Terug naar nieuwsoverzicht

Start nieuwe schaakseizoen 2022-23

De eerste avond vond plaats op 6 september. Dat was zoals de laatste jaren gebruikelijk, een rapid-avond met 4 ronden met beperkte bedenktijd. In de eerste ronde verloor Tony Else van Chris Tromp en André van Wingerden van Mark Couwenberg. Verder wonnen steeds de hoger geplaatste spelers. In de tweede ronde waren er geen grote verrassingen. In de derde ronden zaten Jaco Vonk en Henk Boot tegenover elkaar. Jaco kwam steeds wat beter te staan, snoerde Henk vakkundig in en won. Ook Tijmen Schakel won opnieuw, terwijl Tony en André ook weer wonnen en op 2 uit 3 kwamen. In de laatste ronde redde Tijmen het niet tegen Jaco, die hiermee als enige zijn 100% score handhaafde. Op de gedeelde 2e plaats eindigden Tijmen en Tony met 3 uit 4, waarna een viertal spelers de avond met 2,5 punt beëindigden: Henk, André, Hans en Chris.
Op 13 september werden voorzichtig een drietal potjes in de interne competitie gespeeld, omdat zowel het eerste als tweede SOS-team een externe wedstrijd speelden. Henry Houweling speelde tegen Chris Tromp en drong beslissend binnen in de zwarte verdediging. Mattias Stok had toen al een overtuigende aanvalsoverwinning behaald op Huig Visser. Jan Post leek lang het onderspit te gaan delven tegen Martijn Koudstaal. Martijn kwam twee pionnen voor, maar verdwaalde op weg naar de winst en moest genoegen nemen met remise.
Het eerste SOS-team had vorig jaar een mooie tweede plaats bereikt en mochten daarom, net als het KNSB-team trouwens, gebruik maken van een extra promotieplaats. Dat betekent dus veel sterke tegenstanders het komende seizoen. En dat bleek ook wel. We werden er kansloos “afgezet”, alleen Jaco (1) behaalde met hard werken in het eindspel een goede remise. Bij Henk (2) was het allemaal nogal roestig, hij kwam al snel een pion achter en miste ergens een buitenkansje in een toreneindspel om nog met remise te ontsnappen. Hij vond niet de juiste zetten en was na 70 zetten echt aan het eind van zijn Latijn. Ook bij Hans op bord 3 ging het mes. Uit een scherpe opening kreeg Hans allerlei aanvallen over zich heen en kon het uiteindelijk niet bolwerken. Tijmen speelde aan een hoog bord (4), kreeg geen voordeel en langzaam aan kwam hij slecht te staan en moest ook een nederlaag accepteren. Louis (5) lukte het ook niet om de verdediging gesloten te houden. Ook bij Eddy (6) waren de donkere wolken ruimschoots aanwezig. Maar ja, als je tegenstander jou van -7 naar + 8 laat gaan, is er voor hem iets grondig misgegaan. Zo kon Eddy onverwacht en niet echt verdiend “de eer nog redden”. Bij André (7) was ook de mooie flow van vorig jaar nog niet van vakantie terug en hij pakte als eerste een nul. Ook Tony (8) stond ogenschijnlijk al snel wat moeizaam, zijn tegenstander vond dat hij gewonnen stond, maar Stockfish kwam uit op 0.00! Echter toen Tony een combinatie overzag die hem een kwaliteit kostte, werd het alleen maar moeilijker en eindigde ook hij met een nederlaag. Kortom, een kansloze 1,5 – 6,5 nederlaag in deze zware klasse (hoofdklasse B).
Het tweede SOS-team ging op bezoek bij Kasteel Lekstroom2 in IJsselstein en keerde met een mooie 4-2 overwinning naar huis terug. Bert, Christiaan, Mark en Rob scoorden een vol punt. Daar stonden slechts twee nederlagen tegenover, nl van John en David.
Zaterdag 17 september was de eerste ronde in de KNSB-competitie. Dankzij onze mooie 2e plaats in het afgelopen seizoen zijn we gepromoveerd naar de 3e klasse. We zijn ingedeeld in klasse 3G en in deze groep zitten meerdere Zeeuwse clubs, dus een aantal uitwedstrijden staat ons voor de boeg. Maar de eerste wedstrijd was een thuiswedstrijd tegen De Baronie 1 uit Breda. Vorig jaar was dit team in de middenmoot geëindigd. Later bleek dat hun eerste bordspeler wegens persoonlijke omstandigheden niet kon spelen. Hierdoor kreeg Henk op bord 1 met een invaller te maken, die vredelievend op zet 19 remise aanbood. Henk voelde er niet voor om zo als eerste klaar te zijn,

Dat voorrecht werd vervolgens opgeëist door Hans op bord 6. Bij hem kwam met verwisselde kleuren een vergelijkbare stelling als afgelopen dinsdag op het bord. Hans kon al vroeg met een witte pion op de koningsvleugel oprukken en een voordeeltje bemachtigen. Helaas was hij te beducht voor tegenspel van zwart op de damevleugel en liet deze kans liggen. Na ruil van lichte stukken vervlakte de stelling, zodat in volstrekt gelijke stelling tot remise werd besloten.
Vervolgens speelde Tony op bord 7 met zwart een goede partij. Wit had weliswaar een sterk paard op e5, maar deed daar weinig mee. Later wisselde de kansen, ook al omdat de witte lopers ongelukkig stonden opgesteld. Tony dreigde één van die lopers te winnen. Wit dacht en dacht en dacht, maar vond geen manier om aan materiaalverlies te ontkomen. Hij speelde nog wat zetjes, maar toen op zet 24 zijn tijd bijna op was, gaf hij op. Tony bracht dus vrij snel na de remise van Hans ons team op voorsprong. Altijd mooi om de eerste te zijn die in een hogere klasse een vol punt scoort!
Tim Schakel had vorig jaar een goed seizoen in het KNSB-team. Daar wilde hij wel een vervolg aan geven en hij zette op bord 2 zijn partij goed op. Na zwarts 18e zet stond hij al heel mooi (>+2).

    Het plan dat hij later uitvoerde om de toren op c1 naar de g-lijn te brengen, had hij nu al met Tc3!! kunnen uitvoeren. Hij koos voor Pf4-h5 en ook daarmee heel hij de duidelijk betere stelling. Op de 21e zet koos hij voor een pionoffer (e4-e5) waarmee het e4 veld vrij kwam voor zijn loper en het veld g2 voor de c1-toren. Toen hij met 24. Tc1-c2 (> g2) dat eerdere plan kon uitspelen, kwam er weer een ruime +2 uit de computer rollen.   

    Hoewel beiden achteraf over hun 25e zet ontevreden waren, kwam dat zwart duurder te staan. Na 26 Tcg2 stond Tim gewonnen en hij maakte het nauwkeurig en fraai af. 

     Een puike partij van Tim, waardoor we een fraaie 2,5-0,5 voorsprong kregen. Helaas ging het mis bij Eddy Korevaar op bord 5. Wit kon met zijn pionnen de zwarte damevleugel opsluiten en Eddy kreeg er maar één pionnetje voor terug. Hij probeerde nog wel in troebel water te vissen, maar was daarmee niet succesvol en moest een 0 incasseren.
Henk Boot had van Jaco als kampioen “de opdracht” gekregen het eerste bord te verdedigen. Daar voelde hij wel voor, in vorige jaren had hij daar een aantal puike partijen gespeeld. Maar ja, afgelopen dinsdag was er bij Henk nog duidelijk sprake van “zomerroest”, dus afwachten maar… Henk wist niet dat zijn tegenstander een invaller was, maar deze tegenstander speelde goed. Henk koos een agressieve opening met zwart en na een vredelievend remiseaanbod op zet 19 te hebben afgewezen, stond er na zo’n 20 zetten een interessante stelling op het bord (diagram), waarbij wit al zo’n 20 minuten meer tijd verbruikt had dan Henk. Duidelijk was dat Henk een groeiend initiatief had. 

Hij verzuimde op zet 26 met Td4xd5 een pion te winnen, want hij had gemist dat 27. Dc4 de pion niet terugwon vanwege Da5! Met aanval op een ongedekte toren op e1. Opvallend genoeg speelde Henk zijn dame via e7 en g5 naar h4 met hetzelfde idee: gebruik maken van de ongedekte toren op e1! Maar rond de 30e zet had Henk de b-lijn stevig in handen en blies met a6-a5-a4 de pion op b3 op

     en viel vervolgens na bxa4 binnen met Tb2. Hoewel hij het later nog wat sneller had kunnen doen, kwam de winst niet meer in gevaar en stonden we weer 2 punten voor. Maar daarna lukte er niet veel meer. Bij Louis Rutgers op bord 6 pakte zich toenemend donkere wolken samen en uiteindelijk kostte het hem flink wat materiaal. Met een toren achter viel er geen eer meer te behalen.
Er resten hierna nog 2 wedstrijden, na. De partijen van Jaco Vonk op bord 3 en Tijmen Schakel op bord 4. Jaco vond dat Henk gezien zijn kampioenschap het eerste bord toekwam en zelf zette hij zich dus op bord 3. Hij speelde een hem bekende opening, maar ook zijn tegenstander kende de finesses. Het centrum bleef in eerste instantie dicht, maar wit nam met 16. f4 de kans waar er een interessante en ingewikkelde partij van te maken. Uiteindelijk boette Jaco hierbij een pion in en dat was op de lange termijn een groot probleem. Zijn tegenstander zette sterk voort en speelde zijn voordeel goed uit. Hiermee kwam de stand op 3,5-3,5.
Dus moest de laatste partij van Tijmen Schakel op bord 4 uitsluitsel geven. Net als zijn vader nam hij uitgebreid de tijd om de partij op te zetten. Het begon allemaal vrij langzaam, maar in een bepaalde fase van de partij stond hij heel goed, maar het lukte niet een beslissend plan te ontdekken. Uiteindelijk ontstond een moeilijk toreneindspel. Het speelde een stuk makkelijker voor zwart, maar er leek nog wel een smal paadje naar de remisehaven te zijn. Maar helaas lukte het Tijmen niet dit paadje te vinden, zodat hij na ruim 90 zetten het hoofd in de schoot moest leggen, waarmee onze tegenstanders met een 4,5-3,5 de terugreis naar Breda konden aanvangen.
Hopelijk gebben we de volgende wedstrijd op 8 oktober in het verre Axel meer succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *