Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 21 interne competitie op 24-03 (on-line) of het begin van wonderlijke schaakdagen

Het kan natuurlijk niemand zijn het ontgaan. Het coronavirus heeft een heuse pandemie veroorzaakt en talrijke evenementen in het honderd laten lopen. De sport is daarbij ook ernstig getroffenen, zo hebben KNSB en verschillende regionale bonden de externe competities beëindigd of tenminste opgeschort, aangezien bijeenkomsten tot 1 juni verboden zijn. Op de SGS-SOS site is het wat berichtgeving daarover betreft na 12 maart angstvallig stil gebleven…
Wel worden op allerlei plaatsen on-line schaakactviteiten georganiseerd en ook het bestuur van onze schaakclub heeft besloten de interne wedstrijden (competitie en beker) verder on-line af te werken. Hoewel niet iedereen daar gelukkig mee zal zijn, is het volgens mij een zeer lovenswaardige manier om de clubactiviteiten gaande te houden.
Via chess.com werden op dinsdag 24 maart de eerste soms wat wankele schreden gezet. Voor sommigen de eerste keer, maar anderen hebben het al vaker gedaan, schaken via internet. Met 15 spelers werden dus 7 wedstrijden gespeeld. De grootste verassing werd genoteerd bij de wedstrijd tussen Tony Else en Jaco Vonk. In eerste instantie wat opstartproblemen, zodat de partij met een wat korter tempo werd gespeeld. Voordat Jaco het in de gaten had, zat hij al in aanzienlijke tijdnood en ging hij behoorlijk de mist in. Tony speelde met wit voortvarend, waarbij rond zet 16 de cruciale fase werd bereikt. Tony forceerde met 17. e5 een doorbraak en Jaco moest enorm op zijn tellen passen. Hij kon zich met een pionoffer op de damevleugel nog wel redden, maar zette op zet 22 zijn dame op het verkeerde veld. Tony profiteerde optimaal en met enkele krachtzetten maakte hij de partij uit. Een mooie prestatie van Tony, die dit jaar al meer sterke partijen heeft gespeeld en hiermee op de 3e plaats op de ranglijst staat!
Opstartproblemen waren er ook bij Jan Post en Henk Boot. In eerste instantie kreeg Henk de verkeerde kleur (wit) en na 8 zetjes werd Jan “van de lijn gezet” en stond er opeens 1-0 als uitslag. Dat kon natuurlijk niet, dus een nieuwe start, nu met de goede kleuren, maar “l’histoire se repête”, nu na 11 zetten werd Henk opnieuw tot winnaar uitgeroepen. Er werd daarom in goed onderling overleg besloten de zetten maar per e-mail uit te wisselen, waarbij beiden probeerden zich wat “aan de tijd te houden”, maar uiteindelijk was door al het “gedoe” de partij pas na 12.00 uur klaar. Henk stelde zich opnieuw bescheiden, maar soliede op, zodat Jan wel wat ruimtelijk voordeel had. Maar dan is het vaak lastig uit de talrijke mogelijkheden een goed en consistent vervolgplan te bedenken. Zeker toen na de omschakeling naar de e-mail, Henk kans zag met f5 en g5 en later g4 zijn aanvalsplannen duidelijk te maken, kwam hij ook duidelijk in het voordeel. Op de 20e zet won hij een pion, en begon hij de witte dame het leven zuur te maken. Even later kon hij met een vork Jan dwingen te kiezen tussen een dameoffer of torenverlies. Jan koos voor het eerste, maar Henk besloot al snel de dame terug te geven, omdat hij dan bij superieure stelling gewoon een stuk voor bleef. Enkele zetten later was het pleit beslecht en gaf Jan in hopeloze stelling op.
André van Wingerden en Henry Houweling speelden een gambiet uit de romantische periode toen zelfs (analoge) schaakklokken nog geen gemeengoed waren! Henry besloot de gambietpion te behouden en dat vindt de computer meestal wel een goed idee, zo ook hier. Na een korte rokade van André weet Henry dus waar hij de aanval moet zoeken. Een schaakje levert hem tempowinst op en ook de h-pion stormt dan naar voren. Als André dan maar in wanhoop besluit tegen dit geweld een loper te offeren, blijkt dat  niet te kloppen. Henry zet de aanval krachtig voort en André besluit dan ook de hopeloze strijd te staken vlak na de 20e zet. Een korte en krachtige overwinning van Henry zoals bij een dergelijk gambiet wel vaker voorkomt!
Mark Couwenberg speelde tegen Jeroen Brandsma en kwam goed uit de opening. Wel kreeg Jeroen steeds meer ruimte, maar het vinden van het juiste plan kostte ook nu weer flink wat van Jeroen’s tijd. Het was achteraf niet handig van Mark om zijn goede loper te ruilen tegen een zwart paard aan de rand van het bord, want hierna kreeg Jeroen steeds meer ruimte en grip op de stelling. Helaas ging Mark aan het eind in de fout en dit kostte een pion en later zelfs een stuk. Dat was natuurlijk te veel en Mark gaf dus op.
Verder verloor Ernst Delwel van Chris Tromp, Arjan Uittenbogaard van Henk van Houwelingen en Ton Lodder van Sebastiaan Visser. Hopelijk gaan de komende weken ook nog meer mensen on-line meedoen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *