Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag 2e KNSB-wedstrijd: Schaakmat Westland 2 – De Giessen en Linge 1

Verslag 2e ronde KNSB: Schaakmat Westland 2 – De Giessen en Linge 1.

Het was zaak het verlies van de eerste ronde snel te vergeten. Als invaller konden we een beroep doen op Henk van der Hoek die een waardig vervanger van Roelof Stienstra bleek.
De eerste beslissing was een remise van teamcaptain Jeroen Brandsma op bord 5. Vanuit de opening had hij een groot ruimteoverwicht op de damevleugel, maar de stelling stond nog vol stukken en omdat het allemaal best veel tijd had gekost, nam Jeroen het remise-aanbod van zijn tegenstander aan. Dat had Henk Boot op bord 3 ook beter kunnen doen. Hij kwam met aanzienlijk voordeel uit de opening en won een pion, maar begon enkele zetten later spoken te zien. In plaats daarvan besloot Henk een kwaliteit terug te geven, wat een gelijke stelling opleverde. Toen hij een reëel remiseaanbod afwees en alsnog op winst bleef spelen, kreeg hij de kou op de kop en verloor.
Gelukkig hadden de kopmannen weer gewonnen. Jaco Vonk op bord 1 koos dezelfde opening als tegen Hans Karelse afgelopen dinsdag, maar de partij ontwikkelde zich volgens heel andere patronen. Jaco kon uiteindelijk via een open f-lijn binnendringen en ook nu waren zijn paarden een zeer krachtig en beslissend aanvalswapen. Tim Schakel op bord 2 speelde een solide opening die hij in het verleden ook regelmatig speelde, maar met een verkeerde paardzet stond hij opeens heel slecht, misschien zelfs wel verloren. Maar zijn tegenstander speelde niet erg doortastend, waardoor de stelling weer in evenwicht was. Tim speelde wel doortastend en wist een aanval op te zetten en het volle punt binnen te halen.
Ook bij Hans Karelse op bord 6 was het mis gegaan. Hij werd opgezadeld met een slechte opgesloten loper en passieve stelling, terwijl wit wel gebruik kon maken van een open e-lijn. Inmiddels was het bij Henk van der Hoek op bord 8 wel goed gegaan. Het ging langdurig gelijk op. Een matdreiging op de zwarte diagonaal moest wel worden geneutraliseerd, maar een koningswandeling van wit kon Henk doorbreken met een paardzet met dreiging van aftrekschaak en damewinst. Hetzelfde paard joeg vervolgens de witte dame over het bord met pion en stukwinst. Doordat mijn tegenstander weer een paard in de aanbieding deed en deze niet kon terugnemen door een vork met dameverlies gaf hij op.
Daarmee was de stand 3,5-2,5 in ons voordeel en resteerden de wedstrijden van Tony Else en Eddy Korevaar. Tony kreeg ruimtelijk overwicht en een eindspel met een betere pionnenstructuur en een pion meer. Hij kon dit overtuigend tot winst voeren, waarmee in ieder geval de matchpunten waren veilig gesteld. Als laatste was Eddy klaar op bord 6. Na lange strijd voelde wit zich genoodzaakt tot een wanhoopsoffer en was er een grappig eindspel ontstaan met voor Eddy een dame en toren en voor zijn tegenstander een dame en 4 pionnen. Eddy kon weliswaar een pion winnen, maar dan kon wit een groot aantal schaakjes geven en om eeuwig schaak te voorkomen koos Eddy voor dameruil, ook omdat de witte pionnen nogal versnipperd stonden opgesteld. Al vlot werd er eentje opgeruimd en omdat wit niet erg actief voortzette, was de winst niet erg moeilijk meer. Uiteindelijk dus een duidelijke en ook wel terechte 5,5-2,5 overwinning waarmee we weer in de middenmoot staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *