Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag eerste ronde interne competitie

Er was weer een verheugend goede opkomst op de eerste speeldag na de vakantie. Natuurlijk werden er weer hartelijk handen geschud en over afgelopen vakanties gesproken. Maar we kwamen natuurlijk om weer te gaan schaken. Wedstrijdleider Jaco Vonk was gelukkig nog net op tijd van zijn werk om weer een indeling te kunnen maken. Traditiegetrouw worden de eerste twee ronden op rating ingedeeld, daarna verder volgens het gewone Keizersysteem. Er werden deze keer meerdere nieuwe/oude gezichten gezien en er werd vast gememoreerd dat op dinsdag 1 oktober het lustrum zal worden gevierd en dat de bekende schaakmeester/trainer en schaakboekenschrijver Herman Grooten dan deze bijeenkomst een bijzonder karakter gaat geven. Komt dan dus allen!!
Zoals gebruikelijk troffen al gelijk kampioen Jaco Vonk en nummer twee van het afgelopen jaar, Henk Boot elkaar in een wederom interessant en stevig gevecht. Er kwam een vertrouwde opening op het bord, waarin Jaco op zet 10 een onnauwkeurigheid beging die een pion kostte. Niettemin stonden zijn witte stukken beter opgesteld dan de zwarte stukken van Henk. Er was dus sprake van een redelijk gelijke stand. Jaco manoevreerde handiger dan Henk die moeite had met ruimtegebrek en zijn stukken niet goed kon laten samenwerken. Jaco kon vervolgens met zijn torens de c-lijn bezetten en toen er één toren op c7 kwam en met zijn dame allerlei vreselijke dreigingen in de stelling bracht, spartelde Henk nog wel wat tegen maar trok Jaco de winst gedecideerd naar zich toe. Een uitstekend gespeelde partij van Jaco na een eerste kleine onnauwkeurigheid in de opening.
Hans Karelse nam het op tegen Tony Else en na wat “zetverwisselingen” kwam er een andere bekende opening op het bord. De stelling oogde nogal rustig en gelijkwaardig en remise leek dan ook wel een redelijke uitkomst. Na afloop leek Tony echter toch wat meer mogelijkheden te hebben gehad dan Hans, die dus achteraf best tevreden was met de remise.
Arjan Uittenbogaard kreeg met Chris Tromp van doen. Chris had er duidelijk zin in, speelde actief en kreeg een mooie aanval tegen de witte koning. Die stond met een witte pion op g3 en een mooie zwarte dame nogal op de tocht, zeker toen Chris Pf3† kon spelen. De witte koning werd ver opgejaagd, zelfs via de zevende rij en vond uiteindelijk zijn Waterloo in het centrum, een mooie overwinning van Chris.
Henk van der Hoek en Jeroen Brandsma speelden beiden hun eigen opening tegen elkaar. Hoewel Henk op zijn damevleugel wat meer ruimte had, werd het evenwicht niet duidelijk verbroken en was remise het uiteindelijke resultaat.
Ernst Delwel speelde tegen Henry Houweling een sterke partij. Hij had na ruil van nogal wat lichte stukken duidelijk positioneel voordeel. Hij kon zwart mooi onder druk houden, waarbij zijn dubbelpion op de g-lijn het voordeel van een open f-lijn voor de zware stukken opleverde. Langzaam maar zeker werd de druk op de zwarte stelling opgevoerd en uiteindelijk verzilverd.
Bert den Boer speelde tegen Robert Euser, die na heel wat jaren de weg terug naar de club had gevonden. Hij stond zeker niet slechter, maar het einde kwam nogal abrupt toen Bert zijn dame als verlaat vakantie- of welkomstpresentje in de aanbieding deed, waarmee de partij onmiddellijk uit was.
Ook bij Bert van Geldere ging het uiteindelijk tegen Rob van Driel niet naar wens. Hij had zijn tegenstander duidelijk overspeeld, kreeg een prachtige vrijpion op c6 en het punt werd eigenlijk al voor wit geteld. Maar Bert raakte de weg helemaal kwijt en verloor.
Datzelfde overkwam Wim Rietveld tegen Sebastiaan Visser. Vanuit een rustige stelling had Wim eerst ruimte- en positioneel voordeel bereikt en vervolgens ook materiaal gewonnen. Maar ook hier ging het winnen van een gewonnen stelling mis. Wim vergreep zich en verblunderde een mooie partij.
Robin Tenhunen die de afgelopen drie jaar de jeugdcompetitie met overmacht had gewonnen maakte zijn debuut bij de senioren. Hij speelde gelijk tegen een “bekende”, jeugdleider Mark Couwenberg. Al snel bleek de tegenstand in de seniorencompetitie toch wel heftiger dan bij de junioren. Mark speelde actief, offerde een stuk tegen twee pionnen op de witte koningsvleugel en dirigeerde dame en meerdere lichte stukken richting witte koning. Uiteindelijk kon wit alle dreigingen niet meer pareren en moest het hoofd buigen. Jammer voor de jeugdkampioen, maar ongetwijfeld zal hij met voor hem nieuwe en sterkere tegenstanders verdere schaakprogressie kunnen maken.
André van Wingerden besloot tegen Louis Rutgers de rokade een tijdje uit te stellen en koos uiteindelijk voor een lange rokade en benutte de open f-lijn voor een stevige aanval tegen de zwarte koning. Niettemin hield Louis de deur goed dicht en op een gegeven moment kantelde de wedstrijd in zijn voordeel en won Louis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *