Terug naar nieuwsoverzicht

Snelschaakkampioenschap gewonnen door Jaco Vonk

In de derde ronde van snelschaakkampioenschap van De Giessen en Linge wist Jaco Vonk met een tweede plaats de snelschaaktitel van seizoen 2016-2017 binnen te slepen.

Het snelschaakkampioenschap wordt bepaald door de beste twee resultaten van drie snelschaaktoernooien op te tellen. Het eerste toernooi wordt gespeeld in september, het tweede in december en de laatste in mei tijdens de afsluitavond van het seizoen in.

Kanshebbers voor de titel waren Jaco Vonk (2e in september, 1e in december), Eddy Korevaar (1e in september, 6e in december), Louis Rutgers (6e in september en 2e in december) en Wim Rietveld (3e in zowel september en december).

Het derde toernooi kende een uitermate spannend verloop waarbij het kampioenschap pas in de laatste ronde werd beslist.

In de eerste ronde konden nog geen verrassingen worden genoteerd, maar in de tweede ronde wist Lemmy Schakel Jaco al een remise te ontfutselen. In een spannende partij bood Jaco remise aan op het moment dat beide spelers nog twee seconden op de klok hadden. Achteraf bleek dat Lemmy in die stelling in twee zetten mat kon geven, daar kwam Jaco dus goed weg. Louis Rutgers toonde zijn vorm door met goed spel van Henk Boot te winnen.

Na drie ronden lag Eddy Korevaar nog steeds op schema met drie overwinningen. Jaco verloor van Henk Boot en lag daarmee al 1,5 punt achter. Louis Rutgers en Wim Rietveld stonden op twee punten en deden dus nog steeds mee voor de eindtitel.

In de vierde ronde stond de topper Eddy – Tim op het programma. Laatstgenoemde won in een sterke partij en bracht daarmee de spanning weer helemaal terug. Door zijn overwinning kwam Tim alleen bovenaan met 3,5 uit 4 gevolgd door een grote groep achtervolgers met 3 uit 4.

In de vijfde ronde ging de ranglijst weer op zijn kop. Tim Schakel verloor van zoon Tijmen waarbij werd aangetekend dat dit volledig verdiend was. Tijmen kwam hiermee op kop van de ranglijst met 4 uit 5, maar had daarbij wel gezelschap van Eddy, die Louis van zich af wist te schudden. Chris Tromp bleek een derde kaper op de kust: ook hij had 4 uit 5. Hij had alleen nog maar verloren van Henk Boot in de eerste ronde. Maar ook deze drie koplopers waren nog lang niet verzekerd van een goed eindklassement: de top drie van de club (Jaco, Henk en Tim) en ook Lemmy hijgden hen namelijk in de nek met 3,5 uit 5.

En zo geschiedde: ook in de zesde ronde wisten de koplopers niet te winnen waardoor de spanning een hoogtepunt bereikte. De verliezers in deze ronde waren Tijmen en Lemmy, zij haakten af voor de eindzege. Lemmy kon het kunstje van broer Tijmen niet herhalen en verloor van haar vader. Eddy en Chris speelden remise waarbij Chris zichzelf iets tekortdeed.

Voor het ingaan van de laatste ronde waren er maar liefst vijf koplopers: Eddy, Tim, Henk, Jaco en Chris met 4,5 uit 6. De eerste vier mochten tegen elkaar en Chris werd gekoppeld aan Tijmen. Op papier geen slechte loting voor Chris, maar hij kwam er niet aan te pas tegen Tijmen die daarmee een prachtige score behaalde van 5 uit 7 dat resulteerde in een derde plaats op de eindranglijst.

Jaco won op redelijk eenvoudige wijze van Tim (zeer zeldzaam!) en eindigde daarmee op de tweede plaats (Tim vijfde). Henk Boot besloot zijn toernooi met een mooie overwinning op Eddy. Toen het spannend werd in de partij toonde hij zich behendiger dan tegenstander. Hiermee eindigde Henk op de eerste plaats. De laatste keer dat Henk een snelschaaktoernooi had gewonnen was in mei 2013 dus het was wel weer tijd voor een dergelijk resultaat.

Jaco bleef met zijn tweede plaats al zijn concurrenten voor en prolongeerde daarmee het snelschaakkampioenschap van De Giessen en Linge.

 

 

Eindstand Snelschaakkampioenschap 2016-2017 (top 5):

1. Jaco Vonk 3 punten

2. Eddy Korevaar 5 punten

3. Henk Boot 5 punten

4. Wim Rietveld 6 punten

5. Louis Rutgers 8 punten

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *