Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 2 online rapid-competitie op 27 oktober

In de eerste ronde van deze avond (eigenlijk ronde 4) zaten de koplopers van de eerste avond, Henk Boot en Eddy Korevaar tegenover elkaar. Eddy koos een wat andere opening dan in eerdere confrontaties. Henk kreeg langzamerhand duidelijk voordeel, maar dat verwaterde weer en na 21. f2-f4 ontstond een hoogst gecompliceerde stelling. 

Eddy sloeg de e4 pion, maar slaan op f4 was beter geweest. Nu was Henk weer de bovenliggende partij, maar opnieuw glipte het voordeel hem door de vingers. Maar Henk kreeg nog eenmaal een kans maar miste na zwarts 32. .. Tf6 de mooie zet 33. d5-d6. 

Er ontstond nu een remise-eindspel dat door Henk nog ernstig werd mishandeld en waar hij alleen maar met remise wegkwam omdat Eddy te weinig tijd over had om Henk mat te zetten.

André van Wingerden en Jaco Vonk streden om aansluiting te houden. Jaco kwam duidelijk makkelijker uit de opening, won ook een pion en kreeg na ruil van de torens en een aantal lichte stukken in een open stelling dankzij zijn beweeglijke loperpaar een gewonnen stelling na 27. Pff3-d2.

Ook Henry Houweling sloot weer aan in de kopgroep omdat hij de verassing van de eerste ronde Gerard de Gans krachtig terugwees. Na tweemaal kwaliteitsverlies vond Gerard het een juist moment de strijd te staken.

In de tweede ronde deze avond (ronde 5) was er het topduel tussen Jaco Vonk en Henk Boot. In een voor beiden niet ongebruikelijke opening leek Jaco na f2-f4 Henk lastig te gaan maken, maar hoewel Henk na  17. f4xe5 het beste h6xg5 had kunnen spelen, 

koos hij voor d6xe5 en Jaco liet zich verleiden tot Dxe5 waarna hij door Ld6 onaangenaam werd verrast en moest kiezen hoe hij de beste compensatie voor materiaalverlies kon krijgen. Hij koos het meest kansrijke, namelijk een dameoffer tegen 2 lichte stukken en twee pionnen, waarbij de computer achteraf aangaf dat de waardering van de stelling slechts -1 was! Na 21. Lxd4 ontstond de volgende stelling: 

 Maar toen Henk Jaco’s pionnetje op a5 had buitgemaakt en de torens waren geruild was duidelijk dat Henk’s beweeglijke dame belangrijker was dan het loperpaar van Jaco.
Het andere topduel ging tussen Eddy Korevaar en Henry Houweling, waarbij Eddy al vanuit de opening duidelijk beter stond en Henry in het vroege middenspel nog wel een ongeveer gelijke stand bereikte, de stelling voor Eddy een stuk gemakkelijker speelde en na kwaliteitswinst de partij naar zich toe kon trekken. Gerard de Gans gaf zijn goede optreden op de eerste avond een passend vervolg door een sterke partij te spelen tegen André van Wingerden en vanuit de opening een gewonnen stelling te bereiken en de winst te verzilveren. Arjan Uittenbogaard, die de eerste avond niet had meegedaan, boekte tegen Mark Couwenberg de tweede en overtuigende winst, nadat Mark in de opening stukverlies had opgelopen.
In de derde ronde van de avond (ronde 6) was Jaco Vonk er veel aan gelegen om van Eddy Korevaar te winnen en zo weer aansluiting te krijgen bij de top. Beide kemphanen gaven elkaar in het middenspel weinig toe. Weliswaar had Jaco een wat betere pionnenstructuur, maar Eddy beschikte over het loperpaar. Nadat de meeste stukken waren geruild, kon Jaco weliswaar een pion winnen, maar in het eindspel met lopers van ongelijke kleur is dat vaak toch niet genoeg voor de winst. Ook al kwam er tijdelijk nog een tweede pionnetje bij, in het resterende eindspel met weer één pionnetje meer was remise de meest logische uitslag, al had Eddy aan het eind nog maar bitter weinig tijd over.
De andere koploper, Henk Boot trof de sterk presterende Gerard de Gans. Hij zette Gerard vanuit de opening al snel onder sterke druk en pakte bij het ruilen van stukken her en der een pionnetje mee. Dat kon Gerard aan het eind niet meer keepen. Henry Houweling speelde tegen Bert van Geldere en ontwikkelde een stormloop met zijn pionnen op de damevleugel, waartegen Bert geen adequate verdediging had. Arjan Uittenbogaard won van Ton Lodder en boekte zo zijn derde overwinning van de avond tegen Ton Lodder en deelt nu de 5e plaats op de ranglijst met Gerard de Gans. Henry Houweling en Jaco Vonk delen de derde plaats, terwijl Henk Boot de lijst aanvoert, een half puntje voor Eddy Korevaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *