Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag derde ronde interne competitie (26 september 2017)

Bij de aanvang van deze competitieronde werd afscheid genomen van Rika Wallaard. Niet alleen werd op uitstekende wijze het natje en droogje voor een ieder verzorgd, ook leefde Rika altijd enorm mee met de gespeelde schaakpartijen. Tot in de late uurtjes heerste er bij de analyses van de partijen een gezellige en ongedwongen sfeer.

Rika gaat na een leven van hard werken genieten van haar pensioen. Het is haar van harte gegund, maar de leden van de schaakclub zullen haar zeker gaan missen.

De partij tussen Eddy Korevaar en Henk Boot ging aanvankelijk gelijk op totdat Henk twee zetten verwisselde. Dit had grote gevolgen voor de stelling want in één keer wijzigde de stelling van een minimaal gelijke naar een slechte stelling voor Henk. Tijdens de partij leek het erop dat Henk tegen een kansloze stelling aankeek, maar analyse achteraf wees uit dat hij nog voor remise kon vechten.

Dit bleek ook wel toen Eddy er niet in slaagde de genadeklap uit te kunnen delen. Sterker nog, toen Eddy voor het verkeerde plan koos begon de partij te kantelen. Daar kwam bij het grote tijdsverschil en zo kon Henk zijn tegenstander de duimschroeven verder aandraaien. Desondanks bood Eddy taai verzet en de vraag was of hij de partij net op remise kon houden of dat Henk er toch met de volle buit ervandoor zou gaan. Na een lange en zware partij slaagde Henk er uiteindelijk in zijn tegenstander tot overgave te dwingen.

Tim Schakel en Louis Rutgers spelen vrijwel altijd op het scherpst van de snede spannende partijen. Deze partij was hierop geen uitzondering. Tim dacht over een duurzaam voordeeltje te beschikken maar in werkelijkheid was er nog niet veel aan de hand voor Louis. In het eindspel stond het nog steeds gelijk maar Tim overschatte zijn mogelijkheden en ging forceren. In plaats van een winstpoging ondernam hij, naar later bleek, een verliespoging en ging langs afgronden. In wederzijdse tijdnood ging over en weer het één en ander mis. Toen de stofwolken waren opgetrokken kon Tim het volle punt bijschrijven. Een onnodige nederlaag voor Louis en een gelukkige overwinning voor Tim.

In een lastige partij ging het tussen Ernst Delwel en Hans Karelse lange tijd gelijk op. Ernst speelde met wit wel wat gemakkelijker en verbruikte minder bedenktijd. Hans vestigde zijn hoop op een door het loperpaar ondersteunde vrijpion. Ernst kwam echter in het voordeel toen Hans voorrang gaf aan behoud van het loperpaar. Koelbloedig maakte Ernst de partij af, terwijl Hans bezweek onder de druk en zijn ondergang versnelde door een toren weg te geven.

Henk van der Hoek en Ton Lodder maakten er in hun treffen een prachtige partij van. Aanvankelijk kwam Henk beter te staan maar zijn tegenstander gaf goed weerwerk en counterde met de vereiste precisie. Ton voelde de kenmerken waar de stelling om vroeg uitstekend aan. De partij kwam in een fase waarin beiden kansen hadden. In het eindspel kantelde de partij in het voordeel van Ton, die hierna zijn voordeel niet meer prijsgaf. Met prima spel wist de voormalig clubkampioen de partij over de streep te trekken.

Opvallend is de negende plaats van Gijs Bos na drie speelronden met een uitstekende score van 2,5 punt uit drie partijen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *