Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 28 interne competitie 12-05-20

De interne competitie komt in een eindfase en deze avond waren er twee duidelijk verassende uitslagen. De eerste verassing was de wedstrijd tussen Henk Boot en Henry Houweling. In hun eerste ontmoeting was Henry niet in zijn spel gekomen en verloor snel kansloos. Was Henk hierdoor een beetje in slaap gesust? Waarschijnlijk niet, want Henry heeft dit jaar al een heel aantal goede partijen op zijn naam staan en heeft ook in de rapid en snelschaakwedstrijden eigenlijk van iedereen al eens gewonnen. Hij had zich goed voorbereid en kwam gemakkelijk met gelijk spel uit de opening. Henk speelde soms wat afwachtend en moest toezien dat Henry wel een mooi paard op e4 kon zetten, terwijl hij zelf de kans op het plaatsen van een paard op e5 aan zijn neus voorbij had laten gaan. Henk besloot dit lastige paard maar af te ruilen, maar bleef toen na Henry’s d5xe4 met een zwakke achtergebleven pion op d4 zitten.

Hij had toen beter kunnen accepteren dat er die avond niet meer dan remise in zat, maar dat was natuurlijk niet naar zijn zin. Hij hoopte in het (verre) eindspel toch nog zijn slag te kunnen slaan, maar hij kwam bedrogen uit! De stelling werd steeds prettiger voor Henry die zijn voordeel langzaam en secuur vergrootte. Uiteindelijk maakte Henk in een al uiterst dubieuze stelling een ernstige fout, die hem gelijk de partij kostte. Henry heeft deze wedstrijd heel goed en soliede gespeeld en is nooit in gevaar geweest en greep zijn kansen prima aan!
Opvallend was dat dezelfde opening op het bord kwam tussen Eddy Korevaar en Jaco Vonk. Na schermutselingen in het centrum kwam Jaco wat beter te staan en won een pion. De stelling was echter complex en Jaco had nog maar weinig tijd over. Met nog maar enkele minuten op de klok, terwijl Eddy nog zo’n 20 minuten ter beschikking had, gaf Jaco zijn voordeel uit handen en berustte hij in remise toen Eddy op zetherhaling aanstuurde. Tch was Jaco door het verlies van Henk de winnaar van de avond en staat nu weer bovenaan de ranglijst. Als hij komende week zijn laatste wedstrijd weet te winnen, is hij opnieuw kampioen. Maar anders…
Tony Else en Jeroen Brandsma speelden een rustige opening. Beiden waren (na afloop) maar matig tevreden over het niveau van hun spel in deze partij want er werden her en der wat slippertjes gemaakt. Aan het eind van de partij offerde Tony een stuk voor een koningsaanval, maar die sloeg niet door. Blijkbaar was er voor Jeroen geen duidelijke weg naar winst, hij bood remise aan en dit werd door Tony geaccepteerd.
Henk van Houwelingen speelde tegen Remco van Horik. Langzaam kwam Henk wat beter te staan en ontwikkelde een mooi initiatief op de damevleugel, maar overzag op een bepaald moment een penning die een kwaliteit kostte. Hij kon dus weer van voor af aan beginnen. Het lukte Henk uiteindelijk wel de laatste zwarte pionnen op de damevleugel te elimineren en met een sterk loperpaar kwam hij weer duidelijk beter te staan.

Het eindspel zag er heel goed uit voor Henk, maar hij had het zichzelf wel makkelijker kunnen maken door zijn troef, de vrijpion op a4, uit te spelen. Dan zou zwart met handen en voeten gedwongen zijn dit beestje af te stoppen en had Henk zijn koning beslissend in het spel kunnen laten deelnemen. Hoewel hij nog een forse onnauwkeurigheid beging die een pion kostte, bleef hij beter te staan. Hoewel Remco nog een aardige patwending bedacht, trapte Henk daar niet in en kon hij de partij met mat besluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *