Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 5 interne competitie op 19-10-2023

Afgelopen dinsdag was er alweer de 5e ronde van de interne competitie. Het topduel tussen Jaco Vonk en Hans Karelse was een waar spektakelstuk. Jaco speelde een door hem vaker gebruikt gambiet, maar Hans speelde het voortreffelijk en kreeg groot voordeel. Diagram na 14. .. Da6.

Ook hierna volgde een reeks sterke zetten, maar met 21. …Tb8 ipv. … e6 raakte Hans van het winnende pad af. Toen hij later pardoes een stuk verloor trok Jaco plotseling alsnog aan het langste eind. Het was voor Jaco absoluut de meest gelukkige en “onverdiende” winst van het seizoen. Schaken kan dan ook een wreed spel zijn, zeker zoals het “lot” Hans deze avond behandelde.
In de wedstrijd tussen de nummers 3 en 4 probeerde Eddy Korevaar Louis Rutgers tot overgave te dwingen. Hij stond vanuit de opening ogenschijnlijk wat makkelijker en had ietsje meer te zeggen over de open c-lijn. Maar Louis was attent, hield de verdediging goed gesloten, zodat na enig duw- en trekwerk remise eigenlijk een logische uitslag was.
Bram Capelle kreeg van Henk Boot een andere opening dan gebruikelijk voorgeschoteld. Er kwam een gelijke stelling op het bord, waarin het evenwicht na zo’n 25 zetten nog niet was verbroken, al lukte het Henk wel de witte loper op b1 “op te sluiten”. Toen Henk vervolgens met zijn f-pion naar voren kwam, reageerde Bram minder goed en kreeg Henk voordeel. Toen het hem lukte ook de andere witte loper “op te sluiten”, was winst voor Henk een feit. Diagram.


Rob van Driel speelde ondernemend tegen Arjan Uittenbogaard die in de opening “ergens” de weg kwijtraakte. Rob kwam binnen met dame en paarden en joeg de zwarte koning naar de andere kwant van het bord. De binnengehaalde materiaalwinst was voldoende voor de winst, al liet Rob zich een fraai slot van de partij door de vingers glippen. Diagram. Het snelste was nu geweest Dc4+ en na het gedwongen Db5 de mokerslag met Pc7+ en damewinst.


Martijn Koudstaal en André van Wingerden speelden een flinke laveerpartij. Er werd van alles geruild en ontstond een dame-toren en later een dame-eindspel. Hoewel André in het uiteindelijke pionneneindspel wel een pionnetje meer had, had hij twee dubbelpionnen. De vrede werd tenslotte getekend omdat geen van beide echt op winst kon spelen.
Mattias Stok kwam al snel in het voordeel tegen David Carlsson en trok de oveerwinning overtuigend naar zich toe. Egbert Meijer kon het tegen Bert van Hees niet bolwerken en datzelfde gold voor Anne van Heelsum tegen Chris van Wieringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *