Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 2 interne competitie 21-09-2021

Het 2e SOS-team speelde hun eerste externe wedstrijd van het seizoen en wonnen na een bloedstollende finale met 3,5-2,5.
Voor de reguliere interne competitie werden dus slechts enkele wedstrijden gespeeld omdat een deel van de “vaste kern” ook niet aanwezig was. Omdat Martijn Koutstaal “last minute” moest invallen voor de externe wedstrijd, bleef Peter van Galen achter zonder tegenstander en kreeg dus een bye. De eerste uitslag kwam tot stand in de wedstrijd Sebastian Visser – Huig Visser. Als snel in de opening ging het vreselijk mis bij Huig. Hij verloor al snel veel materiaal en de partij. Een veel rustiger partijopzet was er in de partij Hans Karelse – Louis Rutgers. Hans kreeg wat ruimtevoordeel op de koningsvleugel, dirigeerde een paard naar g5 en offerde dit vervolgens op f7. Hij kwam steeds beter te staan, maar faalde in de afwerking, zodat Louis alsnog met de hele buit kon vertrekken.
Van een rustig begin was zeker geen sprake in de partij André van Wingerden – Henry Houweling. André had matige herinneringen aan de schaakavond een week tevoren en besloot daarom nu uit een volstrekt ander vaatje te tappen. Nu is hij al nooit te beroerd om te kiezen voor een agressieve benadering in de opening en dat gebeurde ook deze avond. Met een vroeg 6. Lxf7Ϯ en 7. Pxe5Ϯ werden maar gelijk 2 knuppels in het hoenderhok gegooid. De zwarte haan/koning vluchtte naar f6 en André stond hierna eigenlijk al gewonnen, maar de weg naar de kortste winst was niet zo eenvoudig, zodat Henry alsnog tegenkansjes kreeg. Toenhij later mistastte, kon André met zijn ondersteunde e-pion doorlopen, promoveren en vervolgens de zwarte koning naar voren jagen en mat zetten op h4! (diagram na 35 g3#). 

Opvallend is de overeenkomst met de einddiagram van vorige week, toen hijzelf op h3 werd matgezet!
Het topduel van de avond was de partij tussen Henk Boot en Tony Else. De opening was voor beiden bekend terrein en ook nu kon Henk tegen Tony uit de opening geen voordeel halen. Hij besloot tot een opmars in het centrum om de dame van Tony op de koningsvleugel te houden (na een vroeg Dh4Ϯ). Maar Tony had het allemaal goed gezien en nam het initiatief over op de damevleugel dankzij het bezit van de c-lijn. Toen Henk op de koningsvleugel forceerde, bleek zijn aanval daar niet veel voor te stellen en kwam Tony beslissend binnen via de damevleugel. Beiden hadden niet veel tijd meer, maar de hoeveelheid van Tony was wel erg krap. Hij dacht zelfs aan opgeven met minder dan 30 seconden op de klok (Henk nog 6 minuten), tot hij zich realiseerde dat er met 10 seconden increment per zet werd gespeeld. Een fout van Henk op zet 50 verloste hem uit zijn lijden. Een mooie overwinning van Tony na een bijzonder sterk gespeelde partij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *