Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 3 interne competitie en eerste online rapid-ronde

Op de gedenkwaardige avond van 13 oktober vond de voorlopig laatste “gewone” ronde van de interne competitie plaats. In het topduel tussen Louis Rutgers en Jaco Vonk leek het best lang gelijk op te gaan, maar uiteindelijk bleek Jaco de sterkste en nestelde zich weer boven aan de ranglijst. Eddy Korevaar speelde een naar eigen zeggen niet erg enerverende partij tegen John Dessens, maar na verloop van tijd gingen in de partij de ratingpunten tellen en trok Eddy aan het langste eind.
Met de vorm van Henry Houweling wil het dit jaar nog niet echt lukken. Speelde hij vorig jaar sterk, nu gaf hij tegen Hans Karelse pardoes een stuk weg en daarmee de partij. Ook André van Wingerden en Henk Boot speelden een onregelmatige partij. Nadat het centrumpionnenfront van André verdwenen was, kon Henk zomaar een pion winnen. Hij zette daarna wat aarzelend voort, waardoor André toch wel weer wat compensatie kreeg. Net toen Henk dacht een leuke combinatie uit te voeren, zag hij iets elementairs over het hoofd en ook hier kreeg de tegenstander een stuk en daarmee de partij cadeau.
Aan het eind van die avond was door de afgekondigde maatregel horecagelegenheden te sluiten, duidelijk dat we voorlopig niet meer in De Til kunnen schaken. Gelukkig had het bestuur in de ALV in september al bij de leden gepeild hoe dan verder te spelen. Er bestond toen een duidelijke voorkeur om meerdere kortere, dwz rapid-partijen per avond te spelen en daar werd dus op 20 oktober mee begonnen: 3 partijen van 20 min p.p.p.p. zonder increment. Leuk is dat je als speler ook de andere partijen die nog aan de gang zijn kunt volgen! Weliswaar moesten sommigen van ons door anderen wat “technisch” geholpen worden, maar met een gemeenschappelijke app en de indeling op de site, kan er toch een gezellige sfeer worden bereikt!
In de eerste ronde waren er geen verrassende uitslagen te noteren, want alle spelers met een hogere rating wisten hun partij met meer of minder moeite tot winst te brengen. Daarna ging dat af en toe anders of  werden de punten op bijzondere manier bijeengesprokkeld. In de 2e ronde had Jaco tegen Tony Else weliswaar een pionnetje meer, maar Tony verdedigde zich stug en bereikte een toreneindspel met goede remise kansen. Uiteindelijk hadden beiden nog een koning en toren en was remise wel logisch, hoewel Jaco een stuk minder tijd had en zonder increment kan dat natuurlijk gemakkelijk fataal worden. Een ander bijzonder duel werd tussen Ernst Delwel en Eddy Korevaar gespeeld. Eddy kwam steeds beter en eigenlijk gewonnen te staan, maar raakte de draad en materiaal kwijt. Inmiddels stond Ernst huizenhoog gewonnen, maar ja, de klok was onverbiddelijk en met nog slechts enkele seconden voor Eddy ging Ernst als eerste door de vlag. Henk Boot en Henry Houweling deden het ongeveer hetzelfde en toch weer anders dan in hun recente gewone partij. Henk kreeg deze keer een flink ruimtelijk overwicht, versterkte zijn stelling en Henry raakte steeds meer pionnetjes kwijt en daarmee ook de partij.
In de 3e ronde nam Henk Boot wraak op André van Wingerden. Nu dacht André een pionnetje te winnen, maar dit “slimmigheidje” kostte gewoon een stuk. Dus eigenlijk het omgekeerde van de week ervoor! Eddy Korevaar won van Tony Else en is dus na 3 ronden samen met Henk Boot koploper met 3 uit 3. In deze ronde speelde Jaco Vonk tegen een zeer sterk spelende Henry Houweling. Jaco kwam een pion achter en had bovendien een veel slechtere pionnenstructuur. Henry manoeuvreerde met zijn paarden prachtig door de witte stelling en bereikte een gewonnen toreneindspel, maar koos daarin niet de gemakkelijkste weg. Uiteindelijk koos hij in een nog steeds wel gewonnen eindspel voor een zetherhaling onder het motto van “een half ei is beter dan een lege dop”, maar hij deed zichzelf hiermee te kort en Jaco een half punt cadeau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *