Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag De Giessen en Linge 1 – ZZC 1en 8e ronde interne competitie door Jaco Vonk

In klasse 1B van de nieuwe SOS-competitie, een samenvoeging van de clubcompetities van de schaakbonden SGS, OSBO en SBO, mocht het eerste team van De Giessen en Linge aantreden tegen haar vrienden uit Zuilichem (ZZC 1). ZZC had al een overwinning op zak, De Giessen en Linge had de eerste ronde verloren van SK Vegtlust.

ZZC pakte de leiding op bord 7. Remco van Brakel speelde sterk tegen Jeroen Brandsma die niet bestand bleek tegen de aanvalsacties op zijn koningsvleugel.
Louis Rutgers maakte weer gelijk door Wim van Oostrum te verslaan. Wim stond weliswaar een pion voor, maar zijn stelling was nog niet stabiel. Mede door tijdnood ging hij in de fout waar Louis handig van profiteerde.
Op bord 8 hield Arjan Uittenbogaard het niet droog tegen Rob van Praag, maar André van Wingerden zette daar weer een mooie overwinning tegen Gijs van Breukelen tegenover.
ZZC kwam opnieuw op voorsprong door een overwinning van Peter Remie op Wim Rietveld. Op dat moment leek ZZC de wedstrijd naar zich toe te trekken. Invaller Gerard Brand kwam namelijk niet verder dan remise tegen Kees van den Nieuwenhof en op bord 2 stond Hans Karelse verloren tegen Michael van Ansenwoude.
Ondertussen won Jaco Vonk op bord 1 van Eddy Faber. Eddy dacht een pion te winnen, maar trapte in een val en verloor juist een stuk. De partij duurde nog lang, maar hij kwam deze materiaalachterstand niet mee te boven.
De stand was daarmee 3½-3½ met de genoemde kemphanen Hans en Michael nog aan het werk. Hans stond dus in een verloren positie, maar de stelling bood nog voldoende mogelijkheden om het Michael moeilijk te maken. Hans benutte die kansen volledig en bracht Michael aan het wankelen. Het was erg mooi om te zien dat Hans, die helemaal niet van tijdnood houdt, met weinig tijd op de klok iedere keer de goede zet deed. Michael schoot de ene bok na de andere en kon niet op tegen Hans’ dadendrang. Uiteindelijk wist Hans zijn vrijpion naar de overkant te brengen en met twee dames tegen één dame de partij naar zich toe te trekken.
Een nipte overwinning dus, maar wel op een prachtige manier tot stand gekomen!

Interne competitie ronde 8:
Ondanks de twee teamwedstrijden bleven er maar liefst zeven wedstrijden over voor de interne competitie.
Henk van der Hoek won met geduldig spel van Bert van Geldere en staat nu op de zesde plaats in de ranglijst.
Martijn Stam speelde sterk tegen Marcel van Wingerden, hield het lang vol, maar moest in het eindspel toch capituleren.
Tijmen Schakel liet zich voor het eerst zien dit seizoen en bekroonde dat met een overwinning op jeugdleider Mark Couwenberg.
Chris Tromp kwam gedesillusioneerd terug uit Goudriaan met een nul op zak tegen Ton Lodder. John Dessens liet zich dat niet gebeuren in zijn “uitwedstrijd” tegen Gijs Bos in Noordeloos.
Tenslotte mochten we twee nieuwe leden verwelkomen: Peter (vader) en Edwin (zoon) Eijndhoven uit respectievelijk Gorinchem en Leerdam. Zij werden opgevangen door Rob van Driel en Huig Visser. Beide nieuwkomers verloren hun partij, maar we hopen dat ze hun draai kunnen vinden op de club en vooruitgang kunnen boeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *