Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 2 beker competitie en ronde 14 interne competitie

Op dinsdag 21 januari werd de 2e ronde van de bekercompetitie gespeeld. Hierin trof Jaco Vonk Henk van der Hoek. Jaco bestreed de zwarte opzet met een door hem al vaker gespeeld gambiet en ook nu kwam hij overtuigend en snel in het voordeel. Een open h-lijn en sterke koningsaanval waren voor Henk te veel van het goede. Henry Houweling speelde tegen Bram Capelle zijn geliefde opening en Bram had daar niet het goede antwoord op. Langzaam werd hij naar de slachtbank geleid nam Henry dus “wraak” voor zijn nederlaag tegen Bram in de rapidcompetitie. Ook Sebastiaan Visser moest ondervinden dat Mark Couwenberg dit jaar al enkele uitstekende partijen heeft gespeeld en dat hij ook deze keer. Daarmee nam ook hij “wraak” voor een eerdere nederlaag tegen Sebastiaan in de competitie. Eddy Korevaar ontmoette Bert van Geldere achter het schaakbord. Bert koos een voor hem nieuwe, maar voor Eddy bekende opening en dat liep voor Bert al snel niet goed af. Ernst Delwel en Tijmen Schakel speelden een moderne partij buiten de boekjes om. Altijd leuk, want dan moet je zelf je eigen capaciteiten en vindingrijkheid aanspreken. Er werd al snel behoorlijk wat materiaal geruild en ontstond een eindspel, waarin Tijmen 2 paarden en Ernst een paard en een krakkemikege, opgesloten witte loper had, beide met nog 7 pionnen. Ernst was er niet ongelukkig mee dat Tijmen op de 26e zet remise aanbood, want zwart was de enige die wat kon proberen. Maar goed, remise dus, en beiden gaan daarom de komende week “op herhaling”. De wedstrijden Louis Rutgers-Hans Karelse, Robert Euser-Wim Rietveld en Henk Boot-Gijs Bos worden op een later moment gespeeld.
In de interne competitie speelde Henk van Houwelingen tegen Ton Lodder. Hoewel Henk Ton verraste met zijn openingskeuze, repositeerde Ton sterk door Henk een opening voor te zetten die Henk niet goed kende. Hoewel Ton daarna beter kwam te staan, blunderde hij in het eindspel en dat kostte een paard en de partij. Rob van Driel ad een mooie avond tegen Arjan Uittenbogaard. Hoewel hij een stuk achter was geraakt, kon hij met een witte toen op de 7e rij toch op aardige compensatie aanspraak maken. Blijkbaar onderschatte Arjan de kansen van Rob want hij werd geheel ingesnoerd en Rob kon daardoor de partij in zijn voordeel beslissen.
Tony Else en hans Karelse speelden een zware laveerpartij, waarin Tony misschien wat beter stond, dacht Hans althans, maar achteraf was de stelling wel redelijk in evenwicht. Maar toen Hans dacht zich te kunnen bevrijden, bood hij hiermee Tony wel kansen. Echter Tony vertrouwde een bepaalde zet niet en er werd tot remise besloten. Achteraf had Tony met deze zet juist wel winstkansen kunnen creëren!
Wim Rietveld had het deze avond niet al te moeilijk tegen Robin Tenhuenen en won eenvoudig.
Ook waren er weer nieuwe gezichten, Jefta Vroege, die won van Johan van der Heijde en Jos Tromp die won van Remco van Horik, vroeger jeugdlid, maar die inmiddels weer het schaakdraadje heeft opgepakt.
In het TATA-toernooi beëindigden John Dessens en Henk Boot zondag hun toernooi. John had het zwaar in groep 7E, hij had namelijk de laagste rating in zijn groep. Niettemin behaalde hij een keurig resultaat met slechts 2 nederlagen, 5 remises en in de laatste wedstrijd winst, dus 3½ uit 8.
Henk Boot speelde in groep 3G. Hij begon met een rustige remise met het oog op de teamwedstrijd tegen Vegtlust diezelfde avond. Daarna volgde een niet ongelukkige winstpartij, maar gooide hij de plusscore de dag erna weer weg door een gambiet te spelen wat hij jaren geleden alleen in vluggertjes had gespeeld. Daarna volgden louter remises, soms eenvoudig, maar soms kwam hij daarmee niet slecht weg. Dus met 4 uit 8 een redelijke score, maar niet meer dan dat. Volgend jaar beter zullen we maar zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *