Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag interne competitie ronde 17 (30 januari 2018)

Er werd weer heftig gestreden op meerdere fronten. In de interne competitie stond de wedstrijd Hans Karelse – Henk Boot op het programma, altijd goed voor spektakel, zo ook nu. Via een wat ongebruikelijke zetvolgorde kwamen toch bekende structuren op het bord. Henk speelde actief in centrum en op de dameveleugel en kon de b-lijn openen. Dat verleidde hem op zet 17 zelfs tot een positioneel dameoffer (tegen loper, toren en 2 pionnen), dat ook in analyse correct bleek. Echter de juiste voortzetting om voordeel vast te vergroten was ook nog een kwaliteitsoffer, maar dat wist Henk achter het bord niet te vinden. Toen de extra pionnen door Hans konden worden opgepeuzeld en stond hij beter, maar Henk had een soliede stelling, waarin de stukken elkaar goed dekten. Toen Hans met  één van zijn paarden via de damevleugel vorderingen probeerde te maken, kon Henk het andere witte paard afruilen en een witte centrumpion winnen. Hoewel de computer nog wel verdedigingsmogelijkheden zag, lag het initiatief nu weer bij Henk die optimaal profiteerde en met een oprukkende koning, toren en paard een matnet kon vlechten of de witte dame met een vork kon winnen. Opnieuw dus een enerverende partij waarin Henk na lange strijd aan het langste eind trok.

In de partij tussen André van Wingerden en Tim Schakel werden de meeste pionnen keurig tegen elkaar aangeschoven. André won weliswaar een pion op b5, maar vergalopeerde zich met een stukoffer op g6. Toen Tim tegen de witte pion d4 de druk opvoerde en deze pion veroverde stortte de witte stelling snel in elkaar.

Ook in de partij tussen Eddy Korevaar en Henk van der Hoek kwam er na een vrij rustige opening een stelling met een ongelijke materiaalverhouding op het bord. Eddy offerde een paard en loper tegen toren en centrumpion. Henk leek op een zeker moment wel tevreden met remise en bood dat enkele keren aan, de stelling was ook wel gelijk, maar Eddy wilde meer. Met voorzichtig manoeuvreren maakte hij vorderingen. Toen Henk ergens verzuimde een pion te winnen, lukte het Eddy zijn centrumpionnen naar voren te sturen en een dame te halen en Henk daarmee mat te zetten.

In de partij tussen Bram Capelle en Jeroen Brandsma speelde Jeroen actief zijn centrumpionnen naar voren. Het was geen gemakkelijke partij en Jeroen dacht kansen te hebben laten liggen. De partij eindigde in remise.

Bert van Hees stond een tijdlang soliede tegen Louis Rutgers, maar uiteindelijk wist Louis aan beide zijden van het bord een vrijpion te creëren en daarmee de winst naar zich toe te trekken.

Voor de beker speelde Jaco Vonk tegen Ernst Delwel. Het ging lang redelijk gelijk op, maar Jaco beschikte over meer ruimte en een iets betere pionnenstelling. Met veel geduld stelde hij Ernst op de proef en toen dat pionwinst opleverde kon zwart met een slechte loper de verdediging niet meer op orde houden en wist Jaco de winst na een lang gevecht naar zich toe te trekken.

Henk Boot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *