Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag laatste schaakavond seizoen 2021-22 op 21 juni

Traditiegetrouw werd het schaakjaar afgesloten met een barbecue, opnieuw in de garage, waarin Gerard de Gans jaren werkzaam is geweest en waar we ook dit jaar weer welkom waren. Tijdens de barbecue konden we gezellig met elkaar spreken over schaken en andere zaken. Maar er moest natuurlijk nog wel worden geschaakt. Ook hier geldt dat er volgens traditie om het snelschaakkampioenschap van de club wordt gespeeld. Omdat de tafels binnen te breed waren om lekker aan te kunnen schaken, werd er gezellig met mooi weer en lang licht buiten gespeeld! 21 juni is nu eenmaal de langste dag van het jaar!
In de eerste ronde trokken niet geheel onverwacht, Jaco Vonk, Henk Boot,, Henry Houweling, Tijmen Schakel, Ernst Delwel, Louis Rutgers en André van Wingerden aan het langste eind.
In de tweede ronde nam Tijmen het op tegen Jaco, maar hij kon het na pionverlies niet bolwerken. Henk kreeg tegen Louis een gambiet voorgeschoteld. Hij stond al beter, maar toen Louis ook nog een kwaliteit kwijtraakte, kon Henk de overwinning binnen halen. Henry had geen medelijden met Jan Post en won. André won opnieuw, ditmaal ten koste van Ernst.
In de derde ronde moest Henry het opnemen tegen Jaco en Jaco had steeds overwicht. Toen dat zich vertaalde in een flinke materiele voorsprong, werd het pleit hiermee in het voordeel van Jaco beslecht. André moest het opnemen tegen Henk, maar die manoeuvreerde handiger richting witte koning en Henk won. Tijmen wees Chris Tromp terug. Het voorzittersduel tussen Ernst en Gerard werd door Ernst in zijn voordeel beslecht.
In ronde vier zaten Henk en Jaco tegenover elkaar. Jaco veraste Henk met een stukoffer vlak na de opening, waarvoor hij drie pionnen terug kreeg. Henk moest zijn koning in het midden houden en kon zijn eigen koningsaanval onvoldoende kracht geven. Jaco brak beslissend in het centrum door, waarmee hij deze spectaculaire partij in zijn voordeel beslechtte. Tijmen en Henry namen de draad weer op en sloten weer aan bij de top door de gebroeders van Wingerden met lege handen te laten staan.
In ronde vijf ging Jaco door met winnen, deze keer ten koste van Louis Rutgers, terwijl Tijmen het niet kon bolwerken tegen Henk Boot. Tijmen onderschatte Henks kansen tegen zijn koning en werd verast door een loperoffer op h3, waarna zijn koning in een matnet werd gevangen. Henry hield zijn toppositie intact door Chris Tromp te verslaan. De eerste remise van de avond kwam op naam van Wim Rietveld en Ernst.
In ronde zes gingen Jaco, Henk, Tijmen en Ernst door met winnen. Henry kon tegen Henk geen echte vuist maakte en merkte op dat Henk een ander type tegenspel tegen zijn opening gebruikte dan waarmee hij meestal wordt geconfronteerd.
Bij het ingaan van ronde zeven stond Jaco nog steeds een punt voor op Henk. Het was inmiddels wat fris geworden voor het buitenschaak, terwijl ook het daglicht zich met een mooi gekleurde avondlucht terugtrok. Misschien dat sommigen daardoor de plaats voor hun stukken niet meer optimaal zagen en het aantal fouten, overigens niet ongebruikelijk bij snelschaken, toch toenam.’
In de laatste ronde nam Jaco het op tegen Ernst en die was met een imposante reeks inmiddels hoog in het klassement terug te vinden. Ook Jaco moest er dit keer aan geloven en incasseerde zijn eerste nederlaag. Henk zou dus gelijk kunnen komen en trok tegen Arjan Uittenbogaard dan ook alle registers open. Maar zijn aanval sloeg ondanks het offeren van materiaal niet door en dan dreigt vaak ook een boemerang effect. Maar hoewel Arjan inmiddels ruimschoots gewonnen stond, verslikte hij zich en kon Henk ontsnappen naar een remise eindspel. Die uitslag kwam er ook toen er behalve twee koningen geen ander materiaal meer op het bord stond. Het duel tussen Tijmen en Henry om de derde plaats eindigde ook in remise. Hiermee werd Jaco dus de winnaar van de avond, gevolgd door Henk, terwijl de derde plaats werd gedeeld door Tijmen, Henry en Ernst, waarbij Tijmen reglementair o.b.v. van iets meer weerstandspunten tot zijn eigen verbazing toch de derde plaats veroverde.
Hierna werd in de goed verlichte en warme showroom de avond afgesloten met de prijsuitreikingen van het afgelopen seizoen. De reguliere competitie werd dit jaar gewonnen door Henk Boot, die na een aantal jaren Jaco Vonk terugwees naar de tweede plaats. Hans Karelse legde beslag op de derde plaats en Louis Rutgers werd vierde. Louis kreeg daarnaast ook de prijs voor de beste senior.
De resultaten van de externe wedstrijden, de Ambassadeurscup, werd door een drietal spelers betwist. De hoogste score werd bereikt door André van Wingerden, die met 7,5 uit 8 wedstrijden fenomenaal hoog scoorde en slechts één remise moest toestaan. De tweede plaats was voor Jeroen Brandsma die met 8,5 punt uit 10 partijen ook een fantastische score bereikte en slechts drie remises moest toestaan. De derde plaats was hier voor Tijmen Schakel, die ook een fraaie score zonder nederlagen bereikte. In het begin van het seizoen kwamen de tegenstanders nog wel eens weg met een remise, maar in de tweede helft kwam hij goed op stoom en eindigde met 5,5 punt uit de laatste zes wedstrijden! De goede resultaten van deze spelers was inspirerend voor anderen, want het eerste KNSB-team eindigde in klasse 4H op een fraaie 2e plaats. Achteraf bleek dat zelfs voldoende voor promotie, zodat het team volgend jaar in de derde klasse flink aan de bak mag. Ook in de SOS-competitie eindigde het eerste team op een 2e plaats, terwijl het tweede SOS-team na een wat wisselend seizoen eindigde in de middenmoot.
De rapidcompetitie werd in drie avonden beslist en hierin trok Henk Boot aan het langste eind, ook al omdat andere spelers soms verstek moesten laten gaan. Hierdoor konden Jaco Vonk (2e plaats), Henry Houweling (3e plaats) en Louis Rutgers (4e plaats) Henk niet echt konden bedreigen, omdat hij wel alle drie keren aanwezig was en dus 12 partijen had gespeeld en de anderen slechts 8 partijen.
Het snelschaakkampioenschap (zie boven) werd gewonnen door Jaco Vonk, voor Henk Boot en ex aequo op de derde plaats Tijmen Schakel, Henry Houweling en Ernst Delwel.
Vanaf nu is het zomervakantie op de schaakclub, waarbij sommigen zich misschien op één van de zomersnelschaaktoernooien zullen laten zien. We gaan het na de vakantie horen. Waarschijnlijk is dinsdag 6 september het begin van weer een nieuw en mooi seizoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *