Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 24 interne competitie, halve finale beker en externe wedstrijd De Giessen en Linge 2 – S.C. Oud Zuylen Utrecht 3.

Het tweede team moest aantreden tegen de medekoplopers van hun klasse. Dat bleek ook uit een fors ratingoverwicht in het voordeel van de gasten. Al snel stond er een forse achterstand op het scorebord en uiteindelijk wisten alleen Rob van Driel, John Dessens en Jan Post een half punt te scoren, de andere partijen gingen verloren: een grote 6,5-1,5 nederlaag dus.
In de interne competitie was de belangrijkste partij de strijd tussen Eddy Korevaar en Hans Karelse. Er kwamen bekende openingspatronen op het bord, die volgens het computerprogramma Stockfish een duidelijk voordeel voor wit suggereerden, maar Hans was daar niet zo van onder de indruk. Zoals hij wel vaker bij dit programma had gezien, stelde het allemaal niet zo heel veel voor. Toen Eddy voortvarend met b4 ruimte op de damevleugel probeerde te pakken, kreeg Hans als compensatie de open a-lijn in zijn bezit. Hoewel een achtergebleven pion op c7 wat zwakjes leek, kon deze toch keurig worden “afgeschermd” door een paard op c5. Wel oogde de stelling makkelijker speelbaar voor wit, maar veel stelde het “voordeel” dus niet voor. Het remiseaanbod van Hans op zet 37 was dus alleszins begrijpelijk, maar Eddy vond het zonde om een dergelijke interessante stelling niet verder uit te spelen. Toen Hans na de 40e zet, toen beiden nog maar weinig tijd hadden, zijn koning richting centrum liet bewegen, kreeg Eddy met zijn centraal geposteerde torens en centrumpionnen de mogelijkheden voor een centrale doorbraak en de aanval werd met kracht uitgevoerd en met mat bekroond, dat was tegelijk de laatste zet op deze avond.
Bert van Hees redde het niet tegen Arjan Uittenbogerd. Weliswaar leek het lang gelijk op te gaan, maar uiteindelijk kreeg Arjan voordeel en kon de winst naar zich toetrekken.
Henk van Houwelingen won van Huig Visser. Het ging redelijk recht toe rechtaan en regelmatig en Henk zei na afloop van de partij dat het eindelijk eens een wedstrijd was, waar hij een tevreden gevoel aan had overgehouden.
Peter Eijndhoven raakte tegen Johan van der Heijden weliswaar een stuk kwijt, maar toen Johan dat later compenseerde met een dame-aanbieding, was Peter de gelukkige winnaar.
Edwin Eijndhoven redde het niet tegen Henry Houweling en Gijs Bos verloor van Ton Lodder.
Hoewel de halve finales van de bekerstrijd voor volgende week waren gepland, was besloten beide wedstrijden deze avond te spelen, omdat Tony Else volgende week verhinderd is.
Tony nam het op tegen Jaco Vonk die volgens geijkte patronen al snel het bevrijdende e5 kon spelen. Hij leek toen ook makkelijker te staan, maar Tony speelde goed en de partij was redelijk in balans. Hoewel aan het eind van de partij, niet ongebruikelijk, Jaco maar heel weinig tijd over had, had hij mede na enkele minder nauwkeurige zetten van wit twee pionnetjes meer. Toen hij zijn dame listig terugtrok van b1 met schaak, via a2 naar f7, was duidelijk dat de dame daarna via g6 vernietigend kon binnendringen over de g-lijn. De geforceerde dameruil hierna op g4 dwong de witte monarch op de h-lijn naar voren, waar het matnet krachtig door Jaco werd dichtgeknoopt.
In de andere halve finale tussen Louis Rutgers en Henk Boot volgden beide de eerste zetten ook bekende paden. Louis probeerde met het rustige a3 een penning van zijn paard op c3 te voorkomen, maar bood Henk hiermee een aanknopingspunt om snel b5 te spelen en aan te sturen op b5-b4. Dat gebeurde al op zet 10 en Louis raakte via een slagenwisseling een pionnetje op b2 kwijt. Dat het vrijpionnetje, dat toen nog op a6 stond later beslissend zou opstomen was natuurlijk nog niet te voorzien. Toen Louis aarzelde en na 13. e5xf6 en Lxb2 eerst zijn aangevallen toren op a1 in veiligheid bracht, zag Henk zijn kans schoon en kreeg na g7xf6 de beschikking over de open g-lijn. Louis bracht vervolgens zijn aangevallen pion op c2 in veiligheid, Henk daarmee de gelegenheid gevend het tweede kleinood op f6 te verdedigen. Daarmee stond Henk een stuk beter en “in hogere zin” gewonnen, maar het kostte nog flink wat tijd en moeite dit te bewijzen. Zeker toen Henk aarzelde en zijn witte loper wat doelloos heen en weer schoof, koos Louis niet voor de pionopstoot c6 die hem mogelijk zelfs de betere stelling had opgeleverd, maar voor de “aangeboden” zetherhaling. Toen was Henk er als de kippen bij om zware stukken te ruilen, waarna een voor zwart gewonnen toreneindspel overbleef.
De finale van de bekerstrijd zal dus gaan tussen de nummers één en twee van de competitie, Jaco Vonk en Henk Boot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *