzaam met koning en pionnen naar voren, hoewel er onderweg wel wat soldaatjes sneuvelden. Uiteindelijk kon Eddy dameruil afdwingen en daarmee waren de omwegen voltooid en het pleit beslecht. Ik meende dat er wel zo’n 100 zetten zouden zijn gespeeld, maar dat was volgens Edyy toch niet zo…. Hij verzuchtte dan ook: niet de schoonheidsprijs, wel een punt. Al met al een niet ongelukkige, maar wel verdiende en duidelijke 5,5-2,5 overwinning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *