Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag 4e ronde interne competitie

Jaco Vonk moest het deze keer met wit opnemen tegen Hans Karelse. Hij haalde hetzelfde openingsgambiet van stal, waarmee hij tijdens het snelschaken overtuigend van Henk Boot had gewonnen. Het leverde hem nu ook weer actief spel op en ruimtevoordeel. Jaco zette zijn stukken ook net wat handiger neer dan Hans en kon een aanval tegen de zwarte koning opzetten met een batterij gericht op h7. Ook de witte paarden werden richting zwarte monarch gemanoevreerd en zodoende raakte het zwarte verdedigingspaard op f6 overbelast en kon Jaco de partij beslissen.
Zoals wel vaker kwamen in de analyse na afloop de meest fantastische offers op het bord, afgewisseld met stille zetten en dodelijke witte aanval, maar of dat allemaal helemaal correct was, is in een dergelijke analyse niet altijd onmiddellijk duidelijk. Maar ook nu dus gewoon een goede winst van Jaco die de koppositie aan de ranglijst met verve verdedigt.
Bram Capelle speelde tegen Henk Boot. De opening die ze nu speelden, was wel eens eerder op het bord geweest en Bram had zijn lesje beter geleerd dan Henk, die noodgedwongen op de 10e zet een pion offerde en daar maar beperkte compensatie voor kreeg. Toen hij het niet aandurfde een pion terug te winnen omdat hij meende dan in een vreselijke penning terecht te komen, had Bram duidelijk voordeel. Toch verdedigde Henk zich taai en werd tijdens het hergroeperen van de witte stukken het voordeel weer kleiner. Toen Bram een gaatje in Henk’s stelling bespeurde, offerde hij een paard tegen pion en dwong Henk vervolgens de kwaliteit terug te geven. De stelling was messcherp en Henk zorgde voor een luchtgaatje voor zijn koning al dacht hij zelf tijdens de partij en in de analyse na afloop dat dat nu juist een fout was. Maar dat bleek met hulp van de computer mee te vallen, al had hij dan wel hetzelfde thema als in de partij moeten vinden. Echter Bram drong met een witte toren binnen op d6 en dat zag er optisch wel dreigend uit, maar Henk profiteerde optimaal door met zijn dame een witte toren op c3 te slaan, omdat Bram overzien had dat de pion op b2 deze toren eigenlijk niet “dekte”. Want ook Bram had een zwakke laatste rij: op b2xc3 zou ondekbaar mat volgen met Tb1++.
Martijn Stam moest het opnemen tegen Louis Rutgers. Met tegengestelde rokkades leek het een vrij dichtgeschoven stelling te worden. Louis manoevreerde echter handiger, won eerst één stuk, later nog een tweede en omdat Marcel zichzelf bovendien meer tijdnood bezorgde dan nodig was (hij vergat enkele malen na zijn zet de klok in te drukken), was de winst van Louis logisch.
Arjan Uittenbogerd speelde tegen André van Wingerden. Het zag er allemaal voor uw verslaggever erg tactisch uit en André raakte ergens een pionnetje kwijt en Arjan won uiteindelijk de partij.
Na eerdere ongelukkige nederlagen moest Tony Else het met zwart opnemen tegen Chris Tromp. Er ontstond een eindspel van beiderzijds toren, loper en pionnen, waarin Tony enkele zwakke pionnen van wit kon veroveren. Zeker toen wit zijn loper moest geven, was de enige vraag of Tony, inmiddels in forse tijdnood, het eindspel toch kon winnen binnen de resterende tijd. Dat deed hij met verve en won dus.
Wim Rietveld trad aan tegen Henk van der Hoek. Henk speelde het actief en verhinderde de witte rokkade. Hoewel Wim een flinke pionnenstorm tegen de zwarte koning opzette, hield Henk de stelling voor zijn zwarte koning goed gesloten en drong aan de andere kant binnen op de damevleugel. Toen hij daarbij ook een vrije a- en b-pion kon creëren, was de zwarte overwinning een feit.
Verder waren er overwinningen voor Mark Couwenberg, Ernst Delwel, Bert van Hees, Bert van Geldere, Ton Lodder en Rob van Driel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *