Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag De Giessen en Linge 1 – Denk en Zet (SOS-competitie)

De externe competities komen inmiddels flink op stoom en zowel in de KNSB als in de SOS-competitie, doet het eerste team mee voor de hoofdprijzen. Weliswaar worden de zaken nog wel vertekend omdat een aantal wedstrijden nog moet worden ingehaald. Opnieuw trad ons team volledig aan. Tot nu toe is er slechts eenmaal een invaller nodig geweest! Dat is natuurlijk een direct compliment waard aan de teamleden voor hun “teamdiscipline”, die ongetwijfeld wordt gestimuleerd door de mooie resultaten tot nu toe.
Onze tegenstanders stonden lager op de ranglijst en ook qua rating hadden wij een evident overwicht. Maar dan is altijd de vraag of de favorietenrol waargemaakt kan worden. Het ging ons duidelijk beter af dan de grootverdieners van Ajax diezelfde avond…
Niet voor het eerst dit seizoen was Tijmen Schakel op bord 8 als eerste klaar. Zijn soliede spel had hem afgelopen zaterdag in de KNSB al een mooie overwinning opgeleverd en dat smaakte naar een passend gevolg. Hij koos een duidelijk aanvallende strategie en zijn tegenstander moest erg op zijn qui vive zijn. Dat lukte zwart niet na de mooie zet Dc1  

met als dubbele dreiging Lxh6 met sterke tot vernietigende aanval, maar met een sluw tweede plan. Na c5 moet namelijk de zwarte loper op d6 wijken en dan is na Lf4 de toren op b8 een smakelijk hapje. Zwart zag de eerste dreiging wel, de tweede niet, dus einde oefening. Deze vlotte overwinning werd gevolgd door André van Wingerden op bord 7. Hij kende zijn tegenstander van een aantal eerdere (4 of 5?) ontmoetingen. André speelde deze keer (noodgedwongen?) de opening rustig. Zijn tegenstander stond wat makkelijker maar een ongelukkige zet c3-c4 was het begin van de ommekeer. 

Er werden wat stukken geruild, de witte pionnenstructuur liep significante schade op en toen was het zoals André zei, gewoon de eigen stukken zetten goed neerzetten en toen viel inderdaad de kat al snel in het bakje. Na 29. Kg3? 

 

maakte André het fraai uit met 29. … gxf3+, 30. Dxf3  Tg8+, 31. Kf4  en e5+!!
De volgende beslissing volgde bij Jaco Vonk. Hij speelde dezelfde opening als afgelopen zaterdag, maar kon vrij gemakkelijk zijn stelling bevrijden, omdat zijn tegenstander zoals hij later zei, nogal inspiratieloos speelde. Toch zag het er allemaal nogal onduidelijk uit op de koningsvleugel, waar de strijd zich afspeelde. Maar toen Jaco’s tegenstander even onnauwkeurig was, kostte een torenschaakje van Jaco wit een stuk en de partij. Een plezierige 3-0 voorsprong dus!
Louis Rutgers op bord 5 werd geconfronteerd met 1. f4.  Tja, dan moet je op je hoede zijn, want je tegenstander speelt dat vast vaker/altijd en jijzelf zelden of in Louis’ geval zelfs nooit! Het was een niet zo geïnspireerde partij. Louis kon de open c-lijn niet goed benutten en toen zijn tegenstander remise aanbood, nam Louis het aan, zeker ook gezien de mogelijkheden op de andere borden. Dat had hij overigens goed gezien. Hierna deed Denk en Zet en sterke tegenzet. Hans Karelse op bord 4 kon weliswaar een pionnetje op de koningsvleugel veroveren, maar dit ging ten koste van een kwaliteit. De aanval van Hans tegen de zwarte koning kreeg onvoldoende kracht, want zijn tegenstander kon genoeg stukken bij de verdediging inschakelen. Uiteindelijk moest Hans dus het hoofd buigen.
De volgende uitslag kwam van Tony Else op bord 3. Het leek in eerste instantie ook hier een vrij kleurloze partij met grote remisekansen. Maar door een onnauwkeurigheid van wit kon Tony door af te ruilen wit een tweetal dubbelpionnen bezorgen. Restte een lopereindspel met lopers van gelijke kleur. Het eindspel leek uw verslaggever aan Tony goede kansen te geven, maar omdat Tony niet de meest sterke voortzetting koos, verwaterde het voordeel en leek het weer op remise uit te draaien. Toch kwamen de laatste onnauwkeurigheden van wit en kon Tony alsnog de overwinning naar zich toetrekken. Een mooi staaltje van geduld van Tony die enkele aanbiedingen van remise dus terecht naast zich neerlegde. De stand werd hiermee dus 4,5-1,5 en de teamoverwinning was hiermee veilig gesteld.
Vraag was nu of de overwinning nog een fleuriger aanblik kon krijgen. In ieder geval deed Henk Boot er op bord 2 van alles aan. Vanuit een rustig damegambiet kreeg hij na een vroege e4-opstoot meer ruimte en kon de zwarte dame op a5 van de koningsvleugel afsluiten. Maar zwart verdedigde zich nauwkeurig en hoewel Henk nog met zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren stormde, moest hij steeds meer oppassen voor een counterattack via de damevleugel. Het was zelfs nogal onvoorzichtig het remiseaanbod van zwart op zet 31 af te slaan. Er volgde op de 37e zet nog een forse fout van Henk (37. Lxg6??), maar toen zwart de weerlegging miste, was Henk er even later snel bij om in een inmiddels behoorlijk bedenkelijke stelling remise aan te bieden. Met nog maar weinig tijd op de klok koos zwart voor het halve ei, waarmee Henk dus goed wegkwam. Restte nog de partij van Jeroen Brandsma op bord 6. Jeroen kwam goed uit de opening, maar het viel niet mee het goede vervolgplan te bedenken. Op de koningsvleugel leidde de schermutselingen niet tot een beslissing, ook al omdat Jeroen het niet helemaal vertrouwde om na de korte rokade zijn g-pion op te spelen. De computer gaf (achteraf natuurlijk!) aan dat Jeroen hier wat te voorzichtig was geweest. De damevleugel was de logische volgende plaats waar men elkaar probeerde pootje te lichten. Jeroen’s tegenstander bood enkele keren (niet ten onrechte overigens) remise aan, maar Jeroen was in een strijdlustige bui en zette de partij voort. De tijd begon voor beiden wel te dringen, maar Jeroen zat ditmaal aan de betere kant van de klok. Het lukte Jeroen’s tegenstander niet meer een remise af te dwingen in de hem beschikbare tijd en de vlag was onverbiddelijk. Het was dus een wederom een mooie en verdiende, maar wat ruim uitgevallen overwinning.
Er wachten ons nog twee pittige wedstrijden. Allereerst de inhaalwedstrijd tegen Kasteel Lekstroom en tenslotte de laatste wedstrijd tegen het sterke team van de Larense Schaakclub, waarin waarschijnlijk de beslissing over het kampioenschap in onze poule zal vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *