Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 22, 23 en 24 interne competitie en halve finale bekercompetitie.

Afgelopen dinsdag 14 april was het alweer de 4e avond dat er een on-line schaakavond werd georganiseerd en zo toch de interne competitie kan worden voortgezet. Nog niet alle clubleden hebben de weg naar deze manier van schaken gevonden, en ondanks wat technische hobbels her en der in de eerste weken, voorziet het toch in een behoefte en blijft de strijd aan de top ongemeen spannend.
Wel is het schrijven van een verslag lastiger, omdat uw verslaggever niet op de avond zelf wat langs de borden kan scharrelen en dan aan de spelers nog wat toelichting vragen, maar is hij geheel afhankelijk van toevoer door de spelers zelf. Ook dat lijkt echter steeds beter te lukken.
In ronde 22 op 31 maart nam Henk Boot het als nieuwe koploper na het verrassende verlies van Jaco Vonk in ronde 21, op tegen Jeroen Brandsma. Het werd een partij waarin Jeroen het weliswaar moeilijk had en voor het vinden van het juiste antwoord had hij heel veel tijd nodig. Juist toen Henk zijn winnende zet dacht uit te voeren, bleef zijn toren “hangen”, een bizar technisch einde. In goed onderling overleg werd besloten dit onbevredigende slot te laten voor wat het was en de partij in zijn geheel over te spelen. Nu trad bij Jeroen hetzelfde probleem o p als een week eerder bij Henk, maar omdat het nog vroeg in de partij was, werd de partij opnieuw gespeeld en nu met de geplande goede zet van Jeroen. Ook deze keer lukte het Henk om Jeroen stevig in het defensief te dringen. Maar juist toen Henk een beslissende slag kon slaan, toen Jeroen 29. .. Da7-a8 speelde (diagram) (ipv Lxc5 met beperkt nadeel) 

was hij wat te voorzichtig (30. h3) en vergat de buit binnen te halen met 30. Ta6 Ta7, 31. Txa7 Dxa7, 32. Tb7 Da7 en Txe7. Een zet later overzag Henk dit thema nogmaals, maar zo’n blinde vlek blijft vaak hangen en is niet zomaar na 1 zet verdwenen. Tja…, Jeroen greep deze aarzeling aan en kon zich staande houden. Henk liet zijn voordeel verwateren en de remisemarge kwam voor Jeroen weer ruim in beeld. Toch wilde Henk zich hier niet bij neerleggen en bleef naar mogelijkheden in het eindspel zoeken. Maar pas ruim na de 70e zet tastte Jeroen in het eindspel mis en kon Henk alsnog winnend voordeel bereiken en gaf Jeroen op zet 85 op! Het werd dus een latertje, gezien het increment van 10 seconden per zet, dat betekende een half uur extra speeltijd!
Jaco Vonk speelde tegen Jan Post en stond al snel in de opening veel beter en had bij zet 10 al vrijwel beslissend voordeel. Toen Jan ten onrechte een paard van Jaco ruilde, was zijn stelling onhoudbaar. Maar toen viel de verbinding uit en stond er opeens dat Jan gewonnen had. Vreemd natuurlijk want de computer gaf een + 8.0 voor Jaco aan en Jan dacht er juist aan de partij op te geven. Maar ook hier bood de ouderwetse telefoon uitkomst en werd de uitslag begrijpelijkerwijze gecorrigeerd naar winst voor Jaco. Het lukte André van Wingerden niet om de man in vorm en met vleugeltjes, Tony Else, af te stoppen. Ook deze keer won Tony.
In ronde 23 op 7 april trof Jeroen Brandsma Tony Else. Hoewel Jeroen goed uit de opening kwam en in deze onderhoudende partij een pion won, had het hem allemaal ook deze keer weer heel veel tijd gekost. In de tijdnoodfase, kwam Tony beter te staan en miste Jeroen de mogelijkheid om het evenwicht weer te herstellen. Tony trok dus aan het langste eind.
Op deze avond werden ook de halve finales van de bekercompetitie gespeeld. Henry Houweling kruiste de degens met Jaco Vonk en dat werd een zeer sterke partij van beide kanten. Jaco koos een hem bekende opening, maar Henry was hierop voorbereid en vloog het “beest” met een pionopstoot g2-g4 op zet 4 onmiddellijk naar de strot. Na zo’n 20 zetten kwam Jaco wat beter te staan, maar vervolgens vervlakte de stelling weer. Op zet 34 speelde Henry een minder nauwkeurige zet, maar Jaco profiteerde niet en de stelling werd weer gelijk. Er volgde een pionnenwedloop waarbij beide partijen een dame haalden. Toen Henry te optimistisch zijn koning naar voren stuurde in plaats van het pionnetje op g4 te beschermen, kon Jaco deze pion na een aantal schaakjes buitmaken. Vanwege de betere positie van Jaco’s koning kon hij aan het langste eind trekken. Ook Henry had een ontzettend leuke pot gespeeld, zo meldde hij later. Maar zoals hij beeldend zei, was hij misschien toch wat te geïmponeerd geweest door gebrul of de grote manen/namen.
De andere halve finale ging tussen Eddy Korevaar en Henk Boot. Henk kwam niet erg lekker uit de opening, terwijl Eddy juist heel ondernemend en toch soliede speelde. Het kostte Henk allemaal flink wat tijd en het plan om met f7-f5 het witte centrum aan te vallen, kwam in eerste instantie niet echt uit de verf, toen hij niet durfde door te pakken met het opgeven van zijn zwarte loper en een pion op e4 te winnen. Vervolgens overzag hij een tussenzet van Eddy en reageerde daarop nogal passief en kwam toen echt in de verdrukking. Toch viel de “schade” objectief, dwz met hulp van computeranalyse best mee, Henk voelde dat in de partij niet zo aan. Maar op de 24e zet speelde Henk na Eddy’s Lxc5 actief Pf6xe4! (diagram)

Hierna leek wit met Lxe7 een kwaliteit te winnen door de aanval op de zwarte dame op c8, maar het tussenschaak Ld4+ (Txd4 kan niet vanwege Dxc1) gevolgd door Pf2+. Na het gedwongen Kh1, zou zwart groot voordeel hebben gekregen. Eddy sloeg dit dame-aanbod dus wijselijk af. Hoewel de stelling hierna dus weer in evenwicht was toen Henk via 26. .. Pc3 aanstuurde op dameruil, verzuimde hij het paard van a2 na de dameruil weer snel in het spel te betrekken. Ook daarna verdedigde Henk zich niet optimaal en Eddy speelde het sterk en vergrootte zijn voordeel langzaam maar zeker. Ook al spartelde Henk later nog flink tegen, Eddy liet niet meer los en trok de overwinning overtuigend naar zich toe. Een mooie en verdiende overwinning van Eddy, die het dus opnieuw in de finale zal opnemen tegen Jaco Vonk.

In ronde 24 op 14 april was het aan Henry Houweling om het Henk Boot moeilijk te maken. Dat lukte niet, al snel in de opening won Henk een centrumpion en voor de 15e zet kwam daar een 2e pion bij. Er was eigenlijk geen compensatie en op de 25e zet dreigde er nog meer materiaal verloren te gaan en gaf hij op. Henry vond zijn spel waardeloos en Henk sprak van een gemakkelijke overwinning. Beiden hadden daarin gelijk.
Jaco Vonk haalde tegen Chris Tromp een oud gambiet van stal en Chris speelde het actief tegen. Op de 10e zet speelde Chris zijn dame naar d7 en gaf Jaco hiermee de mogelijkheid via een combinatie een pion te winnen. Hij voerde de combinatie echter niet optimaal uit, maar Chris miste zijn kans om weer in een gelijke stand terug te komen op zet 14. Toen was de strijd eigenlijk in hogere zin beslist al duurde het nog ruim 10 zetten voor Chris definitief opgaf.
Tony Else is aan een heel goede serie bezig. Nu gaf hij Henk van Houwelingen geen kans. Zoals Henk zei: “ik kreeg een lesje aanvallen en was kansloos”. Na een mooie serie van 5 opeenvolgende overwinningen heeft Tony de 3e plaats op de ranglijst stevig in handen.
Ton Lodder en Jeroen Brandsma speelden een leuke en interessante partij, maar toen Ton al te vrijgevig werd met zijn stukken, was de winst voor Jeroen.
Sebastiaan Visser wist André van Wingerden te verschalken. Toen André met zijn c3-pion een witte pion op b2 van het bord mepte en twee pionnen voorstond, rekende hij zich te vroeg rijk. Hij had De2xe6 gemist, want vanwege de penning van zijn Pf7 is de witte matdreiging Th8 niet meer te weerstaan. (diagram na c3xb2)


Remco van Horik wist van Mark Couwenberg te winnen en bereikte daarmee weer een plusscore.

Na de verassende nederlaag van Jaco in ronde 21 hebben Henk en Jaco beiden drie verliespunten. Henk staat een miniem aantal Keizerpuntjes voor, omdat hij meer partijen heeft gespeeld. Aanstaande dinsdag treffen beiden elkaar opnieuw. De winnaar maakt dan duidelijk aanspraak op het kampioenschap, al kan een struikelpartij daarna alles weer veranderen. Het blijft een bijzonder seizoen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *