Terug naar nieuwsoverzicht

Ruime overwinning voor team 2 in Almkerk

Het is een feit: zij die het dichtstbij wonen komen altijd te laat. Zo ook op maandag 12 november bij de wedstrijd die ons 2e SOS team moest spelen tegen SV De Watertoren in Almkerk. Rond 19.45 uur werden de klokken in werking gezet en bleken wij maar met 7 mensen aan de wedstrijd te zijn begonnen. Paniek ? Ja, en in die mate dat teamleider Jan besloot er een telefoontje aan te wagen. Opluchting ? Ja, toen bleek dat onze ontbrekende man bezig was met het parkeren van de auto op het parkeerterrein bij centrum ’t Verlaat. Tien minuten te laat stapte hij, zich excuserend voor het te laat zijn, binnen en begon aan zijn partij alsof er niets was gebeurd. Opluchting bij de overige teamleden.

Misschien was het wel zo veel eerlijker geweest als onze laatkomer helemaal niet was komen opdagen. De uiteindelijke uitslag zou er dan voor onze tegenstander iets dragelijker hebben uitgezien. Nu bleek deze wedstrijd achteraf gezien een formaliteit. Vooraf werd ingezet op een 8-0 overwinning. Het kwam in de buurt.

0-1
Aan uw verslaggever de eer om de score te openen. Na iets meer dan een uur, waarin 17 zetten werden gedaan, gaf mijn tegenstander op. Ik had zijn dame gevangen, in plaats van hem in 3 zetten mat te zetten.


Dessens – Muijs
Stelling na 15. ….. Kd7

Hier koos ik voor de zet 16. 0-0-0 en win de zwarte dame, maar zoveel eleganter is natuurlijk 16. Lb5+ Kc8, 17. Pa6+ Dc7, 18. Dxc7+. Na 16. ….. Kc8, 17. Txd8 (mat in 2: 17. Pa6+ Dc7, 18. Dxc7+) gaf mijn tegenstander alsnog op.

0-2
Mark, aan bord 6, speelde tegen broer Muijs en had, toeval, een zelfde soort stelling op het bord gekregen. Leg onze partijen naast elkaar en u ziet de overeenkomsten.


Muijs-Couwenberg
Stelling na 15 ….. Df5

Mark dreigt hier met mat in 2: 16. …. Dxh3+, 17. Kg1 Pf3+. Wit moet iets aan deze dreiging doen en speelt 16. Kg2 waarna Mark verder gaat met 16. ….. Df3+, 17. Kg1 Pe2+, 18. Dxe2 Dxe2 (wint ook de dame) en na 19. d3 Df3 geeft wit op.

0-3
Kwam op naam van Bram die aan bord 2 speelde. Om 21.20 uur noteerde ik: “Bram staat paard tegen 2 pionnen voor”. Om 22.10 uur is het pleit beslecht en wint Bram een eindspel loper + 2 pionnen tegen 3 pionnen.

0-4
Bij Marcel noteerde ik om 21.20 uur: “Marcel staat toren + 3 pionnen tegen 2 lopers voor”. Ruim een uur later heeft ook hij de vis op het droge. Met twee pionnen meer wint hij het eindspel waarin promotie van een van zijn pionnen niet is te voorkomen.

0-5
Jan is wel vaker beslissend geweest. Nu wist hij de overwinning veilig te stellen. Ik noteer als volgt: 21.40 uur “Jan heeft paard meer”, 22.30 uur: “Jan wint eindspel met een paard meer”.

1-5
Bert van G. moet de eer aan zijn tegenstander laten hoewel om 21.20 uur de stand nog gelijk was. Om 22.31 uur is het voorbij en met Bert zijn koning omleggen. Opmerkelijk: Bert heeft de hele partij op zijn stoel gezeten.

1½-5½
De meest opmerkelijke partij van de avond speelde Rob aan bord 8. Lees en huiver: 21.55 uur: “Rob heeft een paard en pion meer”, 22.00 uur: “Rob heeft een toren minder !!”, 22.35 uur: “Rob wint toren terug met familieschaakje”, 22.40 uur: “partij eindigt in remise, hoewel Rob winstkansen had”.
Bij deze partij was er ook nog iets met een paardenzet. Maar wat ? Ik kan het mij niet meer herinneren.

1½-6½
De eindstand werd bepaald door Henk die aan bord 1 op het laatste moment de plaats mocht innemen van de verhinderde Chris. En Henk liet zien dat dat geen verkeerde keuze was van teamleider Jan. Tegen de verreweg sterkste speler van SV De Watertoren demonstreerde hij een feilloze techniek in een partij die lang gelijk op ging maar waarin Henk zijn tegenstander volledig wist terug te dringen op eigen helft en de zware stukken, dame en toren, geen schijn van kans gaf. Sterker: om 22.50 uur moet de tegenstander van Henk een toren offeren om dameverlies te voorkomen. Om 22.55 uur wint Henk ook de tweede toren en hoewel het gezegde luidt: “opgeven is geen optie” was dat toch het beste wat de Almkerker kon doen.

Dankzij deze (forse) overwinning voeren wij nu met 4 matchpunten en 12 bordpunten het klassement in groep 3B aan. We worden op de hielen gezeten door SC Woerden 2, SC Oud Zuylen 3 en SV Doorn Driebergen 3. Op het moment van schrijven hebben deze hun 2e wedstrijd nog tegoed en staat Nederland met 2-0 achter tegen Duitsland.

Op dinsdag 11 december a.s staat er mogelijk een heuse topper op het programma. In onze vernieuwde Raadszaal ontvangen we dan SC Woerden 2. Supporters zijn altijd welkom, dus komt allen. Ook dit seizoen zijn onze wedstrijden weer gratis toegankelijk.

Tot slot nog even preken voor eigen parochie: neem ook eens een kijkje op: terschake.blogspot.com.

John Dessens

Eén gedachte over “Ruime overwinning voor team 2 in Almkerk

  • 24 november 2018 om 13:54
    Permalink

    Leuk verslag John.
    De paardzet van Rob zou een eigen naam moeten krijgen, een “Robje” of iets dergelijks: Pb3-c4

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *