Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag 1e ronde bekercompetitie op 4 december

Aan de vooravond van pakjesavond werd de eerste ronde van de bekercompetitie gespeeld. In tegenstelling tot de gewone competitie, waarin gespeeld wordt tegen een tegenstander die ongeveer even hoog staat op de ranglijst, wordt de indeling van de bekercompetitie, vergelijkbaar met andere sporten, via een vrije loting bepaald. Het kan dus voorkomen dat er grote krachtsverschillen zijn, maar ook dat toppers elkaar al in één van de eerste rondes treffen.
Zo waren Louis Rutgers en Jeroen Brandsma aan elkaar gekoppeld. Jeroen kwam op de damevleugel met een flink aantal pionnen naar voren, maar er werden nogal wat stukken geruild. Er resteerde een gelijkstaand eindspel van toren met licht stuk en aan beide zijden nog een 6-tal pionnen. Uiteindelijk was remise ook de einduitslag.
Bram Capelle nam revanche tegen Taco van de Poll na zijn eerdere nederlaag in de competitie. Taco speelde het naar eigen zeggen te passief en Bram wist daar dus wel raad mee.
Een ander stevig duel werd uitgevochten door André van Wingerden en Henk van der Hoek. Hoewel Henk in het middenspel een pion voorkwam en overwegend stond, meende hij de pion met een offer te moeten teruggeven voor een mooi initiatief. De pion verdween wel, het initiatief kwam er niet en er resteerde een gelijk staand toreneindspel, waarbij uiteindelijk ook deze partij  in remise eindigde.
De partij tussen John Dessens en Jaco Vonk bleek voor Jaco geen eenvoudig gelopen race. John stelde zich goed op en na ruil van nogal wat stukken kwam er een redelijk gelijkstaand eindspel op het bord, waarin beide een toren, paard en nogal wat pionnen hadden. Vanzelfsprekend probeerde Jaco de strijd in zijn voordeel te beslechten. John had weliswaar een isolani op d4 en een wat zwakke pion op b2, maar Jaco had beduidend minder tijd, hoewel dat voor hem maar zelden een echt probleem vormt. In het verdere eindspel bleek het ratingverschil toch duidelijk en trok Jaco de partij naar zich toe.
Een ander interessant gevecht werd geleverd door Hans Kooy die het opnam tegen Eddy Korevaar. Hans ging er deze avond eens echt goed voor zitten, want zijn resultaten in de interne competitie lieten tot heden nogal te wensen over. Eddy kwam goed uit de opening en probeerde in het middenspel de ruil van lichte stukken te vermijden om niet in een remise-eindspel te belanden. Met dit wat verkrampte spel verkreeg Hans langzaam de betere stelling. Na een schaakblindheid van Eddy ging er vervolgens een belangrijke pion van hem verloren en stond Hans gewonnen. Verrast door de voordelige stelling, maar met het idee dat de winst nog wel wat techniek zou vergen bood Hans remise aan en kon Eddy niet anders dan dit aanbod met het schaamrood op de kaken aanvaarden.
Ook Tijmen Schakel speelde een interessante partij tegen Arjan Uittenbogerd. Het waren weliswaar bekende thema’s, maar de strijd in het centrum was lastig, hoewel Tijmen duidelijk beter stond. Beide spelers zouden gemakkelijk kunnen mistasten. Tijmen had vlak voor de 20e zet meerdere mogelijkheden. Hij koos weliswaar uiteindelijk niet de beste, vrijwel winnende voortzetting, hoewel hij er wel naar gekeken had. Niettemin stond hij na de gekozen voortzetting nog steeds beter. Het leek oppervlakkig vanaf de zijlijn een redelijk evenwichtige strijd, maar deze betere stelling speelde toch voor Tijmen veel makkelijker, waarbij Arjan in de fout ging en Tijmen eenvoudig won.
Wim Rietveld speelde tegen Marcel van Wingerden een goede partij en trok zoals Marcel na afloop vertelde, de gehele trukendoos open en vond steeds de goede zetten en won verdiend.
Mark Couwenberg kruiste de degens met Bert van Geldere. Bert was in deze woeste openingsvariant duidelijk beter thuis en trok het punt overtuigend naar zich toe.
Martijn Stam verslikte zich in de opening en Chris Tromp accepteerde de pionwinst en voerde de partij daarna naar winst. De stelling van Martijn was echter voor zijn pionverlies heel aardig en in de “post mortem” werden nogal wat mogelijkheden gevonden om een flinke aanval tegen de wat gammele stelling van zwart op te zetten. Maar ja, al die mooie mogelijkheden na afloop tellen natuurlijk niet mee….
Wim Deurloo redde het niet tegen Hans Karelse. Hans kreeg een mooie aanval tegen de witte koning, maar koos af te zien van kwaliteitswinst, blijkbaar waren de visioenen nog mooier. Wim kon vervolgens de dame van Hans weer terugjagen. Hans schrok nogal van een mogelijk loperoffer op h7, maar als hij voor zijn koning een vluchtgaatje had gemaakt, zou hij nog steeds groot voordeel hebben gehad. Van de schrik offerde Hans zijn dame voor een witte toren, hierna stond wit beter, maar Hans kon toch nog wel een aantal dreigingen uit de kast halen. Toen Wim hierop niet het goede antwoord vond, trok Hans uiteindelijk aan het langste eind.
Rob van Driel, Tony Else, Huig Visser, Henk Boot, Bert van Hees en Ernst Delwel boekten eveneens een overwinning en plaatsen zich voor de tweede ronde op 22 januari. De remisespelers zullen elkaar de komende weken nogmaals treffen met verwisselde kleuren om te zien wie van dit zestal zich ook voor de tweede ronde zal plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *