Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 32 interne competitie

De reguliere interne competitie nadert zijn einde. Vanavond was de voorlaatste avond van dit competitieseizoen. Hans Karelse nam het op tegen Jaco Vonk. Na een rustige opening werden in een vrij vroeg stadium de dames geruild. Er werd tegengesteld gerokeerd. Het was dus de vraag wie een pionnenopmars richting vijandelijke koning zou beginnen. Dit bleek Jaco te zijn die flink wat ruimte veroverde op de koningsvleugel en zijn h-pion ver kon laten oprukken. Hier ging een vrij verlammende werking vanuit op de witte stelling en het was de vraag of het Hans zou lukken de zwarte pion en stukken voldoende te blokkeren. Uiteindelijk lukt dit niet en trok Jaco aan het langste eind.
Louis Rutgers speelde tegen Henk Boot. Toen Henk het centrum in handen kon nemen met 16. .. d5 reageerde Louis niet optimaal. Het beste had hij op dameruil kunnen aansturen, maar nu dit niet gebeurde, kon Henk met d5xe4 een pion winnen. Het was overigens nog sterker geweest met het paard op e4 te slaan! Louis probeerde nog wel met zijn witte loper, dame en paard dreigingen tegen Henks koning te krijgen, maar de zwarte opstoot e4-e3 hinderde de onderlinge communicatie van de witte stukken in ernstige mate en opende ook de lange diagonaal voor de loper op b7. Toen Louis vervolgens een schaakje “teveel” gaf stortte zijn stelling ineen en won Henk met enkele nauwkeurige zetten.
Eddy Korevaar stelde zich rustig op tegen Jeroen Brandsma. Na een rustige opening bleef Jeroen zitten met een zwakke pion op c6 die door Eddy met Pe5 op de korrel werd genomen en vervolgens verorberd. Vanaf dat moment was Eddy’s voordeel groot en dat werd vervolgens in winst omgezet.
André van Wingerden speelde tegen Bram Capelle. Hoewel het geruime tijd gelijk opging, lukt het André op een gegeven moment een pionnetje buit te maken. Er ontstond uiteindelijk een toren-paard eindspel dat hem goede winstkansen bood. Het einde kwam nogal abrupt toen Bram een vork over het hoofd zag.
Jan Post kreeg te maken met Huig Visser. Op een gegeven moment verzuchtte Jan, dat hij maar geen grip kreeg op de solide stelling van Huig. Maar met het nodige geduld maakte Jan toch vorderingen, maakte een pionnetje buit en dat was voldoende om in het dame-toren eindspel de winst naar zich toe te trekken. Bij Henk van Houwelingen tegen Henk van der Hoek kwam een grappige stelling op het bord met zwarte paarden in het centrum, waarbij ook hier een van beiden, in dit geval zwart, een pionnetje extra kreeg en vanuit een dominerende stelling de winst naar zich toe trok.
Henry Houweling kreeg een mooie stelling tegen Taco van de Poll. Hij zette zijn aanval voort met een kwaliteitsoffer en maakte hierbij ook twee pionnen buit. Mede omdat de zwarte stukken niet optimaal in de verdediging samenwerkten, kon Henry zijn aanval met succes en winst bekronen. Johan van der Heijde redde het niet tegen Bert van Geldere. Na wat schermutselingen in het centrum bleef wit een pionnetje achter. De dames waren inmiddels in het doosje beland en de koningen bleven in het centrum, waarbij de zwarte koning van Bert erg dominant was, ook vanwege zijn veel betere pionnenstructuur. Bert trok de winst vlot naar zich toe. Ook bij Peter van Gaalen tegen Martijn Stam was het zwart die een pionnetje extra had. In een eindspel van dame, toren en lopers van ongelijke kleur was dat voordeel beslissend voor winst.
Wim Rietveld kreeg te maken met Sebastiaan Visser die we hopelijk volgend jaar vaak zullen zien. Vanuit de opening kreeg Wim een overweldigend initiatief en de zwarte koning stond in het centrum geruime tijd bloot aan allerlei akelige dreigingen. Niettemin verzette Sebastiaan zich hardnekkig en het kostte Wim geruime tijd om zijn voordeel in winst om te zetten. Bert van Hees speelde tegen Ton Lodder. Ton stond lange tijd heel goed en mogelijk zelfs op winst. Aan het eind had Bert echter meer energie en trok daarom aan het langste eind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *