Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 23 interne competitie slechts matig bezocht

De opkomst was deze keer erg matig, wat weliswaar voor een belangrijk deel kon worden toegeschreven aan de uitwedstrijd van het tweede team op dezelfde avond. Overigens wonnen “de onzen” tegen Denk en Zet 2 in Vinkeveen met 4-2. Zie ook het verslag van John Dessens.
Helaas was het aantal deelnemers ook nog eens oneven, zodat Mattias Stolk zijn mooie resultaat van een week eerder geen vervolg kon geven en genoegen moest nemen met een bye. Hij volgde de overige drie partijen aandachtig, loste nog wat schaakpuzzles op, maar dat was toch allemaal niet avondvullend.
De partij tussen Hans Karelse en Huig Visser volgde na verloop van tijd ongebruikelijke paden. Na een rustige openingsfase, rokeerde Huig verrassenderwijs lang en begon met torens op g8 en h8 aan een pionnenopmars tegen de witte koning. Hoewel zijn h-pion pas op h3 tot stilstand kwam, kon Huig via de open g-lijn tegen de witte koning op h1 toch geen echte dreigingen uit de hoge hoed toveren. Hoe anders was dat andere kant van het bord! Bezit van de half open d-lijn en een batterij van een dame op f2 en loper op e3 leidde tot steeds grotere dreigingen. Toen Hans ook zijn loper nog naar d6 kon brengen en zijn dame op a7 liet neerdalen, werd het matnet gesloten en gaf Huig op.
André van Wingerden en Henk Boot zetten hun partij rustig op. Via omwegen werd een Siciliaans-type stelling bereikt. André gooide als eerste olie op het vuur met f4-f5, waarna Henk dankbaar een paard op e5 zette en vervolgens met d6-d5 de witte kroonpion op e4 onder vuur nam. André maakte de ongelukkige keuze deze pion te offeren, maar hij kreeg hiervoor onvoldoende compensatie. Toen Henk enkele zaten net als een week tevoren, een zwart paard op d3 kon laten landen, was André wel gedwongen dit paard met zijn loper af te ruilen. Diagram na 17. Tf2.  

Het idee deze pion op d3 terug te winnen, bleek niet te kloppen en hoewel Henk nog wel wat nauwkeurige zetjes moest doen, nam zijn voordeel rond de 25e-28e zet zijn voordeel beslissende vormen aan. Diagram na 28. … Df5 

Ook een “eindgrapje” van André was voor Henk deze keer geen reden van het rechte pad af te wijken en het volle punt te incasseren.
De derde partij tussen Louis Rutgers en Wim Rietveld begon heel rustig. Louis stelde zich dus rustig en bescheiden op en gebruikte slechts de eerste drie rijen van het speelveld. Wim begon ook vrij rustig, maar al snel kregen zijn pionnen op de damevleugel er echt zin. Er ontstond een mooi rijtje van 4 pionnen op de 5e rij. Wim koos pas later voor de opstoot c5-c4, maar als hij dat eerder op de 17e zet had gedaan (ipv 17. … Dc6), had hij toch een duidelijk plusje kunnen krijgen. Diagram na 16 ..e5. 

Nu werd er verder voorzichtig gemanoeuvreerd en wat geruild in het centrum. Rond de 30e zet had Louis misschien een miniplusje, Diagram na 31.  … hxg6, 

maar dat vergooide hij in een moment van schaakblindheid door 32. Pxf7+ te zetten en na het gedwongen Pxf7 met Td7 een dubbele aanval te willen plaatsen op La7 en Pf7. Maar…., Td7 was vanwege het zwarte paard op f6 helemaal niet mogelijk!! Wim zag dit blijkbaar ook niet en was heel vriendelijk door na Pxf7 remise aan te bieden. Louis wist natuurlijk niet, hoe snel hij dit aanbod moest aannemen! Oeps,… daar kwam Louis goed weg!
Er volgen nu nog 2 rondes in de interne competitie, daarna volgt op 31 mei de derde en laatste ronde in de rapidcompetitie. Maar gelukkig kunnen we enigszins verlaat op dinsdag 21 juni traditiegetrouw het seizoen met een barbecue op de gebruikelijke lokatie bij garage Mulder in Gorinchem afsluiten met prijsuitreiking en het snelschaakkampioenschap!  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *