Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag 2e ronde rapidschaak en externe wedstrijd Vegtlust 1 – De Giessen en Linge 1 (SOS)

Op 14 januari werd de tweede ronde van de rapidcompetitie gespeeld. Na de eerste ronde waren de verrassende koplopers Jeroen Brandsma en Henry Houweling met 3½ uit vier en daarachter een aantal spelers met 3 punten. Jeroen Brandsma nam deel aan het TATA-toernooi en was daarom afwezig, terwijl juist Tony Else en Henk Boot, die de eerste ronde beiden afwezig waren, nu wel aanwezig waren en flink van zich lieten horen.
In de eerste ronde deden zich deze keer geen verrassingen voor en wonnen de “favorieten”. Dat was niet zo in de 2e ronde. Opnieuw kwam Jaco in deze ronde in de problemen, nu tegen Henry Houweling. Henry speelde de opening sterk en overspeelde Jaco eigenlijk. Dat gebeurt niet vaak! Hij kreeg een mooie stelling met potentieel gevaarlijke vrijpionnen op de koningsvleugel. In zijn verkrampte stelling kon Jaco van zijn stuk meer geen gebruik maken en hoewel hij in hevige tijdnood het stuk terug offerde, trok hij toch aan het kortste eind. Henk Boot speelde deze keer tegen Hans Karelse een goede partij, waarbij Hans een matdreiging over het hoofd zag en pardoes mat stond. In de analyse kwam er hierna  nog veel moois naar boven: Henk offerde maar raak en trok ook toen aan het langste eind, maar dat zal wel niet allemaal correct zijn geweest. De eerste remise van de avond was de partij tussen Bert van Geldere en Wim Rietveld.
In de derde ronde kon Henry zijn mooie resultaat geen vervolg geven. Tegen Eddy Korevaar raakte hij al in de opening een stuk kwijt en dat betekende verlies. Tony Else won deze avond voor de 3e keer op rij en dat deed ook Henk Boot, al moest die in een matige stelling wel een truc in de stelling vlechten. Sebastiaan Visser trapte er eerst niet in, maar toen hetzelfde thema niet verticaal, maar horizontaal werd gepresenteerd, trapte hij er wel in en dat kostte een dame en de partij. Mark Couwenberg kon zijn fraaie serie van de eerste turnus geen vervolg geven en verloor deze avond voor de tweede en later derde keer. Hans Karelse had te maken met uiterst taai verzet van Jan Post, die volgens omstanders wel een erg rood hoofd van de partij had gekregen, maar Hans kon uiteindelijk wel de winst bijschrijven.
In de vierde en laatste ronde lukte het Jaco Vonk om Eddy Korevaar beentje te lichten. Henry was blijkbaar de draad kwijt, want in een goede stelling raakte zijn dame buitenspel en dat betekende winst voor Bram Capelle. Tony Else was dezeavond prima opdreef want met winst tegen Mark Couwenberg scoorde hij 4 uit 4! Dat kunsstukje lukte Henk Boot niet, want hoewel hij met langzaam manoeuvreren tegen Wim Rietveld een onnauwkeurigheid van Wim kon afstraffen en kwaliteitswinst boeken, stokte het vervolg. Bij pogingen de winst binnen te halen verloor hij een paard van Wim uit het oog en dat betekende dat het eerdere kwaliteitsverlies door Wim werd “hersteld”, remise werd toen de uitslag.
Na 2 rondes voert Jaco Vonk het klassement aan met 6 uit 8, op de voet gevolgd Eddy Korevaar, Henry Houweling en Wim Rietveld met 5½, en Bram Capelle met 5 punten. Tony Else, Henk Boot en Jeroen Brandsma hebben slechts eenmaal meegedaan en vallen daardoor buiten de kopgroep. De derde rapidronde zal worden gespeeld op 10 maart. Het belooft een spannende ontknoping te worden!

De externe wedstrijd tegen Veglust verliep niet echt zoals gewenst. We stonden er in de poule mooi voor, want bij winst zouden we de koppositie in 1B kunnen pakken. Blijkbaar ging daar voor meerderen van het team een verlammende werking van uit. Arjan Uittenbogaard op bord 8 ging goed uit de startblokken en bezorgde ons nog wel een 1-0 voorsprong. Tony Else zat deze keer op bord 2 en speelde een soliede remise. In het lopereindspel telde door de pionnenstructuur het extra pionnetje van wit niet. Maar hierna ging het mis, allereerst bij Hans Karelse op bord 3 die verrast werd door zijn tegenstander. Hoewel die (aangekondigd) flink te laat kwam, schudde hij vlotjes een opening uit de mouw die Hans niet goed kende. Toen Hans op een gegeven moment een schijnoffer over het hoofd had gezien, kostte hem dat een pion en hij zag daar weinig of geen compensatie voor terug. Na een ongelukkige damezet kon hij de zwarte dreigingen tegen zijn eigen witte koning niet meer pareren. Ook bij André van Wingerden op bord 6 was het misgegaan, maar daar heeft verslaggever niets van meegekregen. Ineens stond daar een 0 genoteerd. Datzelfde gold voor de resultaten van Jeroen Brandsma en Louis Rutgers. Misschien nog wat vermoeid van de dagvierkampen bij TATA in Wijk aan Zee bleken zij hun goede vorm niet te hebben meegenomen en verloren ook, zodat we op dat moment al tegen een 4,5-1,5 achterstand aankeken. Henk Boot had zichzelf op bord 4 geposteerd, omdat hij die middag juist begonnen was met de dagtienkampen bij TATA. Het werd geen rustig avondje. Zijn tegenstander koos de “bekende Jeroen-opening” en speelde dit waanzinnig snel. Blijkbaar had hij er ruime ervaring mee. Henk liet zich niet meeslepen in dit soort rapidschaak en kon na 22 zetten een pionnetje meer en betere stelling noteren. Hij koos echter bij zet 25 een “omweg”, maar stond nog steeds veel beter en hij vond het remiseaanbod van wit op zet 32 eigenlijk nogal ongepast. Hoewel wit ogenschijnlijk gevaarlijk flink opstoomde met zijn pionnen op de koningsvleugel, had Henk goed gezien dat er voor wit geen doorslaggevende aanval inzat en kon hij met zijn vrije a-pion lekker naar voren. Het was optisch natuurlijk leuk een witte toren op a1 op te sluiten met een pion op a2 en loper op b1, al was het niet de beste voortzetting. Toch kwam zijn overwinning niet meer in gevaar.
Als laatste was Jaco Vonk nog bezig op bord 1. In een prettige stelling had hij een stuk voor twee pionnen geofferd, maar het sloeg toch niet door. Duidelijk was dat op een gegeven moment de kansen waren gekeerd, toen zwart de witte centrumpionnen kon blokkeren. Jaco was, niet ongebruikelijk, in flinke tijdnood en na loperruil, nam hij met de verkeerde toren terug, waardoor zwart via een vork ook nog een kwaliteit won. Hoewel objectief verloren, probeerde Jaco nog wat te grabbelen in zijn trucendoos, en zowaar maakte zwart nog een lelijke fout die hem een stuk kostte, waardoor er een lopereindspel met ongelijke lopers overbleef, dus werd alsnog gehoopt op remise. Maar Jaco had toen zelfs met een kleine combinatie ondekbaar mat kunnen dreigen! Maar zo ging het helaas niet en het eindspel met de ongelijke lopers was deze keer niet te houden en Jaco moest alsnog de eer aan de tegenstander laten. Door deze nederlaag staan we weer met beide benen op de grond, maar in deze klasse zijn de onderlinge verschillen erg klein.
Op dit moment vindt ook weer het TATA-toernooi plaats. John Dessens en Henk Boot spelen in de tienkampen, die net 3 van de 9 rondes achter de rug hebben. In het weekend toernooi deden Lemmy Schakel en Tijmen Schakel mee. Tijmen haalde in zijn groep met 2½ uit 3 een ongedeelde eerste plaats. Datzelfde resultaat behaalde Jeroen Brandsma in de weekvierkampen en Louis Rutgers was daar ook dicht bij, maar hij ging helaas in gewonnen stelling door zijn vlag (brrr…).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *