Op 31 mei vond de laatste schaakactiviteit van het seizoen plaats in De Til. Hoewel onderbroken door een behoorlijk lange lockdown vanwege de coronapandemie, konden 25 rondes van de interne competitie, de rapid-competitie en de externe wedstrijden voor de KNSB en SOS-competitie wel worden gespeeld. Alleen was er onvoldoende tijd om de bekercompetitie te spelen. Hopelijk volgend seizoen dus weer.
We begonnen deze avond aan de 3e en laatste ronde van de rapid-competitie. Helaas ontbraken niet alleen Jaco Vonk als koploper, maar ook de nummers 3 tot en met 6 in het tussenklassement waren helaas niet aanwezig, jammer natuurlijk… Maar het was fijn dat Gerard Brand weer present was en als geïnteresseerde toeschouwer na afloop van de partijen liet blijken weer veel van de partij te hebben gezien en regelmatig betere mogelijkheden had overwogen dan de spelers zelf.
In de eerste ronde speelde Henk Boot tegen Henry Houweling, die had opgeroepen Henk als hoogst geplaatste speler beentje te lichten. Alleen bracht hij dat zelf niet in praktijk. Toen Henk met een toren diep in de zwarte stelling doordrong, was er slechts een krakende verdediging voor Henry op de achtste rij weggelegd. Na ernstig materiaalverlies was verder spelen zinloos. Hans Karelse en Louis Rutgers maakten er een behoorlijk spektakel van, waarbij er na verloop een ongelijke materiaalverhouding ontstond. Uiteindelijk restte een eindspel waarin Hans met koning en toren zich de koning en dame van Louis van het lijf moest houden. Dergelijke eindspelen zijn vaak niet gemakkelijk gewonnen voor de damepartij, als de koning en toren elkaar goed steunen, zoals Hans lukte. Uiteindelijk werd hier de enige remise van de avond genoteerd.
In de tweede ronde moest Christiaan Boudewijn proberen het Henk Boot moeilijk te maken. Dat lukte niet, hij raakte verstrikt in penningen die materiaal en de partij kostten. Wim Rietveld liet zijn tweede overwinning van de avond aantekenen. Deze keer was Hans Karelse het slachtoffer. Lang leek het redelijk gelijk, maar uiteindelijk ging Wim handiger met zijn stukken en de klok om. Ook Gela Nikoladze noteerde zijn tweede overwinning van de avond ten kostte van Mattias Stok.
In de derde ronde speelden Henry Houweling en Louis Rutgers een interessante partij. Louis had een tweetal dubbelpionnen en een zwervende dame. Daartegenover stond dat Henry met zijn torens de f-lijn bezat en tenslotte met Txf7 de zwarte verdediging kon verzwakken. Al leek Louis met een dameschaakje op e3 ook een wit paard op d2 in verlegenheid te brengen, het terugtrekken van de toren naar f2 loste voor wit alle problemen op. Nadat Henry met Pc4 de zwarte dame tot een terugtocht dwong, kwamen zijn torens op de f-lijn beslissend naar voren. Wim Rietveld zette zijn goede reeks voort en liet André van Wingerden in het stof bijten. Ook Gela Nikoladze pakte tegen Christiaan Boudewijn op vlotte wijze het volle punt door een koningsaanval mooi door te zetten. Tenslotte schoof ook Eddy Korevaar nog aan, zodat er weer sprake was van een even aantal spelers. Hij won gedecideerd van David Carlsson en nam daardoor een klein beetje wraak voor zijn hardhandige nederlaag in de interne competitie.
In de laatste ronde werd door Louis Rutgers een einde gemaakt aan de mooie serie van Wim Rietveld, die hiermee op 3 punten bleef steken. Ook Henry kwam op 3 punten door te winnen van Christiaan Boudewijn. Maar de strijd aan de top ging vooral over wie deze avond bovenaan zou eindigen. Gela Nikoladze en Henk Boot maakten er reuze spannende en enerverende partij van. Henk besloot zijn rokade op te geven en hield de koning vooralsnog in het centrum, waarna Gela alle remmen losgooide en een toren op f5 kon posteren, toen Henk de opgespeelde pion op f5 ruilde. De stelling was zeker makkelijker te spelen voor wit, maar Henk’s nadeel was beperkt. Zeker toen Henk via een omweg toch een soort korte rokadestelling kon bereiken en een sterk verdedigend paard op e5 zette, was de strijd min of meer in evenwicht. Gela had daar overigens wel iets meer tijd nodig gehad…. Henk durfde het verdedigende f6 niet aan, diagram na 19. Taf1,
Eindstand na 3 cycli:
1. Henk 12-10
2. Jaco 8- 7
3. Henry 8-6
4. Louis 8-5,5
5. Hans 12-5,5
6. Wim 8-5
7. Arjan 8-5
8. Tijmen 4-4
9. Ernst 4-4