Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 6 interne competitie op 24 oktober 2023 door Ernst Delwel

Partij Henk Boot tegen Eddy Korevaar.
Er kwam een rustige (damegambiet) partij op het bord, waarbij zwart met Da5 en Lb4 actief speelde. Henk aarzelde in het verleden nogal eens om e3-e4 te spelen, daar was nu geen sprake van. Hij deed deze zet als 15e zet, waardoor het spel meer open kwam. De engine vond dat idee matig, het miniplusje van Henk veranderde in een miniplusje voor zwart, alles overigens ruimschoots binnen de marge van een gelijke stand.
Na ruilen van wat stukken rond de 20e zet kwam Henk wat makkelijk te staan. Eddy was achteraf niet erg tevreden over zijn zet 21. … Df4, waarmee hij eigenlijk niet veel dreigde en wit weer wat makkelijker kwam te staan. Hij bood daarom met 25. Dxe4 dameruil aan (diagram 1 na Dxe4).

Hoewel beiden hun eerst tien zetjes in een rap tempo hadden gespeeld, kostte het Eddy in deze fase flink veel tijd op het rechte pad te blijven. Eddy ging met 25. .. Dc7 dameruil uit de weg. Henk speelde daarna sterk 26. De5! en verwierp terecht zijn eerste ingeving 26. De7?? wat na Te8 materiaal zou hebben gekost. Na 26. … Dxe5 sloeg Henk met de toren terug en kwam vervolgens met 28. Te7 binnenvallen. Eddy zag geen betere verdediging dan ten koste van een pion torenruil te forceren. (Diagram 2 na 28. … Te8)

Hierna volgde een periode van rustig manoeuvreren door Henk, die daarbij geholpen werd door een sterk paard tegen een zwakke loper, een pion extra en ook nog ruim een half uur meer op de klok. Hoewel Henk her en der wel wat doortastender zetten had kunnen spelen, hield hij groot voordeel. De in wanhoop door Eddy naar voren gestuurde pionnen op de koningsvleugel konden op Henk geen indruk maken. Toen Henk er nog eentje dreigde te winnen, probeerde Eddy dat nog te voorkomen met 49. .. Ld5, maar Henk greep de mogelijkheid tot ruil met beide handen aan en had voldoende “vrije” pionzetten ter beschikking om Eddy’s koning in een soort zetdwang te manoeuvreren en de winst snel binnen te halen ( Diagram 3 na de slotzet 55. d5).

Partij Jan Post tegen Chris van Wieringen.
In het eerste deel van de partij stond Chris  een stuk gemakkelijker dan Jan. Op de 11e zet kreeg Jan de kans om met een pion een loper en een paard aan te vallen en dat kostte Chris een stuk, weliswaar tegen 2 pionnen, maar het leverde hem ook een dreigende serie op van 5 pionnen die de aanval openden op de koningsstelling van Jan. Chris had lang en Jan kort gerokeerd .
Op de 21e zet kon Jan met zijn dame 2 ongedekte pionnen aanvallen op resp. a2 en g4.
Chris koos voor het verdedigen van a2 waarna pion g4 werd geslagen en zijn pionnenstructuur verbrokkelde.
Het bleef met al die grote stukken voorzichtig aan doen. Maar op de 27e zet greep Chris mis, dat kostte een toren, zover liet hij het echter niet komen en  hij gaf op. Chris gaf aan dat het behoorlijk gelijk opging en vooral, dat hij genoten had van de partij. Dat is toch eigenlijk ook het belangrijkste?

Partij Ernst Delwel David Carlsson.
Er kwam een rustige variant van het Siciliaans op het bord, waarbij beide spelers voorzichtig manoeuvreerden. Geleidelijk verlegde Ernst zijn aandacht naar de koningsvleugel, mede doordat David zijn kort gerokeerde koning weinig bescherming bood. Er volgde druk op de koningsvleugel van zwart waarbij verschillende dreigingen in de stelling kon vlechten (diagram 1).

Uiteindelijk was sprake van een onhoudbare situatie (diagram 2).

29. f7 schaak en de zwarte dame zou verloren gaan via een vork, maar erger nog, er was sprake van onvermijdelijk schaakmat. op de achterste rij. Met ofwel het paard, ofwel de toren.

Partij Hans Karelse – Rob vab Driel

De opening werd van beide kanten slordig gespeeld. Hans kwam er wel wat beter uit, maar heeft vervolgens kansen op groter voordeel laten liggen. Het werd spannend, toen Rob de koningsstelling van Hans openbrak met een loperoffer tegen 3 pionnen (d,g en h-pion). Rob profiteerde van een zwakke koningszet van Hans. Zijn toren op de g-lijn werkte uitstekend samen met zijn paard, waardoor zijn h-pion gevaarlijk oprukte. Hans kwam verloren te staan, maar toen Rob de torens afruilde, kon Hans opgelucht ademhalen. Robs paard en 7 pionnen, waren niet opgewassen tegen loper, paard en 4 pionnen.

Op een cruciaal moment (diagram)

speelde Rob na 36 Kf2  Tg2+ Er volgde 37 Ke3 en Txc2. Met deze ruil verdween de kracht uit de aanval van zwart. Maar hier had zwart op de 36e zet .. h2! moeten spelen.  Er volgt dan: 37 Pxh2 Txb1, en zwart staat dan 2 gezonde pionnen voor en dreigt bovendien Txb2 en na het witte Txb2 volgt de vork Pd3+. Jammer voor Rob dat hij deze wending miste en voor hem de partij als een nachtkaars uitging.

Van de andere partijen heeft uw verslaggever helaas geen informatie gekregen. Hopelijk gaat dat een volgende keer beter!!








Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *