Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 19 interne competitie, start 3e periode

Deze avond speelde het 2e team tegen koploper Woerden 3 en ging na harde strijd met 4-2 ten onder. Alleen John Dessens wist een vol punt te scoren, remises waren er voor Bert van Hees en David Carlsson. Nederlagen dus voor Christiaan Boudewijn, Mark Couwenberg en Rob van Driel.
Dit betekende dat er slechts een beperkt aantal wedstrijden in de interne competitie kon worden gespeeld. Het was mooi weer een potentieel nieuw lid te verwelkomen. Huig Visser was zijn tegenstaander. Gela Nicoladze strafte een vroege fout van Huig in de opening hardhandig af en had als eerste van de avond het volle pond binnen.
De tweede uitslag kwam van de partij tussen André van Wingerden en Hans Karelse. Na wat zetverwisselingen ontstond er een redelijk “Franse” stelling. Toen André zijn d4 pion met onvoldoende zorg behandelde, werd deze een prooi van Hans. Hoewel André nog wel wat opportunistisch een koningsaanval trachtte op te zetten, was duidelijk dat hij eigenlijk alleen maar achter de feiten aanliep en Hans niet van een terechte overwinning kon afhouden.
Daarna duurde het geruime tijd tot de volgende uitslag bekend werd. Mattias Stolk kreeg als junior in Ernst Delwel een geduchte tegenstander, maar weerde zich uitstekend. Lang ging het gelijk op en na de bekende oppositie van een witte dame op b3 en een zwarte dame op b6, was het Ernst die ruilde en Mattias een dubbelpion op de b-lijn bezorgde. Later kwam er nog eentje het gezelschap op de b-lijn versterken en was er dus zelfs een triple pion. Er werd lang gemanoeuvreerd, op een gegeven moment had Mattias ook significant voordeel maar uiteindelijk wist Ernst met een listig stukoffer in het eindspel groot voordeel te bereiken en de partij in zijn voordeel te beslissen.
Nog langer duurde het duel tussen Eddy Korevaar en Chris Tromp. Ook hier leek het na enkele zetten een andere opening, dan waarmee werd gestart. In de laatste KNSB-wedstrijd had Eddy met zwart een probleem met zijn f7 pion en hij wilde nu graag het omgekeerde bewijzen. Hij offerde een paard op f7 en kreeg hiervoor een toren en 2 pionnen tegen 2 lichte stukken. Daarnaast een goede positie in het centrum, maar de roest was nog niet helemaal uit de schaakmachine verdwenen. Door een onnauwkeurigheid ging zijn e4 pion verloren en had Chris opeens weer mooi tegenspel. Zwart maakte goed gebruik van zijn loperpaar. Vervolgens restte een eindspel met een witte toren tegen een paard en loper en gelijk aantal pionnen. Sommigen vreesden voor Eddy’s leven, maar het lukte Chris 0niet de juiste samenwerking tussen de stukken te vinden. Een ver opgerukte witte g-pion en toren op de 7e rij strooide flink wat zand in de zwarte motor. Uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord waarbij Eddy inmiddels een kwaliteit voorstond en alsnog aan het langste eind kon trekken. Een zware partij voor Eddy!
Bij afwezigheid van Jaco Vonk was het topduel van de avond de partij van Louis Rutgers tegen Henk Boot. Louis kwam beter uit de opening, maar zijn voordeel na zo’n 12 zetten, verwaterde al snel. Er volgde een periode van gelijkwaardige strijd. Toen een aantal stukken werden geruild begon Louis zich wat minder gemakkelijk te voelen en Henk juist meer op zijn gemak. Hij schrok wel even van 24. Pf5+, (diagram na 23. … Pf6xd5)

maar dat was niet echt nodig, want na 24. .. exf5 en Txd5 bleef de stelling in evenwicht. Henk nam zijn kans waar om zijn stelling met 26. …Tb4 te verbeteren, moest Louis kiezen voor ruil op b4 en een zwak pionnetje op a2 of een geïsoleerde pion op c4 na 27. Tc4 en Txc4. Hij koos voor het laatste en toen hij deze pionpassief verdedigde met Tc1, werd het zwarte voordeel steeds tastbaarder. Louis probeerde alsnog actief te worden, maar Henk schatte in dat zijn pionnenmeerderheid (4-2) op de koningsvleugel dankzij de actieve positie van de zwarte koning gevaarlijker zou zijn dan de witte a-pion. Taaier was geweest als Louis de pion op f7 mee had genomen en de witte a-pion aan zwart te laten. Nu werd wits territorium steeds verder ingesnoerd en kon Henk na ruim 60 zetten het volle punt bijschreven. Ook hier een hard gevecht, waarin vooral Henk in het (toren)eindspel handiger manoeuvreerde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *