Terug naar nieuwsoverzicht

Start van het echte schaakseizoen 2023-24 op 12-09-2023 (door Ernst Delwel)

Het seizoen 2023-2024 is van start gegaan met een clubschaakronde en direct een thuiswedstrijd van het eerste team tegen Kijkuit 1 uit Oudewater.
Eddy Korevaar speelde met wit tegen Tony Else. Er werd een rustige opening gespeeld die gelijk opging. Er ontstond een klein voordeel voor Eddy dat met 18. Dg6 echter weer vervlakte en Tony bracht het spel weer in evenwicht. Na afruil van de resterende paarden had zwart het betere van het spel kunnen krijgen, maar Tony besloot tot dameruil, waarna wit een door de schaak-engine duidelijk beter gewaardeerd eindspel tegemoet kon zien. Het resultaat was dat Eddy ondanks een beperkte denktijd kon afwikkelen en de vis op het droge kon trekken: 1 – 0.
Jan Post speelde met wit tegen John Dessens. John kon al vroeg in de wedstrijd een pion winnen maar dit bracht niet het gewenste en verwachte voordeel, integendeel. Jan had een vrijpion gecreëerd op de a-lijn die door John alleen gestopt kon worden met een blokkade door de toren, die verder passief moest toekijken. Ook de witte loper had weinig speelruimte. De witte loper van Jan was veel actiever en werd daarom door John afgeruild toen de gelegenheid zich voordeed. Uiteindelijk was het Jan die na 28 zetten remise aanbod, wat geaccepteerd werd. ½ – ½.
Bert van Hees speelde met wit tegen Ernst Delwel. Bert speelde een scherpe opening maar kwam wat in de problemen doordat hij niet de gelegenheid greep om lang te rokeren. Ook kort rokeren was inmiddels niet meer goed mogelijk. De onveilig geplaatste koning werd van alle kanten bedreigd via verschillende penningen van de verdedigende stukken door twee zwarte torens op d8 en e8. Zwart stond inmiddels een pion voor en won door een röntgen-aanval op de witte koning op de d-lijn, met toren op d8 en dame op d1, waarbij onherroepelijk een stuk verloren zou gaan. 0 -1.
Overige uitslagen: Anne van Heelsum tegen Rob van Driel 0 – 1, Chris Tromp tegen Gela Nikoladze 0 – 1, Martijn Koutstaal tegen David Carlsson ½ – ½ nadat David een kans voorbij had laten gaan om een centrale pion te winnen. Huig Visser tegen Matthieu Kruissen 1 – 0.
Het eerste team verloor helaas met 3 – 5 van Kijkuit I uit Oudewater. Bij André ging het als eerste fout. Hij kreeg een zwak veld op f3, maar had dat gelijk kunnen oplossen door zelf f3 of f4 te spelen. Toen hij dat niet deed, kon zwart daar een stuk neerzetten en ging het van kwaad tot erger. Er volgden remises van Tijmen (volgens mij gelijke stelling/partij) en Mattias. Mattias speelde met zwart een niet veel gespeelde opening waarbij beide spelers hun loper fianchetteerden op de koningsvleugel. Er volgde een boeiende partij met twee lopers voor wit, en paard en loper voor zwart en beide dames en vier torens nog op het bord. Beide spelers creëerden een vrijpion, de witte ver opgerukt naar de zesde rij, weliswaar gevaarlijk, maar lastig te ondersteunen. Zwart kwam al met al wat onder druk te staan, maar het zou nog niet gemakkelijk zijn om dit voor wit te verzilveren en zwart zou ook zeker nog kansen kunnen creëren. Er werd uiteindelijk tot remise besloten na de 23e zet. ½ – ½. Van de remises van Arjan en Louis heeft uw verslaggever niet echt iets gezien. Vervolgens viel de beslissing bij Hans. Hij kwam steeds moeilijker te staan en zijn sterke tegenstander zorgde er voor dat de zwarte stelling van Hans steeds meer werd ingesnoerd. Hoewel Hans afgelopen zaterdag nog aangaf ergens in de eindfase een kans te hebben gemist, werd die kans tijdens de partij niet gevonden. Uiteindelijk kon Hans in verloren stelling geen valstrikken meer bedenken en gaf of: 4-2 achter dus. Henk Boot speelde een interessante partij die lang voor hem wat voordeliger leek te verlopen. Op de 16e zet had hij na een pionoffer van zwart met f4-f5 een aardige finesse, waardoor na dxc4 15. Dxc4+ voordeel opleverde. (diagram)

Helaas vergooide hij dat op zet 22 met Le1 (Tf3 was heel goed geweest en Henk had daar ook wel naar gekeken). Nu ontstond een gelijke stelling, waarin we beiden de goede zetten vonden, al kostte dat zwart meer tijd. Hoewel Henk na 32. f6 Lxd5, 33. Dc3?! eigenlijk teveel van de stelling vroeg, was het slaan van zwart op f6 niet goed. (diagram)

Toen Henk even later de stelling wilde consolideren met 37. e5 had hij beter op c7 met schaak kunnen slaan, maar dat had hij met zo’n 5 minuten op de klok niet gezien. Vervolgens dreigde eeuwig schaak en dat had hij wel kunnen verhinderen, maar niet op de manier zoals hij speelde. Hij stond zijn tegenstander mat in één toe, brrr…, wel een erg koude douche. De analyse na afloop was beperkt, omdat onze tegenstanders goed hadden uitgekeken om de laatste pont in Schoonhoven nog te kunnen halen. Jaco was overigens als laatste klaar. Het was een ingewikkelde partij in een voor Jaco bekende opening. Het ging volgens mij redelijk gelijk op, al kwam wit op een gegeven moment een pionnetje voor. Toen wit de winst wilde forceren, kreeg hij de kous op de kop en trok Jaco aan het langste eind en was de einduitslag wat draaglijker aanblik te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *