Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 8 interne competitie en externe team 2 tegen De Rode Loper

Op 9 november kon het 2e SOS-team tegen De Rode Loper 4 uit Utrecht het winnerstempo van de andere teams niet volgen. Het werd een kansloze 5-1 nederlaag en slechts John Dessens en Bert van Geldere hielden hun partij remise. Arjan Uittenbogaard, Robin Tenhunen, Mark Couwenberg en Rob van Driel moesten de eer aan hun tegenstanders late.
In de interne competitie nam Tony Else het op tegen Jaco Vonk. Hij bouwde de partij goed op en bracht Jaco behoorlijk in het nauw. Hij kreeg een mooi centrum en het was een kwestie van tijd en timing wanner hij Jaco met een opstoot van de centrumpionnen verder in het nauw ging brengen. Hoewel hij groot voordeel kreeg, speelde Tony het (wijsheid achteraf) te voorzichtig. De stelling vervlakte en kwam weer in evenwicht. Duidelijk was dat Jaco met de uiteindelijke remise het meest tevreden was en goed weg kwam. Henry Houweling en Eddy Korevaar maakten het elkaar niet makkelijk. Het was een taai gevecht waarin uiteindelijk een eindspel werd bereikt, waarin Henry een paardenpaar en Eddy het loperpaar had. Uiteindelijk trok Henry aan het langste eind.
Een ander interessante partij was die tussen Henk Boot en André van Wingerden. Na zetverwisseling kwamen ze in een bekende opening terecht, zij het dat ze die opening beiden eigenlijk nooit zo zelf spelen! André speelde actief, maar kreeg daarvoor wel een gat in zijn stelling op e6. Henk probeerde te profiteren, kwam ook erg goed te staan. Hij miste op de 20e zet de winnende voortzetting 20. Tf1Ϯ, maar speelde Df4Ϯ 

(diagram). Omdat hij een tussenzet van André 21. .. e5 over het hoofd had gezien, stond André opeens beter. Toen André een stuk dacht te winnen met 23… exd4, had Henk met 24. Lc4!

nog een venijnige resource. André miste vervolgens de ontsnapping naar remise door zetherhaling dacht Henk, maar dat bleek vanwege de directe matdreiging Dg8# onzin.De wedstrijd kantelde nu weer in Henk’s voordeel, omdat André niets beter zag dan na de eerdere stukwinst de dame tegen een toren terug te geven. André had geen zin meer in een tamelijk kansloos eindspel en gaf even later op.
Ernst Delwel speelde tegen Sebastiaan Visser en kreeg een mooi paard in het centrum. Hij dacht met een klassiek loperoffer op h7 de zwarte koning te overmeesteren. Maar Sebastiaan verdedigde zich goed en door zijn nog onderontwikkelde damevleugel kreeg Ernst gebrek aan verse troepen aan het front. Dat brak hem op en Sebastiaan won. Christiaan Boudewijn gunde Hans Karelse een fors ruimteoverwicht in het centrum. Na enige schermutselingen won Hans een paard en kon hij even later een mataanval opzetten. De andere winnaars in deze ronde waren Bert van Hees, Jan Post en Gerard de Gans.
De kop van de ranglijst wordt op dit moment gevormd door Jaco Vonk, gevolgd door Tony Else en Henry Houweling.
Er moet maar even worden afgewacht hoe met de nieuwe corona-maatregelen de competitie kan worden voortgezet. Het meest waarschijnlijk zal dat, hopelijk slechts enkele weken, weer met online schaken zijn. Volg daarvoor jullie mail en de website!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *