Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag 3e ronde interne competitie

De topper was het duel tussen Louis Rutgers en Jaco Vonk, ze waren ook als laatsten klaar. De opening werd rustig gespeeld, maar er werd tegengesteld gerokkeerd. Wit (Louis) kon met zijn damepionnen naar voren en Jaco met zijn koningspionnen. Opvallend genoeg viel de beslissing in het centrum, waar Jaco handig van een penning van de witte d-pion profiteerde met een “pseudo”-dameoffer. Het leverde hem een pion en erg dominante stelling op en toe uiteindelijk nog een wit pionnetje werd verorberd, was er voor Louis geen houden meer aan. Een overtuigende winst van Jaco.
Hans Karelse speelde met wit tegen Bert van Geldere. Er vond in het middenspel een grappige “torenruil” plaats: wit pakte een zwarte toren op b8 en zwart pakte een witte toren op e4. De strijd ging een tijd gelijk op, maar op een gegeven moment kon Hans de open c-lijn bezetten met een toren. Toen die op c7 aankwam werden meerdere zwarte pionnen bedreigd en opgepeuzeld. Dat betekende winst voor Hans, die is opgerukt naar plaats 2 op de ranglijst.
Ook Bram Capelle versloeg Rob van Driel overtuigend. Zijn zwarte toren en dame kwamen met groot geweld binnenvallen op de 2e rij, wat leidde tot een vlotte overwinning, de tweede van Bram op rij.
Henk Boot speelde met wit tegen Jeroen Brandsma. Opvallend genoeg dezelfde opening, die zij in mei jl. nog tegen elkaar speelden. Opnieuw kon Henk een sterk paard op e5 posteren en Jeroen dacht lang na over een tegenaanval op de damevleugel, maar voerde die niet uit. Hoewel er volgens Fritz nog niet zoveel aan de hand was, kwam Henk met een sterke opmars van de f-pion. Toen die op f6 was gearriveerd, was er voor zwart geen houden meer aan. Toen Jeroen probeerde een stuk te ruilen, werd dat door Henk simpel genegeerd en beantwoord met een klassiek loperoffer op h7, gevolg door een schaakje met de witte dame en het opruimen van de laatste verdediger, pion g7.
Eddy Korevaar speelde tegen Huig Visser die sterk aan de competitie is begonnen. Eddy bouwde een mooi centrum op en ook hier kon naar hartenlust met de pionnen naar voren worden gestormd omdat ook hier een korte (zwart) en lange (wit) rokkade op het bord kwamen. Huig hield lang stand, viel goed aan op de damevleugel met een mooi pionoffer dat Eddy wijselijk niet aannam, maar zijn aanval zette niet door, terwijl Eddy aan de andere kant via de open h-lijn beslissend kon binnenvallen en daarmee de winst opeiste.
Wim Deurloo redde het niet tegen Wim Rietveld. Ook hier het binnenvallen van de zwarte toren op de 2e lijn, gevolgd door een dodelijke penning die wit een stuk en de partij kostte.
Mark Couwenberg was al vroeg in de opening gedwongen een stuk te offeren, maar kreeg maar weinig compensatie. Bert van Hees was de logische winnaar.
Ook Gerard de Gans hield met wit lang stand tegen Henk van der Hoek, maar ook hier werd de partij beslist door het binnenvallen van de zware stukken en dat leverde voor Henk materiaalwinst op. Hoewel Gerard nog flink spartelde kon Henk met een forse wandeling zijn koning in veiligheid brengen en won de partij.
Ook Martijn Stam won tegen Henk van Houwelingen een flink aantal pionnetjes en daarmee de partij, hoewel hij zelf vond dat het allemaal wel wat sneller had gekund.
Ook Tony Else en André van Wingerden wonnen hun partij, bij beiden ging dat vrij eenvoudig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *