Terug naar nieuwsoverzicht

Tata Steel Chess Tournament

Afgelopen dinsdag, 21 februari, kreeg ik van Rob van Driel het vriendelijk verzoek of ik nog iets voor de website kon schrijven over het afgelopen Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee waar ik aan deel heb genomen. Uiteraard wil ik aan dat verzoek voldoen, maar het toeval wil dat ik, na jaren afwezigheid op social media, per 1 januari 2023 weer een (schaak)blog heb waar ik van dag tot dag verslag heb gedaan van mijn belevenissen in Wijk aan Zee. Wie mijn verslagen wil lezen verwijs ik graag door naar mijn blog. Naast verslagen zijn er ook foto’s en filmpjes geplaatst alsmede mijn schaakpartijen. Daarbij moet ik wel aantekenen dat ik de partijen van het Tata Steel Chess Tournament inmiddels uit praktische overwegingen heb verwijderd.

Wie van kort houdt kan ik als volgt informeren: na 2 jaren geen amateurtoernooien bij Tata, de reden is u allemaal bekend, waren dit jaar de amateurschakers, feitelijk de pijlers waarop dit toernooi is gebouwd, weer welkom. Weliswaar niet zo massaal als voor de coronacrises, maar toch, we waren weer welkom. Voor mij was het het 30e jaar dat ik deelnam en speelde ik mijn 25e tienkamp.

Ik was dit jaar ingedeeld in groep 7E, zat op het balkon van Sporthal De Moriaan (met het mooiste uitzicht op de speelzaal) en zat met mijn rating van 1467 ergens in de middenmoot. Ik had geen enkele verwachting en had maar één gedachte: “meedoen is belangrijker dan winnen”. Met twee tegenstanders had ik al eens eerder de degens gekruist. Met één van de twee op internet, maar daar kwam ik pas achter toen wij voor onze partij tegenover elkaar zaten en in gesprek raakte. De mini-match van 2 partijen die wij toen speelden won ik met 1½-½.

Over het verloop van het toernooi kan ik kort zijn: ik begon keurig met een overwinning op een speler uit Capelle a/d IJssel. Na deze overwinning volgde 5 (!) remises op rij en dat bracht mij op de rustdag (donderdag) op de gedeelde 3e/4e plaats. Na de rustdag waren er nog 3 ronden te spelen en wonder boven wonder won ik alle 3 deze partijen en eindigde daardoor op 6½ uit 9. In het verleden heb ik met 6 uit 9 wel eens een groep gewonnen. Dat zat er, gelukkig, dit jaar niet in. Gelukkig niet omdat groepswinst betekent dat je het volgend jaar promoveert naar een naast hogere groep. Met mijn score werd ik ongedeeld derde. De nummers 1 en 2 scoorden beide 7½ punten. Dat betekende overigens wel dat ik in de prijzen viel en dat ik voor € 30,00 schaakboeken uit de stand van New In Chess mocht uitzoeken. Ook niet iets waar ik echt op zat te wachten. Met 3 boeken rijker keerde ik ’s avonds weer terug naar Gorinchem. Waar is de tijd gebleven dat je na afloop van het toernooi bij de penningmeester een enveloppe met inhoud kon afhalen.

Om u een indruk te geven van mijn partijen, geef ik u onderstaand de hele partij uit de 4e ronde tegen Maclain O’meara. Een speler uit UK, maar verblijvend in Den Haag , die consequent iedere partij een paar minuten te laat kwam.

Wit: John Dessens
Zwart: Maclain O’meara
4e ronde Tata Steel Chess Tournament; 23-1-2023

  1. d4 Pf6, 2. Lf4 c5, 3. e3 Db6, 4. Pa3 Dxb2, 5. Pb5 Pd5, 6. Tb1 Dxa2, 7. Ta1 Db2, 8. Tb1 en de zwarte dame kan niet weg. Remise wegens herhaling van zetten.

Dit was wat je noemt een stukje huisvlijt. Deze variant van het London-systeem had ik op mijn harde schijf opgeslagen en kwam nu goed van pas.

Wat mij bij deze editie opviel, was dat schaken booming is. Met name in de weekenden was er heel veel publiek. De partijen begonnen pas ’s middags om 14.00 uur, maar om 13.30 uur was de sta-tribune, die was opgebouwd voor de ruimte waar de “grote jongens” speelden, al helemaal vol. Behalve 14 lege schaakborden was er tot 14.00 uur niets te zien. Onder de honderden toeschouwers liep ik ook Huig Visser en David Carlsson tegen het lijf. Huig had er zelfs 2 weken vakantie voor opgenomen om het toernooi te bezoeken !

Tot slot nog iets over mijn verblijf in Wijk aan Zee. Al jaren was ik te gast in een appartement op circa 2 minuten lopen afstand van de speelzaal. Door omstandigheden kon ik, samen met mijn schaakmaatje, daar niet terecht en moesten we omzien naar iets anders, het liefst in Wijk aan Zee. Na een zoektocht kwamen we uiteindelijk terecht in het Nivonhuis De Banjaert van de Natuurvrienden. Toen ik daar op vrijdag naar toe reed was ik wat sceptisch en kwamen de beelden weer bovendrijven van een werkweek op de lagere school in een vakantiehuis compleet met corvée. Zo erg was het gelukkig achteraf gezien niet. Om heel eerlijk te zijn: het is mij 100% meegevallen. Een nette kamer, gezamenlijke schone douches en wc, geen corvée (jaren geleden afgeschaft), diverse huiskamers door het pand verspreid incl. een tv-kamer en een grote keuken om zelf te koken (als je dat zou willen). Wij hebben 10 dagen buiten de deur gegeten en op een vette hap geleefd ! Mochten we volgend jaar (19-1-24 t/m 28-1-24) wederom niet terecht kunnen op ons oude logeeradres dan is De Banjaert zeker een heel goed alternatief.

Op het balkon
In de rij om binnen te komen

Eén gedachte over “Tata Steel Chess Tournament

  • 27 februari 2023 om 09:24
    Permalink

    Leuk stukje, John en goede prestatie geleverd!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *