Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 3 interne competitie en externe wedstrijd 1e SOS-team De Giessen en Linge – En Passant 2.

In de interne competitie nam Eddy Korevaar het op tegen Martijn Koutstaal die zo prima in de eerste ronde had gewonnen. Eddy kreeg al snel in de opening een mooi centrum en Martijn ging wat al te vroeg met een paard op avontuur. Dat kostte enkele tempi, het voordeel van Eddy nam snel toe en hij won vlot. Arjan Uittenbogaard speelde ook een vlotte wedstrijd tegen John Dessens en trok al snel aan het langste eind. Peter van Gaalen tastte wel erg snel mis tegen Henry Houweling die dus een niet al te lange of moeilijke avond had om de winst binnen te halen. Gerard de Gans kon de juiste weg niet vinden tegen Sebastiaan Visser en moest dit met een 0 bekopen.
Bram Capelle en Jan Post waren aanzienlijk langer bezig. Het leek eerst een vrij rustige partij, maar uiteindelijk was Bram degene die aan het langste eind trok. Het lukte Mark Couwenberg niet tegen Rob van Driel een positief resultaat te boeken en hij incasseerde een nederlaag. Dat was ook het resultaat waarmee Christiaan Boudewijn nieuwkomer David Carlsson naar huis stuurde. Ton Lodder speelde thuis tegen Huig Visser en hield de volle buit in eigen huis. De top drie in de interne competitie zijn op dit moment Tony Else, Eddy Korevaar en Louis Rutgers.
Het eerste regionale SOS-team van De Giessen en Linge was de gastheer van En Passant 2 uit Bunschoten-Spakenburg. Dat is best een hele afstand en hun teamleider had al aangegeven dat vanwege hun werk het aanvangstijdstip van 19.45 uur voor een aantal van hen eigenlijk te vroeg kwam. Maar het verzoek om pas om 20.15 uur te beginnen was ook een probleem. Niet alleen zegt het reglement dat uiterlijk om 20.00 uur moet worden gestart, maar op dit moment gelden ook de corona-horecarestricties dat onze speelruimte in De Til voor 24.00 uur ontruimd moet zijn. Daarom werden de klokken om 19.55 toch maar aangezet, want het nog tijdens een partij moeten stoppen omdat de speelruimte dichtgaat, is helemaal een onwenselijke situatie. Nu bleek er overigens niet alleen nog file op de A27 te zijn vanwege de afsluiting van de A12, maar er was bovendien op een eerder deel van de A27 ook nog een ongeluk geweest met daardoor nog extra filevorming en vertraging. Dus onze tegenstanders zaten pas met ruim een half uur minder tijd rond 20.30 uur achter het bord. Natuurlijk, ook voor ons was het niet prettig zo lang te moeten wachten, maar onze tegenstanders hadden er toch het meeste last van.
De wedstrijd kende voor ons een voorspoedig verloop. Jaco speelde op bord 1 één van zijn geliefde openingen en was daarin een stuk beter thuis dan zijn tegenstander. Al snel trok hij het initiatief naar zich toe, won een kwaliteit en toen wit in een slagwisseling mistastte, bleek dat zelfs een volle toren te zijn. Dat vond zijn tegenstander een goede reden op te geven. Ook Tijmen Schakel op bord 8 had een niet erg moeilijke avond. Hij kwam met voordeel uit de opening, won enkele pionnen en haalde dus al snel de volle buit binnen. Ook André van Wingerden op bord 7 had het niet al te moeilijk. Hij stond al snel een stuk voor, maar had zoals hij zelf zei een extreem vroege dameuitval van zijn tegenstander nog sneller en resoluter kunnen afstraffen. Bij Hans Karelse op bord 4 was er sprake van een rustige opening, waarin Hans al snel voordeel kreeg dankzij een betere ontwikkeling. Het voordeel werd gewoon systematisch en doortastend uitgebouwd en zijn overwinning betekende een prettige 4-0 voorsprong. Hoewel Henk Boot op bord 2 verzuimde in het middenspel voordeel te behalen, had hij toch de makkelijkere stelling en ook dus een stuk meer tijd dan zijn tegenstander. Bij de 30e zet dacht zwart op een vereenvoudiging te kunnen aansturen, maar met een tussenschaakje bezorgde Henk zijn tegenstander een dubbelpion en een zwak achterblijvertje op h6. Toen deze pion ingerekend kon worden was de strijd in hogere zin gestreden en al duurde het nog zo’n 20 zetten, de winst voor Henk en het team kwam niet meer in gevaar. Maar er kwam even later toch een deukje in de mooie score. Hoewel Louis Rutgers op bord 5 aanzienlijk voordeel kreeg, werd het later toch minder eenvoudig en toen zijn dame een ‘faux pas’ maakte en werd ingerekend, was de eerste nederlaag voor de onzen een feit.
Tony speelde op bord 3 een geheel andere opening dan we van hem gewend zijn. Op mijn vraag waar zijn vertrouwde opening was gebleven, antwoordde hij, dat hij die had thuis gelaten. Tja, kan gebeuren, nietwaar? Wit nam de geboden mogelijkheid aan zijn e4 pion door te schuiven naar e5 en zelfs e6. Hoewel het wel een beetje lastig was er omheen te spelen, ging er ook weer niet veel dreiging van deze pion uit en was het potentieel natuurlijk ook een zwakke broeder. Natuurlijk moest Tony wel oppassen dat met offers deze pion nog verder zou gaan opstomen en het was daarom lastig voor hem zelf tot actief spel te komen. Met nog maar weinig tijd op de klok (start met ruim 30 min minder, zie boven) koos wit voor een stukoffer tegen pion en niet voor een passieve verdediging en werd de volgende stelling bereikt (diagram):

Natuurlijk staat zwart formidabel en eigenlijk hogenhuis gewonnen. Tony had goed gezien dat .. De1Ϯ gevolgd door Th5 of g5 het juiste plan was, maar hij werd plotseling getroffen door een “brain freeze”, zoals hij het zelf fraai formuleert. Het stuk werd per ongeluk teruggegeven , al moest wit daarvoor wel zij e6-pion inleveren. Beiden hadden in deze fase een tijdprobleem, ook voor Tony niet de eerste keer zoals wij wel weten. Maar blijkbaar werd wit door de gulle gift overmoedig en ging op jacht naar de zwarte koning. Maar de tochtgaten rond de witte koning waren net wat groter en met heel wat schaakjes kon Tony uiteindelijk aan het langste eind trekken. Tja, zo gaan die dingen soms. Er resteerde nog één partij, nl. die van Jeroen Brandsma op bord 6. Hij was vastbesloten om na de vorige wat tamme KNSB-remise een spannende en leuke pot te spelen. Hoewel hij met aanzienlijk meer tijd aan de partij begon, rammelde zijn tegenstander de zetten vlug uit zijn mouw en liep de tijdachterstand volledig in en had Jeroen zelfs minder tijd! Niettemin kwam Jeroen goed uit zijn eigen opening, ook volgens de computer na afloop. Maar helaas, de goede voortzetting kwam er niet, de partij kantelde en zwart kreeg een gewonnen stelling! Ondanks zijn bekende rugproblemen, wist Jeroen deze avond zijn rug recht te houden en de tegenstander wist het juiste pad naar winst niet te vinden. Er volgde een klassiek tijdnoodduel en we weten natuurlijk dat Jeroen dan vaak handig op zoek gaat naar extra mogelijkheden. Die kwamen er dan ook! Jeroen “verdwijnt” dan bijna in zijn eigen concentratie, maar daar kan hij naar eigen zeggen ook enorm van genieten. Hij won een stuk, maakte dankbaar gebruik van het increment, kwam steeds beter te staan en hoewel de “kibitzers” een aantal keren nog extra mogelijkheden voor Jeroen zagen, was duidelijk dat hij de partij naar zich toe ging trekken! Chapeau Jeroen, voor deze onverzettelijkheid! Een buitengewoon fraaie 7-1 overwinning en de tegenstanders moesten met de staart tussen de benen tegen twaalven de inmiddels filevrije A27 helemaal tot Bunschoten-Spakenburg afleggen. Ongetwijfeld een zware terugtocht.

Het KNSB-team bereikte in Tilburg op 9 oktober met moeite een 4-4 gelijkspel tegen KiNG2. Op hun site staat een alleraardigst verslag.

Hans gaf deze link: https://www.sgking.nl/gelijkspel-tegen-de-giessen-en-linge/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *