Terug naar nieuwsoverzicht

Ruime overwinning 2e SOS team

De winterstop is voorbij. Niet alleen de Ere-divisie draait weer op volle toeren (met hier en daar een besneeuwd veld) maar ook de SOS-competitie is weer uit haar winterslaap ontwaakt. Van sneeuw op onze (64) velden hebben wij gelukkig geen last zodat wij zonder problemen onze competitie konden hervatten. Nou, zonder problemen …. is ook niet helemaal waar. Parkeren bij De Til op dinsdagavond blijft een crime. Op de parkeerplaats is wekelijks geen plekje te vinden en moet men uitwijken naar de omliggende straten. Ben je bekend in de buurt dan weet je dat je bijvoorbeeld bij de Rabo bank kunt parkeren (hoewel ik daar gisterenavond ook de laatste plek had….) en is het allemaal iets minder erg. Maar als je niet bekend bent in Giessenburg, zoals onze tegenstanders van gisterenavond die helemaal uit Vinkenveen e.o. kwamen, dan is het wel even zoeken en dan kan het gebeuren dat je later binnenkomt dan gepland. Onze tegenstanders, Denk en Zet 2, waren met 2 auto’s afgereisd uit Vinkenveen. Eén auto kon gelukkig redelijk in de buurt parkeren, maar de andere auto had wat meer moeite om een parkeerplek in de buurt te vinden. Daardoor kon het gebeuren dat 3 spelers pas rond 20.15 uur in De Til arriveerden en de wedstrijd later begon dan aanvankelijk gepland. Na het aanbieden van excuses voor het parkeerprobleem en de gebruikelijke openingswoorden konden we van start.

Ons team was, ten opzichte van de laatste uitwedstrijd op 12 december 2023, op twee plaatsen gewijzigd. Bert van Hees en Ernst Delwel (met pensioen en daardoor meer tijd om te schaken … ik herken dat) hadden de plaats ingenomen van Chris Tromp en Martijn Koutstaal. Zoals gebruikelijk geef ik u in vogelvlucht het scoreverloop.

Spelend aan bord 4 trof ik de teamleider van Denk en Zet. Een Oostenrijker die sinds 1991 voor de liefde naar Nederland was gekomen. We speelden een weinig spannende partij, zonder hoogte of dieptepunten, maar wel zoals gebruikelijk van mijn kant met tijdnood. Op het moment dat we in een gebalanceerde stelling tot remise besloten had ik nog “slechts” 25 minuten op de klok en mijn tegenstander nog meer dan een uur.

Ik geef u één fragment uit deze partij. Zwart heeft zojuist 17. …. Ta8-b8 gespeeld met een indirecte aanval op pion b2. Na mijn 18.Pf3-e5+ moet zwart de juiste voortzetting kiezen. Dat deed hij ook: 18. ….. Kc7 is min of meer gedwongen. Iedere andere koningszet verliest materiaal. Maar dan is zwart nog niet uit de problemen: 19. Pe5-g6 en de toren op h8 staat in. De zet 19. ….. Th8-e8 biedt in dat geval geen oplossing vanwege 20. Le3-f4+ e6-e5, 21. Lf4xe5+ Te8xe5, 22. Pg6xe5 en ik win een toren tegen loper + pion. Zwart koos voor: 19. ….. Lb6xe3 met het vervolg: 20. Pg6xh8 Le3xf2+, 21. Kg1xf2 Pf6-e4+, 22. Kf2-g2 Tb8xh8, 23. Te1-f1 met de dreiging om de zwarte stelling via Tf1-f7 binnen te vallen. Na deze variant sta ik een toren tegen paard + pion voor.

Gela aan bord 1 won snel. Rond de 10e zet ging het mis voor zijn tegenstander begreep ik.

Aan bord 2 ging Bert kopje onder. Voor zover ik mij kan herinneren was er een achterstand van een stuk en een pion.

Anne aan bord 6 wilde na wat mindere partijen wat goed maken. En dat lukte. Hij won en bracht daarmee de stand op 2½-1½ in ons voordeel.

Restte nog de borden 3 (Ernst) en 5 (David). Die stellingen zagen er goed uit voor ons. Ik rekende op 1½ punt en dat bleek geen miscalculatie. Ernst wilde kennelijk waar voor zijn geld en kloof zijn partij tot op het bot toe af. Er bleven twee koningen over. Dus remise. Eén matchpunt in elk geval in de pocket.

De partij van David kreeg nog een staartje. Hij won wel, zijn tegenstander gaf in verloren stelling op, maar onze tegenstander claimde, na de partij, alsnog remise omdat ergens rond zet 41 voor de 3e keer dezelfde stelling op het bord kwam. Op dat moment ontstond enige discussie, maar na (onderling) overleg besloten beide spelers door te spelen met het hierboven vermelde resultaat. De teamleider van Denk en Zet wilde perse de partij na afloop nog naspelen en vond, nadat hij overtuigd was van het feit dat er sprake was van 3x dezelfde stelling, dat alsnog een remise genoteerd zou moeten worden. Helaas, daar konden we niet aan beginnen. De spelers hebben in onderling overleg besloten om door te spelen. Dan kan achteraf geen remise meer worden geclaimd. Stel dat David verloren zou hebben en de eindstand daardoor 3-3 zou zijn geworden. Dan had hij toch ook geen remise meer kunnen claimen. Ik denk niet dat onze tegenstander daarin zou meegaan.

Door deze 4-2 overwinning stijgen we weer een plaatsje in het klassement. We doen weer mee om de prijzen.

Op Valentijnsdag (14-2-2024) reizen we af naar Utrecht voor de ontmoeting met de nummer 8 uit de poule PCA v/h De Damrakkers.

Tot slot nog even dit. Het zal u, als fanatiek schaker, niet ontgaan zijn dat in Wijk aan Zee het Tata Steel Chess Tournament weer is begonnen. Vandaag spelen de dagvierkampers hun laatste ronde. Ons lid Louis Rutgers is daarbij. Vanaf a.s. vrijdag, 19 januari 2024, gaan de tienkampen van start. Ik ben daar (weer) bij. Via mijn blog zal ik u zoveel als mogelijk op de hoogte houden van mijn belevenissen en resultaten. Neem gerust een kijkje.

Voor nu: het gaat u goed en tot snel ziens.

Eén gedachte over “Ruime overwinning 2e SOS team

  • 17 januari 2024 om 16:31
    Permalink

    Leuk verslag weer, John!

    Ik zal met interesse je blog van Tata Steel volgen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *