Terug naar nieuwsoverzicht

Tata Steel Chess Tournament – deel 2

Waarde clubgenoten,

Zoals beloofd, op de algehele rustdag (het is vandaag zo rustig in Wijk aan Zee dat je het risico loopt dat als je valt en je je been breekt, je pas morgenmiddag wordt gevonden ….) van het 81e Tata Steel Chess Tournament een update van de resultaten van de leden van onze vereniging die aan de tienkampen meedoen. Er zijn inmiddels 6 ronden gespeeld en de stand van zaken is als volgt:

Henk Boot:
Is in groep 2D opgerukt naar de gedeelde 3e plaats. Voegde in ronden 4 t/m 6 nog 2 punten aan zijn totaal toe en heeft nu 3½ punten (+2, =3, -1). De achterstand op de koploper bedraagt 1½ punten. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de stand in deze groep wordt vertekend door de afmelding van een speler. Al zijn partijen (3) worden voor hem verloren verklaard. Hiervan profiteert de koploper Ger Legemaat volop omdat hij een vol punt in zijn schoot krijgt geworpen zonder er voor te hoeven spelen. Hij kan dus in zijn luie stoel toekijken hoe de concurrentie het doet. Maar met nog drie ronden te gaan kan er nog van alles gebeuren. Schaken is een raar spelletje.

Lemmy Schakel:
In haar groep, 4C, nog 10 gezonde spelers. Lemmy lijkt hard op weg naar promotie naar de 3e klasse en de 1e prijs van € 80,00, uitsluitend te besteden aan schaakboeken van New in Chess. De bon moet wel ingeleverd worden uiterlijk op de laatste speeldag (zondag 27 januari). Anders vervalt de prijs. Verleden jaar won ik ook de 1e prijs en kwam met een doos boeken thuis. Ze zijn in de al overvolle schaakboekenkast gezet en daar niet meer uitgekomen. Lemmy is dus gewaarschuwd.

Lemmy scoorde tot nu toe 5 punten uit 6 partijen (+4, =2, -0) en heeft een half punt voorsprong op de nummer twee in haar groep. De partij tussen deze twee toppers staat voor zaterdag op het programma. Lemmy heeft dan wit.

Hoe vergaat het uw reporter in groep 7E ? Na mijn 3 remises in de eerste drie ronden volgde nog een remise, een winst- en een verliespartij. Met 3 punten bezet ik de ongedeelde 5e plaats. Maar ook in mijn groep wordt de stand vertekend door de afmelding van een speler gedurende de laatste drie ronden. Ook daarvan profiteerde de koploper die zonder te spelen een vol punt op zijn conto kon bijschrijven. De no’s 2 en 3 met resp. een half en een heel punt achterstand moeten nog tegen “de zieke speler” spelen. Die partijen zouden wel eens van cruciaal belang kunnen zijn voor de eindstand. Beide achtervolgers moeten deze partij in elk geval winnen om niet te ver achterop te geraken.

Ook ik moet nog tegen deze man spelen. Die partij staat voor morgen op het programma. Omdat ik er vanuit ging en nog steeds vanuit ga dat hij zich niet beter zal melden ben ik vanmorgen huiswaarts gekeerd om deze vrije dagen in huiselijke kring door te brengen. Helaas voor mij ziet het er echter naar uit dat ik morgen gewoon aan de bak moet, want ik heb op nog geen enkele wijze een bevestiging gekregen dat de man nog steeds ziek is en morgen niet op het strijdtoneel zal verschijnen.

Uiteraard had ik u graag wat partijfragmenten van Henk en/of Lemmy willen laten zien, maar helaas daar beschik ik niet over. Om u toch een indruk te geven over het niveau volgt hier de eindstelling van mijn enige winstpartij. Ik bestuur de witte stukken.

Deze stelling ontstond na 20. Pg5. Ik dreig hier mat met Pxf7 of Dxh7. Ik mag kiezen. Zwart heeft maar een goede zet: 20. ….. Tg7 en na 21. Pxh7 win ik gewoon een pion. Meer niet. Zwart kan nu met 21. …. Kg8 vluchten en de aanval is afgeslagen. Schaken is heel simpel. Maar tot mijn niet geringe verbazing speelt mijn opponent hier 21. ….. Txh7 en dan is het mat met 22. Df8. Dank u beleefd.

In het eerste bericht gaf ik u het advies om Wijk aan Zee in het weekeinde te vermijden. De kans is groot dat u vanwege de drukte misschien niet naar binnen mag. We komen er niet mee op de verkeersinformatie (file in Wijk aan Zee, vertraging een uur ….) maar het is vervelend als u in de rij wachtenden moet staan. Een persoon heeft dit advies in elk geval ter harte genomen: Pa Schakel. Die zag ik dinsdag of woensdag vrolijk rondstappen in de speelzaal om dochter en schoonzoon aan te moedigen. Hij kon alles goed zien en had geen last van filevorming bij de ingang.

Morgen dus de 7e ronde. Om 13.30 uur zal de gong geslagen worden door weer een prominent. Altijd afwachten wie er nu weer gestrikt is door Aart Strik. Afgelopen woensdag was het de jongste arbiter van het Tata Steel Chess Tournament. Die sloeg zo hard dat de koster van de nabij gelegen kerk gedacht moet hebben dat zijn kerkklok spontaan op hol was geslagen.

Zaterdag is de aanvang ook 13.30 uur, maar zondag beginnen we twee uren eerder. Dan gaat de gong al om 11.30 uur. Dit in verband met de prijsuitreiking en de traditionele erwtensoepmaaltijd voor Masters, Challengers, genodigden en ieder ander die wat in de melk heeft te brokkelen bij dit toernooi. Tot voor een aantal jaren geleden mocht ook de gewone sterveling (ik dus) bij dit evenement aanschuiven. Uit bezuinigingsoverwegingen is dit uitje voor de gewone sterveling (ik dus) geschrapt. Ik denk dat de erwtjes te duur werden …

Ik wil afsluiten met iets wat ik aan de bar van Cafe De Zon hoorde: een blinde schaker (de naam is bij mij bekend) zit samen met zijn begeleider na afloop van zijn partij een biertje te drinken (iets wat schakers wel vaker doen)en uit het gesprek maak ik op dat de blinde schaker heeft verloren en spreekt dan de legendarische woorden: “Rene, ik heb het niet goed gespeeld, ik geloof dat ik het verkeerd gezien heb”.

Welterusten en tot gauw ziens.

John Dessens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *