Terug naar nieuwsoverzicht

Ronde 8 interne competitie

Een aantal spelers van de top van de ranglijst was deze dinsdag niet aanwezig. Zo was het topduel de wedstrijd tussen Henk Boot en Hans Karelse. Al heel wat keren hebben zij inmiddels de degens gekruist en met de witte stukken trok Henk vrijwel steeds aan het langste eind, overigens enkele male met het nodige fortuin. Ook nu werd het een interessant gevecht, waarin Henk het betere van het spel had en Hans zich moest beperken tot verdedigen. Rond de 20e zet besloot Henk de stelling in het centrum te openen en kwamen er allerlei tactische motieven in de stelling. Henk had meerdere mooie mogelijkheden en dan wordt het juist extra moeilijk. Hij dacht en dacht, maar toch niet diep genoeg. Hij koos niet de allersterkste voortzetting en durfde geen pionwinst rond de 30e zet te accepteren, maar had niet goed ingeschat dat Hans stukken hem toch niet al te ernstig konden bedreigen. Hans repositeerde uiterst adequaat en als een duveltje uit een doosje kwamen zijn stukken uit de verdediging naar voren gestormd en moest Henk zelfs kwaliteitsverlies accepteren. Toen Henk niet de meest actieve verdediging vond, trok Hans de partij overtuigend naar zich toe. Hoewel de prestaties van Hans dit jaar misschien wat wisselvallig lijken is hij er toch in geslaagd zowel Jaco Vonk als Henk Boot een nederlaag toe te brengen!
Jeroen Brandsma kreeg mooie mogelijkheden tegen Henry Houweling, maar toen hij een tweetal zetten omdraaide, verloor hij een stuk tegen een pion. Jeroen had daarvoor zeker wel wat compensatie en speelde zo actief mogelijk, won op een gegeven moment een tweede pionnetje, maar Henry hield het hoofd koel en kon zo een mooie overwinning noteren.
Eddy Korevaar nam het op tegen Chris Tromp en kwam heel mooi te staan door een penning die hem een kwaliteit opleverde, terwijl hij eerder ook al een extra pionnetje had veroverd. Hoewel Chris probeerde met actief spel nog zand te strooien in Eddy’s machinerie, lukte dit niet echt en won Eddy.
Een bijzondere partij werd gespeeld door André van Wingerden en Henk van der Hoek. Hoewel de opening nogal rustig leek, is dat nu niet erg de stijl van André. Hij zette een mooi paard op e5 en drong zwart terug. Hoewel beide spelers volgens de computer achteraf wat eerder lichte stukken hadden moeten ruilen, zou dan het mooie vervolg van de partij niet mogelijk zijn geweest! Er werden door André heel wat stukken bij de aanval betrokken en uiteindelijk wist hij met een fraaie combinatie de buit binnen te halen (diagram 2x). Eerst vond André het fraaie 19. Pf5-h6+ en een paar zetten later Dc2xg6. De dame mag niet geslagen worden want dan volgt Pe5-g6 mat!

John Dessens en Robin Tenhunen speelden een evenwichtige partij, maar toen John uiteindelijk een pionnetje won, resteerde er slechts een remise-eindspel met ongelijke lopers.
Taco van der Poll kreeg een mooie stelling tegen Huig Visser en toen Huig probeerde met een grapje te vereenvoudigen, bleek dat slechts te leiden tot materiaalverlies en dus ook verlies van de partij.
Johan van der Heide kwam al snel na de opening in een hopeloze stelling terecht tegen Henk van Houweling. Zijn zwarte stukken sneden als een mes door de boter met een snelle overwinning als resultaat.
De langste partij was Bert van Hees tegen Rob van Driel. Hoewel Bert een mooie aanvalstelling opbouwde, lukte het hem niet goed door de verdediging van Rob heen te komen. Uiteindelijk ging Rob door zijn vlag en verloor daardoor, was het eerste idee dat het toen min of meer een emise-stelling was, maar in de analyse na afloop lieten de wijsneuzen aan de zijlijn dat de stelling van Bert nog steeds veel beter en misschien zelfs gewonnen was.
Arjan Uittenboogaard en Jan Post wonnen van Ton Lodder, respectievelijk Gijs Bos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *