Ons nieuwe lid Gela Nikoladze, die vorige week was gestart met een vlotte overwinning, ging verder op het ingeslagen pad. Nu was David Carlsson zijn slachtoffer. Hij offerde in de opening een pion, zette agressief voort en toen David niet het juist antwoord vond en een flinke fout beging was het gelijk over en uit.
Ook in de partij tussen Bram Capelle en Bert van Hees ging het er hard aan toe. Bram bereikte nadat hij met Lxf7+ een pion won een aantal zetten later een prachtige gewonnen stelling (diagram)
Zelfs een gruwelijke fout, die hem zijn dame kostte (!) was niet het einde voor wit. Ondanks het plotselinge grote materiële nadeel, was Bram’s positie zo mooi dat hij het initiatief kon behouden en zwart niet aan het benutten van zijn materiële voorsprong toekwam. Nog voor de 30e zet kon Bram mat in drie forceren. Wel een bijzondere manier om een partij te winnen natuurlijk!
Ook Mattias Stok zette zijn goede spel om in een overwinning. Tegen Huig Visser kwam hij eerst één en later twee pionnen voor en boekte vevrvolgens een overtuigende zege. André van Wingerden nam het op tegen Arjan Uittenbogaard. Er kwam voor André eenzelfde soort stelling op het bord als een week tevoren. Deze keer had André de pion op c2 in de aanbieding, maar kreeg daarvoor zeker aanvallende kansen op de koningsvleugel. Even later deed hij ook pion d4 in de aanbieding, zoals een week eerder, maar Arjan nam het kleinood niet in ontvangst. Volgens de computer werd er daarna van beide kanten zeker niet feilloos gespeeld, maar André overspeelde zijn hand met een opportunistisch paardoffer op d5. Snel daarna groeiden de (materiële) problemen hem boven het hoofd en incasseerde Arjan het hele punt.
In de partij tussen John Dessens en Christiaan Boudewijn werden vooral de lichte stukken geruild en in de resterende stelling duwden beide spelers wel tegen de vijandelijke pionnen aan, maar uiteindelijk was remise het resultaat. Ditzelfde resultaat werd bereikt in de partij tussen Rob van Driel en Chris Tromp. Hoewel het erop leek dat in een eindspel van toren en lopers van ongelijke kleur Chris een pion kon winnen en twee vrijpionnen op de damevleugel overhouden met mogelijke kansen, kwam die stelling niet op het bord en werd ook hier tot remise besloten.
De laatste partij die klaar was, was de wedstrijd tussen Hans Karelse en Henk Boot. Het leek erop dat Hans vanuit de opening de wat makkelijkere stelling had. Dat was reden voor Henk een idee van Jaco te “lenen”, nl de koning in het midden houden en al snel met g5 en h5 zijn bedoeling op de koningsvleugel duidelijk maken. Zie de stelling na 16. .. Pe6 (diagram).
Hoewel de computer het allemaal zozo vond, bleef de stelling wel in een dynamisch evenwicht. Vervolgens maakte Hans zijn bedoelingen op de damevleugel kenbaar doorzijn b-pion naar b5 te dirigeren. Henk dacht na Pd4 deze pion te kunnen veroveren, maar had weliswaar de dreiging Lxb5+ en na Dxb5 de grote vork Pc7+ wel gezien, maar de mogelijkheden van Hans om via Ld2 en Tc1 binnen te vallen over de c-lijn pas in 2e instantie op waarde geschat. (diagram).