Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag De Vughtse Toren 1 – De Giessen en Linge 1 door Jeroen Brandsma

Een kleine anderhalf jaar zijn we met dit team onderweg. Vorig jaar hadden we meer pech dan geluk. Daarbij is Roelof helaas weg gegaan, maar heeft Louis ons team versterkt en scoort zeer verdienstelijk. Er zit groei in dit team en iedereen gaat voor de overwinning, natuurlijk lukt dit niet altijd, maar de wil is er zeker wel. Als teamleider ben ik blij dat er dit jaar tot heden geen enkele invaller nodig is geweest en ben ik blij met de trouwe opkomst van onze spelers. Afijn…..
We mochten deze keer in Vught op bezoek bij De Vughtse Toren. We speelden in een oud stoffig zaaltje dat wel een opknapbeurtje zou kunnen gebruiken al was de ontvangst er niet minder hartelijk om. Er hing een gemoedelijke sfeer in de zaal, maar gevochten is er als leeuwen. Jaco was op zijn verjaardag toch op komen dagen voor het team! Eddy had een zware dag, speelde eerst de sterren van de hemel en stond straal gewonnen. Zijn tegenstander had nog één truck die Eddy helaas miste en wat hem uit eindelijk de partij koste. Dit was een zware nederlaag voor hem, goed spelen, gebeiteld zitten en dan zo’n bittere nasmaak: wie kent dat niet?
Mijn buurman, Louis in dit geval, speelde een solide partij en zijn tegenstander snapte er niet veel van. Uit de opening kon Louis’ tegenstander een pion winnen, maar zag dit helemaal niet…. Bovendien was hij wel erg voorzichtig, waardoor Louis de partij erg gemakkelijk naar zich toe kon trekken, ook al waren er uiteindelijk wel 87 zetten voor nodig.
Mijn eigen partij (Jeroen) was een behoorlijk stevig gevecht: het leek wel op een gevecht der titanen. Mijn tegenstander gebruikte in de opening veel tijd waardoor ik zelfs veel tijdsvoordeel kreeg. Zoals velen weten, is dit niet gebruikelijk. Overigens werd dit verschil halverwege de partij langzaam weg gepoetst. Jeroen stond vanuit de opening erg goed en dacht in het middenspel groot voordeel te krijgen, maar zag een simpel zetje over het hoofd. In de tijdnood werd er door beiden gevochten als leeuwen en even leek zelfs zwart de overwinning naar zich toe te trekken. Jeroen hield echter stand door nauwkeurig spel en in tijdnood bood hij slim remise aan wat dankbaar door zijn tegenstander aangenomen werd. Na mijn aanbod schrok hij even van zichzelf: zat er toch niet meer in? In de analyse bleek remise uiteindelijk wel een terechte uitslag. We hebben allebei wel een goede kans gehad op de overwinning maar de vrede werd dus getekend.
Jaco speelde een gesloten partij en kwam na enige verwikkelingen in het voordeel. Hierbij kon hij een vrijpion creëren, die uiteindelijk beslissend bleek te zijn. Zijn tegenstander kreeg nog één kans op een technische remise maar miste deze kans gelukkig. Hierdoor kon Jaco de winst naar zich toe trekken.
Tijdens de analyse in de voorzaal kwam onze Henk balend naar binnen, zijn blik zei genoeg. Zijn tegenstander stond in het begin na een pionoffer iets actiever, maar ook niet meer dan dat. Gedurende de partij voelde de tegenstander van Henk zich steeds minder gemakkelijk wat Henk steeds meer tijdvoordeel opleverde en de makkelijkere stelling. Na ruil van de lopers op d6 kreeg Henk daar een mooi paard met een potentieel aftrekschaakje. Na ruil van stukken, geforceerd, resteerde een dame-paard eindspel met 2 pionnen meer, Stockfish gaf hier zo rond de -2.3 tot -3, aan dus Henk stond dus gewoon gewonnen! Of het nu kwam door de vermoeidheid van een lange partij van de avond er voor of het rumoer in de zaal van het andere team (echt storend en vrij asociaal vond Henk dat) of gewoon… In gewonnen stelling overzag hij dus een paardvork die een volle dame kostte. Over en uit en daar stond onze beste Henk balend met een onverdiende nul op zak.
Tim haalde de winst binnen en schrijft zelf over zijn partij het volgende: Ik dacht na ruil van de witte loper tegen mijn paard iets beter te staan vanwege het loperpaar. Volgens Fritz was dit ook zo (constant voordeel voor zwart van rond de 0,5), maar in de partij voelde het niet zo. Het werd een zwaar loopgravengevecht waarbij ik de kansen gelijk inschatte en ook moest oppassen voor een uitglijder (wit beschikte o.a. over een sterk paard en loper). Het was voor ons beiden hard werken waarbij we beiden veel tijd in de stelling investeerden. Mijn tegenstander stond op het punt om remise aan te bieden (dat ik waarschijnlijk had aangenomen). Zover kwam het dus niet en tegen de eerste tijdcontrole slaagde ik erin mijn minder sterke loper te ruilen. Op de 39e zet zag ik dat ik na dameruil een beter eindspel zou krijgen. Wit had namelijk nooit zelf de dames mogen ruilen en opgelucht kreeg ik mijn betere eindspel. De veronderstelling dat ik er nog goed voor moest gaan zitten kwam niet uit (ik had mijn kansen onderschat). Mijn tegenstander dook tijdens zijn 41e zet in de denktank en tijdens zijn overpeinzingen kwam ik erachter dat het eindspel nagenoeg gewonnen stond. Mijn tegenstander versnelde zijn einde en al op zet 43 kon ik zijn felicitaties in ontvangst nemen.
Hans zocht in zijn partij na 12 zetten complicaties op volgens eigen zeggen. Wat helaas verkeerd uitpakte. Het kostte een pion waarvoor Hans geen enkele compensatie kreeg. Na ruil van veel, waaronder de zware stukken, ontstond een eindspel van zijn loper met 3 pionnen tegen een paard met 4 pionnen. Op zet 40 miste Hans de kans op remise en moest helaas berusten in een nederlaag.
En toen stond het in onderling in één keer weer gelijk: 3,5-3,5. We hadden nog 1 partij te gaan: de partij van Tony! Last but not least! Wat een thriller werd dit. Tony is een bikkel en een strijder voor het team dat bleek nu wel weer. Al had hij dit keer volgens eigen zeggen het geluk aan zijn zijde. Hij flikte het toch maar even en sleepte de overwinning binnen.
De meest cruciale momenten met diagram:
Diagram 1. Na een onnauwkeurige partij, waarin beide spelers kansen hadden gemist om groot voordeel te krijgen, ontstaat de volgende stelling na 37. Lb3:

Na het vervolg 37. …Pc6 (met dreiging naar d4 en e5) volgt 38. Txe6! Txe6 39. d5+ De5 40. dxe6 Dxc3 41.bxc3 Pd8 42. Ke3 Pxe6 is de stelling gelijk. 43. f4 (Lxe6 =) Ke7 44. Ld5 Kd6 45. Lb3 (Diagram 2)

Nu gaat zwart in de fout. 45. … a5?? (de verliezende zet) 46. Lxe6! Kxe6 47. Kd4 Kd6 48. c4! (a3 is niet goed genoeg). 48. … bxc4 (misschien is Kc6 iets beter, maar wit wint ook dan gemakkelijk met 49. c5) 49. Kxc4 Kc6 50. a4 Kb6 51. Kd5 en zwart gaf op: 1-0!
Voor de liefhebbers heeft Tony ook de hele partij met ons gedeeld.
[White “AJE”] en [Black “Geert v/d Cruijsen”] [Result “1-0”] [ECO “D02”]:
1. d4 Nf6 2. Nf3 e6 3. Bf4 d5 4. e3 c5 5. c3 Nc6 6. Nbd2 cxd4 7. exd4 Nh5 8. Bg3 Be7 9. Bd3 f5 10. Ne5 Nf6 11. Qe2 O-O 12. Ndf3 Bd7 13. Bf4 Ne4 14. h4 Rc8 15. Nxd7 Qxd7 16. Ng5 Nxg5 17. hxg5 g6 18. O-O Bd6 19. Qf3 Rfe8 20. Rfe1 Qc7 21. Bxd6 Qxd6 22. Rad1 Kg7 23. Bb5 Rh8 24. Qe3 Rce8 25. c4 dxc4 26. Bxc4 Nd8 27. Qb3 h6 28. gxh6+ Rxh6 29. Re5 Reh8 30. f3 Rh1+ 31. Kf2 Rxd1 32. Qxd1 Kf6 33. Qd3 Re8 34. Bb5 Re7 35. Qc3 a6 36. Ba4 b5 37. Bb3 Nc6 38. Rxe6+ Rxe6 39. d5+ Qe5 40. dxe6 Qxc3 41. bxc3 Nd8 42. Ke3 Nxe6 43. f4 Ke7 44. Bd5 Kd6 45. Bb3 a5 46. Bxe6 Kxe6 47. Kd4 Kd6 48. c4 bxc4 49. Kxc4 Kc6 50. a4 Kb6 51. Kd5 1-0
Pfff wat een spannende middag met de hakken over de sloot en het geluk en ongeluk aan onze zijde. We hadden met grotere cijfers kunnen winnen zoals het uit het verslag blijkt maar niets bleek minder waar. Maar met de punten in de pocket toch voldaan naar huis.
Heren tot slot wil ik jullie allemaal erg bedanken voor jullie inzet. We gaan er voor deze lijn voort te zetten en wie weet zit er in de toekomst nog meer moois in het verschiet. Tot slot wil ik iedereen nog fijne kerstdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar.

Eén gedachte over “Verslag De Vughtse Toren 1 – De Giessen en Linge 1 door Jeroen Brandsma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *