Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 8 interne competitie op 8-11

Het tweede team had de avond tevoren in Utrecht gespeeld tegen TRIO 2 en kon de favorietenrol na 2 eerdere overwinningen niet waarmaken. Hoewel Mark Couwenberg en David Carlsson een vol punt scoorden, nog aangevuld met een remise van Christiaan Boudewijn, moesten Bert van Hees, Bert van Geldere en Rob van Driel alle drie de eer aan hun tegenstanders laten. Er resteerde dus een 3,5-2,5 nederlaag.
In de interne competitie kwam de snelste uitslag van de partij tussen Tony Else en van André van Wingerden. Ook deze avond bleek de vorm van André nog matig. Vanuit de opening met een vroeg Lf5 en later b6 werden de witte velden van André op de damevleugel wel erg zwak. Zeker toen na ruil van een paard op e5 daar een mooie witte pion kwam, wit een loper op c6 kon zetten de d-lijn met een toren in bezit nam, was de partij in hogere zjn voor hem verloren (diagram).   

Het ging na f6 van zwart heel snel mis na Lc6-d7xe6+. Tony beleefde zoals hij zei deze keer tegen André geen al te moeilijke avond.
Bij de partij tussen Egbert Meier en Mark Couwenberg sloeg de vlam al snel in de pan. Een witte pion sloeg zich dapper voorwaarts naar b7, maar de witte damevleugel bleek geen sterke verdedigingslinie. Met een loper op f5 en paard op e4 kon de zwarte loper van Mark vanaf g7 dood en verderf zaaien op de witte damevleugel. Egbert had geen goede verdediging tegen dit geweld en verloor.
Huig Visser en Chris van Wieringen leken elkaar lang in evenwicht te houden, maar toen een witte toren van Huig verdwaalde op a6, knoopte Chris het net rond deze toren dicht en na torenwinst was zijn winst duidelijk.
Rob van Driel werd door Gerard de Gans geconfronteerd met oprukkende zwarte pionnen op de damevleugel. De verste daarvan kwam tot b3. De reactie van Rob in het centrum was echter thematisch en adequaat. Op een gegeven moment moest Gerard door de zure appel van stuk- of pionverlies heen bijten. Begrijpelijkerwijze koos hij voor pionverlies, maar compensatie kreeg hij niet. Rob won vervolgens overtuigend.
Christiaan Boudewijn en David Carlsson hadden de avond tevoren al in de externe competitie warmgedraaid. Het ging lang gelijk op, maar tenslotte lukte het David een stuk te winnen. Toen daar nog enkele pionnen bijkwamen, was duidelijk dat de strijd eigenlijk gestreden was en David aan het langste eind zou trekken.
In de partij tussen koploper Henk Boot en Bram Capelle leek er een tijdje niet zo veel aan de hand. Henk besloot zijn koningsvleugel goed gesloten te houden en had ruimtevoordeel op de damevleugel. Bram probeerde het met 16. … Pg4 toch op de koningsvleugel (diagram)    

maar had overzien dat Henk met Pxg6 materiaal ging winnen, omdat na Pxe3 de dame vanaf d3 of b3 dit paard onder vuur kon nemen en de toren op h8 in bleef staan. Bram koos in arren moede maar voor hxg6, maar hoewel hij nog wel via de h-lijn probeerde te fröbelen, lukte dat niet echt en was het voor Henk eigenlijk een min of meer gelopen race.
De langste partij werd gespeeld tussen Bert van Geldere en Hans Karelse. Na de opening verloor Hans zomaar een belangrijke pion. “Eigen schuld, dikke bult”, zo vatte hij het samen. Bert had naast de pionwinst ook meerdere positionele voordelen, zoals ruimteoverwicht en bezit van de open c-lijn. Toch was het niet onmiddellijk duidelijk hoe hij verder moest komen. Hij zette zijn centrumpionnen in beweging, maar had daarbij duidelijk last van sterk zwart paard op c4. Ook dreigde Hans met zijn dame de witte stelling binnen te vallen. Uw verslaggever meende dat de zet Td1 en later Td1-d3 goed zou zijn voor Bert omdat zijn dame dan niet meer was gebonden aan verdediging van de a3-pion en de dame weer aan het spel zou kunnen deelnemen. Dat gebeurde niet en uiteindelijk won Hans een pion terug. In een ogenschijnlijk gelijke stelling had Hans in ieder geval ruim 10 minuten meer tijd en had Bert minder dan 10 minuten te beschikking. Niet altijd volgden volgens de computer de beste zetten. Uiteindelijk kon Hans in een dame-eindspel dameruil afdwingen en hield een pionnetje over. Hiermee ontglipte Bert zelfs de remise en moest hij met een nederlaag huiswaarts keren.
Aan de top van de Keizerranglijst staan nu Henk Boot en Jaco Vonk, gevolg door Tony Else en Louis Rutgers. Henk en Jaco treffen elkaar waarschijnlijk binnenkort. Vanwege zijn drukke werk heeft Jaco helaas nog maar weinig gespeeld, maar het komende duel is wel belangrijk voor wie uiteindelijk na het eerste deel van de competitie bovenaan de lijst zal staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *