Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag 2e ronde interne competitie

We speelden deze keer in de volledig vernieuwde oude raadszaal. Het is mooi geworden, goede tafels en stoelen en nu ook uitstekende verlichting. Omdat  De Til 40 jaar bestaat kregen we de eerste koffie aangeboden met een lekker soesje. De vraag is natuurlijk wie van de schakers dan wordt geïnspireerd tot een heel goede schaakpartij ?

Henk Boot speelde tegen Eddy Korevaar en moest de zure smaak van de vorige ronde zien weg te spoelen. Dat lukte van geen kant, want hij kreeg zeker geen voordeel vanuit de erg rustig opgezette opening. Toen hij op zet 17 mistastte en een gat in zijn stelling toeliet kon Eddy na pionwinst op c3 een sterk paard positioneren dat de witte stelling verlamde. Ook daarna ging Eddy sterk door en leek regelrecht op winst af te stevenen, zeker toen Henk een kwaliteit aanbood om van dit sterke paard af te komen. Eddy besloot het niet aan te nemen en op de stelling te blijven spelen en ook dit keer wist hij zijn d-pion tot ver in het vijandelijke kamp (d2) op te spelen. Eddy’s tijdsvoordeel slonk en het was moeilijk de beslissende klap uit te delen. Opeens met beiden nog minder dan 2 minuten op de klok verslikte Eddy zich en kon Henk met een paardschaakje ondekbaar mat dreigen. Een zure nederlaag voor Eddy en een niet verdiende en heel gelukkige zege voor Henk.

Hans Karelse moest het bezuren dat  hij met zwart tegen Tony Else al in de opening complicaties zocht. Met sterk spel kwam Tony snel in het voordeel. Het kostte hem echter veel bedenktijd om het voordeel goed uit te buiten. Hij overschatte de mogelijkheden van Hans, die gedwongen was geweest materiaal te offeren op de koningsvleugel. Hij speelde wel door na een brutaal remiseaanbod van Hans, maar hij zag daarbij één zet over het hoofd die de kansen deed keren. Door Tony’s tijdnood ging het vlug van kwaad tot erger en was Hans in staat het punt te stelen, opnieuw na een sterke partij van Tony een zure nederlaag.

Louis Rutgers nam het op tegen Ernst Delwel. Louis speelde de opening goed en het tegenspel van Ernst kwam niet echt van de grond. Louis bouwde een mooie stelling op, won een pion en vervolgens de partij.

Wim Rietveld kreeg tegen André van Wingerden één van André’s “actieve” openingen te bespelen, maar deed dat goed en leek een gevaarlijk initiatief te ontwikkelen. Of het evenwicht echt verbroken was, werd de avond zelf niet duidelijk en er werd besloten tot remise. Thuisanalyse liet zien dat de partij steeds binnen de remisemarges was gebleven.

Bram Capelle snoerde Jan Post volledig in zodat Jan niet aan goede ontwikkeling van zijn stuken toekwam en Bram overtuigend won.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *