Terug naar nieuwsoverzicht

Start seizoen 2020-2021 op 8 september

Het was ongeveer een half jaar geleden dat er in de vertrouwde omgeving van De Til tegen elkaar werd geschaakt. Zoals bekend gooide de maatregelen ivm de corona-pandemie heel veel roet in het schakerseten. Hoewel een aantal leden tegen elkaar online heeft gespeeld, was het toch fijn om elkaar weer in levende lijve te zien en ervaringen uit te wisselen. Natuurlijk was het toch anders dan vorig jaar, er werd 1,5 m afstand tot elkaar betracht, de handen werden gedesinfecteerd, de tafels stonden anders opgesteld, maar we kunnen ons gelukkig prijzen dat we in zo’n mooie ruimte spelen dat zoiets goed is te organiseren. In tegenstelling tot andere jaren werd deze keer begonnen met rapidschaak. Opvallend genoeg was het op de laatste schaakavond van het vorige seizoen ook een rapidavond. Helaas ontbraken deze avond nog enkele van de trouwe leden, maar in totaal hadden 17 schakers de weg naar De Til weer gevonden. Vanwege de coronamaatregelen was ervoor gekozen om 3 en niet 4 rondes te spelen.
In de eerste ronde won Chris Tromp verrassend van Tony Else, terwijl Mark Couwenberg ook goed uit de startblokken kwam en André van Wingerden terugwees. Hans Karelse won van Bert van Geldere, hoewel beiden een onreglementaire zet op hun repertoire hadden gezet, maar als er geen claims komen en er wordt doorgespeeld, kan de partij niet meer worden teruggedraaid. Hans was hier dus de gelukkigste.
In ronde twee waren er maar liefst vier remises te noteren. Dat gold voor de winnaars van de eerste ronde Henry Houweling, Hans Karelse, Chris Tromp en Tijmen Schakel. Maar ook Bert van Geldere, André van Wingerden, Jan Post en John Desssens noteerden een remise en waren zo dus van de 0 af. Wim Rietveld en Henk Boot wonnen beiden opnieuw en deelden dus de koppositie na 2 rondes.
In de derde ronde zaten zij dan ook tegenover elkaar. De partij ging gelijk op tot Wim overzag dat Henk twee stukken voor een toren kon krijgen. Maar een aantal zetten later was het aan Henk de beurt om een vergelijkbare mogelijkheid aan Wim toe te staan. Wim stond hierna wel iets beter, maar nam het remiseaanbod van Henk aan, zodat zij beiden aan kop van de ranglijst bleven. Zij kregen daar gezelschap van Tijmen Schakel die Henri Houweling terugwees en van Hans Karelse die in een tamelijk gelijkstaand eindspel toch net wat dreiginkjes kon creëren tegen Chris Tromp. Toen Chris zijn toren liet ruilen op de h-lijn, kwam hij dit stuk als verdediger van zijn damepionnen te kort. De twee paarden van Hans werkten mooi samen, veroverden eerst één pion, daarna nog eentje zodat de pionnen van Hans aan een onstuitbare opmars konden beginnen.
Na deze 4 koplopers eindigden 2 spelers met 2 punten, nl. Tony Elsen en Arjan Uittenbogaard, gevolgd door een vijftal spelers met 1,5 punt.

De volledige einduitslag was:
1-4 : 2,5 punt, Henk, Wim, Hans, Tijmen
5-6 : 2 punt, Tony, Arjan
7-11 : 1,5 punt, Henry, Chris, Jan, Bert, André
12-13 : 1 punt, Mark, Bram
14 : 0,5 punt, John
15 : 0 punt, Rob

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *