Terug naar nieuwsoverzicht

Seizoen 2017-2018: de kop is eraf!

Het nieuwe seizoen voor schaakclub De Giessen en Linge is weer van start gegaan en dat betekende dat spelers van ongeveer dezelfde speelsterkte tegenover elkaar kwamen te zitten.

Direct dus spannende partijen. De kraker tussen clubkampioen Jaco Vonk en Henk Boot ging geruime tijd gelijk op al had Jaco het iets gemakkelijker spel. Daar stond tegenover dat Henk over veel meer bedenktijd beschikte, een overigens gebruikelijk beeld als beiden met elkaar de degens kruisen.

In het eindspel met uitsluitend zware stukken op het bord was het Henk die de fout in ging. Het had hem duur kunnen komen te staan. Jaco miste in tijdnood een vrijwel direct winnende zet. Daarna had hij nog steeds grote kansen al moest hij het nu wel nauwkeurig spelen. Bovendien moest hij snel zijn beslissingen nemen. Henk nam in deze fase zijn kansen goed waar. Met uiteindelijk voldoende tegenspel kon hij met een benauwde remise nog net het vege lijf redden.

Tim Schakel verkreeg vorig seizoen tegen Eddy Korevaar in meerdere partijen winnend voordeel om vervolgens in de afwerking te falen.  Nu ging het andersom. Eddy draaide zijn tegenstander de duimschroeven aan al bood Tim, in een technisch verloren stelling, taai verzet. In tijdnood miste Eddy enkele mogelijkheden op de winst en zo mocht ditmaal Tim zijn handen dichtknijpen met deze zwaarbevochten remise.

Al op zet 15 beschikten Hans Karelse en Louis Rutgers over een vrijpion. Louis verzuimde voorrang te geven aan het oprukken van zijn vrijpion (wat tot gelijke kansen geleid zou hebben).  Na hergroepering van de stukken van Hans kon hij aan een beslissende opmars beginnen. Louis ging nog op rooftocht, maar kon het onheil niet meer afwenden.

Tijmen Schakel speelde tegen Wim Rietveld een prima strategische partij en bouwde dit uit tot winnend voordeel. In het vervolg speelde hij het niet geheel nauwkeurig maar toen Wim de geboden kansen, in een overigens voor Tijmen nog steeds goede maar ook lastige stelling, niet greep wist hij snel daarna de partij over de streep te trekken.

Het Noordeloos onderonsje tussen Henk van Houwelingen en Gijs Bos werd verrassend door laatstgenoemde in zijn voordeel beslist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *