Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag interne competitie tiende ronde (14 november 2017)

Na zijn remise tegen Jaco Vonk mocht Henk van der Hoek het met de witte kleuren opnemen tegen Henk Boot. Opnieuw speelde hij zijn eigen geliefde opening waarmee hij de vorige ronde Jaco ook bestreed. Henk Boot kwam licht in het voordeel doordat hij een sterk centrum kon vormen. Het voordeel was vooral optisch, in praktijk stond het ongeveer gelijk.

In het vervolg was Henk Boot even niet bij de les en dat kon hem duur te komen staan. Zijn eerst nog zo trotse centrumpion kon opeens zomaar door het paard van zijn tegenstander van het bord worden geslagen. Terugslaan van het paard zou een winnende aanval voor wit hebben opgeleverd dus probeerde de zwartspeler zijn huid zo duur mogelijk te verkopen door zich hardnekkig te verdedigen.

In een zeer goede, maar nog niet helemaal duidelijk gewonnen stelling bood Henk van der Hoek uit respect voor zijn sterkere tegenstander hem remise aan. Toch is het remiseaanbod begrijpelijk, het is lastig om de weelde te weerstaan om de remise te versmaden tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Hoe dan ook, Henk is aan een uitstekend seizoen bezig en het is voor alle toppers van schaakclub De Giessen opnieuw een signaal dat met hem terdege rekening gehouden moet worden.

De partij tussen Eddy Korevaar en Ernst Delwel werd een boeiend treffen. De eerste tien zetten verliepen volgens het boekje. Ernst ruilde zijn loper voor een paard waarbij hij zijn loperpaar opgaf en hiervoor een mindere pionnenstructuur bij zijn tegenstander aanbracht. Het cruciale moment kwam toen Eddy veel tijd investeerde om al dan niet een stuk te offeren in ruil voor twee pionnen en een potentiële koningsaanval.

Eddy koos er uiteindelijk voor om de gok te wagen. Achteraf bleek dat hij dit beter niet had kunnen doen. Ernst bereikte het eindspel met een stuk meer en kon met zijn materiële overwicht vijandelijke pionnen buitmaken. Hierna was het niet moeilijk meer om de partij over de streep te trekken.

Ernst kent tot nu toe een fantastisch seizoen. Vijf van de zes partijen zette hij in winst om waarbij alleen van Jaco Vonk werd verloren. Naast winst tegen Eddy versloeg hij eerder ook Henk Boot. Samen met Henk van der Hoek is hij tot nu toe dé verrassing van het seizoen!

De partij van Jaco Vonk tegen Jeroen Brandsma was de langste van de avond. Na enig laveren kwamen de stukken van Jaco steeds beter te staan en moest Jeroen in zijn achteruit. Hij bleef wel de goede zetten doen al werden zijn opties steeds minder. Op enig moment haalde Jeroen een stuk naar de achterlijn dat hem pardoes een stuk kostte.

Jeroen had de schade nog kunnen beperken met een toren voor twee stukken, maar het werd uiteindelijk een stuk tegen een pion. In die fase had Jeroen nog maar ruim twee minuten en moest dus snel beslissen. Toen was het evenwicht dus verbroken en werd de opgave voor Jaco om de partij naar winst te voeren. Dat werd nog een heel gevecht in tijdnood (voor beiden), maar het lukte de koploper uiteindelijk wel.

André van Wingerden is niet in vorm en werd vrij eenvoudig opgebracht door Jan Post. John Dessens haakt aan bij spelers uit het derde team. Met goed verdedigingswerk wist hij Bert van Hees op remise te houden. Marcel van Wingerden hield Wim Rietveld moeiteloos op remise. Bert den Boer is ook goed bezig, hij verschalkte Rob van Driel die even helemaal de weg kwijt was in het middenspel. Johan van der Heijde speelde een prima partij tegen Wim Deurloo en hield de partij met goed spel remise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *