Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 27 interne competitie (online)

Op 5 mei jl. werd “gewoon” geschaakt nu alle gewone algemene Bevrijdingsdagactiviteiten vanwege de corona-maatregelen geen doorgang konden vinden. Dus online werd de competitie voortgezet en bereikt een spannende finale. Opnieuw zaten Eddy Korevaar en Henk Boot tegenover elkaar met dezelfde kleurverdeling als enkele weken geleden. Toen won Eddy de spannende halve finale in de bekercompetitie, maar nu was Henk er vanzelfsprekend veel aan gelegen de rollen om te draaien. Hij koos daarom een andere soliede opening, maar was achteraf niet tevreden met zijn eigen spel. Hij vond dat hij onhandig met zijn zwarte loper had gemanoeuvreerd en hij vond dat Eddy heel veel beter stond, misschien zelfs gewonnen! Maar oh wonder, de computer gaf toch later aan dat er nauwelijks sprake was geweest van voordeel voor wit! De conclusie is dan natuurlijk ook dat schaken een leuk, maar moeilijk spel is, dat velen van ons regelmatig boven de pet gaat. Eddy drong met een paard de zwarte stelling binnen op d6. Henk speelde er omheen en wilde dat paard als kwelgeest in de zwarte stelling graag verjagen. Zeker toen Henk met dat doel 19.. Td8 speelde

 had hij Eddy’s vervolg met 20. Pxb7, Pxc6 en daarna kwaliteitswinst gewoon gemist! Oh, oh, daar ga ik weer was zijn gedachte al had hij mede vanwege een mooi paard op d5 wel wat tegenspel (zie de overeenkomst met de partij tegen Jaco Vonk!). En wat nog wonderlijker was, de computer gaf na deze logische zetten van Eddy aan dat de stelling volstrekt in evenwicht was gebleven. Het lukte Henk om met zijn stukken wat tegenspel te organiseren en zag kansjes toen Eddy met 26. f3 dreiginkjes van Henk op de lange diagonaal wilde voorkomen. Maar Henk pende nu de pion op d4 en sloeg vervolgens met schaak, waardoor Eddy zijn geplande aftrekschaak (Lh7+) met damewinst kon vergeten. Henk en Eddy vonden daarna dat Henk beter stond, al kon dat oordeel ook niet op veel bijval van de computer rekenen! Na dameruil kon Henk met zijn paarden wel steeds actiever worden en kreeg hij wel duidelijk voordeel na 33… Pfd5.

Henk liet zijn paarden/Springer lustig rondspringen, zelfs 14 keer tussen zet 32 en zet 48, daarbij af een toe een vorkje meepikkend, zodat Eddy na 55 zetten in het onvermijdelijke verlies moest berusten. Henk nam dus revanche voor zijn recente bekernederlaag en kon zijn koppositie handhaven.
Jaco Vonk trof Tony Else en ook hij was er natuurlijk op gebrand revanche te nemen voor zijn nederlaag in de laatste onderlinge confrontatie. Jaco zette de partij rustig op, maar reageerde op zet 11 niet optimaal op een wat minder nauwkeurige zet van Tony, maar ook Tony vervolgde niet met de beste zet. Langzaam aan kon Jaco zijn stelling verbeteren en Tony met een toenemend ruimtegebrek opzadelen. Vanaf de 20e zet sneuvelden er enkele damevleugelpionnen van Tony. Na dameruil in het achterveld op 8e lijn brak het ruimtegebrek hem op en streek Tony de vlag.
Jeroen Brandsma en Henry Houweling speelden een zeer onderhoudende, enerverende, maar verre van foutloze partij. Maar ja, hoe vaak spelen we nu op ons niveau een foutloze partij?? In ieder geval ontstond vanuit de opening

na ruil lichte stukken een fraaie mogelijkheid voor Jeroen en hij vindt en speelt Pb5!

Dit wint dus een kwaliteit vanwege de dreiging Pxa7+. Maar het verzilveren van het voordeel bleek toch een onoverkomelijk probleem. Zelfs kreeg Henry nog de mogelijkheid de kwaliteit terug te winnen,

maar de uiterst fraaie zet Pe4-d2 heeft hij niet gezien, ongetwijfeld speelde de tijdnood hier een rol. De tijdnood  van Henry  was overigens groter dan die van Jeroen. Ook later kwamen beiden niet steeds tot de beste zetten en Jeroen maakte zelfs aan het eind een gemene fouten bood toen snel remise aan, wat door Henry werd geaccepteerd.
Er was ook een mogelijke herkansing voor Ernst Delwel tegen Henk van Houwelingen, die laatste onderlinge partij had gewonnen. Ernst kwam duidelijk beter uit de opening, mede omdat Henk wat met zijn dameloper tussen g4 en d7 pendelde. Na wat ruilen grijpt Henk met zwart op de 16e zet met Dd6 ernstig mis en is de stelling in hogere zin voor Ernst gewonnen (diagram). Echter, ernst grijpt op zet 20 ernstig mis, hoewel hij nog steeds een betere stelling overhoudt, maar zeker niet meer zo gewonnen als eerst. Vervolgens laat Ernst zich ook verder het restje van de kaas van het brood eten en de nu volgende blokkade op de damevleugel brengt Henk zelfs een klein plusje. Maar zoals zo vaak, als je een gewonnen partij niet wint en daarna weer in een iets mindere positie belandt, is het bijna niet te doen om de knop om te draaien en de juiste verdediging te vinden. Hoewel het materieel nog gelijk stond, was het een inmiddels compleet kansloze stelling voor Ernst en gaf hij gedesillusioneerd op. Kortom, hoewel de revanche binnen bereik was, kreeg Ernst dus de kous op de kop.
Arjan Uittenbogaard trof Ton Lodder, die zo meldde hij zelf, de laatste tijd volstrekt uit vorm is. Al snel kreeg Arjan een stuk cadeau en boekte een eenvoudige en snelle overwinning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *