Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag Maastricht – team 1 (13-02-2016)

Het 1e team mocht zaterdagmorgen 13 februari afreizen naar het diepe zuiden voor het duel in en tegen hekkensluiter Maastricht. Voor het eerst deze competitie kon captain Eddy Korevaar over het basis 8 tal beschikken en in Maastricht moest er dan ook gewonnen worden om de degradatiezone te ontstijgen. In aanvang bleken de enige dagen terug geëindigde Carnavals festiviteiten de thuisploeg nog parten te spelen en kwam het team door overwinningen van Henk Boot, Eddy Korevaar en Jaco Vonk en remises van Jesper Nederlof en Hemmo Mulder op een comfortabele 1-4 voorsprong. Andries Dekker is nog steeds op zoek naar de vorm en kon ook in Maastricht het verlies in zijn partij niet afwentelen. Vervolgens waren het Tim Schakel en Bobby Fijlstra die voor het beslissende halfje zorg moesten dragen. In een spannend slot wist Tim de remise in een toreneindspel vast te houden en dat is hem over het algemeen wel toevertrouwd. Bobby zorgde voor het opvijzelen van het doelsaldo door ook zijn partij met winst af te sluiten.

Door de 2,5- 5,5 overwinning staat het 1e team weer in de middenmoot en kan de eerstvolgende thuiswedstrijd de 100 % score sinds begin 2016 mogelijk worden voortgezet tegen de Stukkenjagers.

Eén gedachte over “Verslag Maastricht – team 1 (13-02-2016)

 • 14 februari 2016 om 22:13
  Permalink

  Het is natuurlijk altijd leuk in een winnend team te spelen en vervolgens het verslag op de site te zien. Maar die verslagen zijn noodzakelijkerwijze nogal aan de korte kant, vandaar als aanvulling nog een wat uitgebreider verslag van het seizoen van het eerste team tot nu toe.
  De periode voor de winterstop was voor het eerste team uiterst teleurstellend. Een onnodige nederlaag in de eerste wedstrijd in Tilburg tegen De Drie Torens, het niet verzilveren van kansen in de thuiswedstrijd (in Sliedrecht) tegen degradatiekandidaat WLC, het werd 4-4, werd gevolgd door een verdiende nederlaag in de 3e wedstrijd tegen de koploper Voerendaal 2. Toen we in de 4e wedstrijd thuis tegen het Pionneke uit Roermond ook nog vergaten onze kansen te pakken en een 3,5-4,5 nederlaag moesten incasseren stonden we er met 1 matchpunt gewoon beroerd voor: op de laatste plaats terwijl we op zich goed boven in de middenmoot zouden moeten kunnen meedraaien. Goed, er was het excuus dat onze kopman Jesper vanwege zijn werk tot medio december in de USA verbleef, maar dat was toch niet de enige verklaring voor onze belabberde resultaten.
  Maar zie, de feestdagen hebben ons goed gedaan. De terugkeer van Jesper is blijkbaar voor het team naast de elkaar toegesproken vermaningen, voldoende inspiratie geweest om de weg naar boven te vinden. De fraaie 6-2 overwinning tegen het sterke Helmond, waar niets op viel af te dingen, moest natuurlijk een vervolg krijgen in Maastricht op 13 februari.
  Beide teams hadden nog maar 3 matchpunten, dus de verliezer zou echt met het degradatiespook te maken krijgen. Als eerste was Hemmo klaar op zijn vertrouwde bord 6. Hij stond met zwart wat gedrukt en wit had alle mogelijkheden het langdurig te proberen… De stelling kon zeker worden verdedigd, maar verrassenderwijs nam zijn tegenstander het remiseaanbod aan. In de analyse na afloop bleek hij blij te zijn na drie nederlagen op rij een punt achter deze serie te kunnen zetten, daarbij dus aansluitend bij een oude spreuk/wijsheid van Kortsnoi die zei na een nederlaag niet gelijk wraak te willen nemen met een overwinning, dat het vaak beter is zich te herpakken met een remise.
  Vervolgens kwam de volgende uitslag bij Henk op bord 1. Dezelfde opening als bij Hemmo tegen een onbekende jeugdige tegenstander. De speler die de laatste 2 wedstrijden op bord 1 zat was er niet bij en ook hun topscorer (5 uit 5!) was nog erg gammel en herstellend van een infectie en voelde zich niet in staat te spelen. Maar wie was dan de tegenstander van Henk ? Een invaller uit een lager team, die dan maar gelijk bord 1 moest zien te keepen ? Uiteindelijk bleek het de sterkste speler van de club te zijn die door studieverplichtingen dit jaar nog geen gelegenheid had gehad mee te spelen. Het was deze keer niet een favoriete opening van Henk, en hij had er in het afgelopen TATA-toernooi pijnlijk mee verloren en besloot het dus van meet af aan over een heel andere boeg te gooien. Een wit pionoffer op zet 14 werd resoluut geweigerd, zwart counterde scherp op de koningsvleugel met op zijn beurt een pionoffer op de 16e zet. Henk nam het wel aan, maar moest diep in de denktank om een goede verdediging te vinden. Toen zwart meende een winnende combinatie te zien met een kwaliteitsoffer Txg3 bleek die variant niet te kloppen, omdat Henk met een dodelijke penning nog een stuk won. Zwart spartelde nog een paar zetjes alvorens op te geven. In de analyse na afloop dachten we dat zwart een aantal kansen had laten liggen, maar gelukkig (voor Henk) bleek dat in de computeranalyse thuis helemaal niet het geval.
  Hierna volgde de uitslag bij Jesper op bord 2. Door een zetverwisseling kwam hij in zijn opening in een gewone variant terecht en lukte het niet meer het spel op gewenst onbekend terrein te krijgen. Beide spelers probeerden het wel, maar het evenwicht werd nergens verbroken en remise was het logische resultaat.
  Toen was het de beurt aan teamcaptain Eddy op bord 7. In een voor hem niet ongebruikelijk soort stelling had hij wat ruimteoverwicht en een aanzienlijk voordeel op de klok. In het eindspel dat uiteindelijk ontstond, kwam Eddy steeds iets beter te staan en werd het tijdgebrek van zwart steeds nijpender en na een (onvermijdelijke ?) zwarte fout kon Eddy opnieuw een vol punt noteren: 3-1 voor, maar een blik op de andere partijen liet zien dat de race nog allerminst gelopen was, vooral de stelling bij Jaco was moeilijk in te schatten. De volgende uitslag kwam voor rekening van Jaco op bord drie. Tegen een sterke tegenstander had hij wel materieel voordeel gekregen, maar in een eindspel met dame en lichte stukken was een vrij a-pion een belangrijke zwarte troef. Met nauwkeurig spel, lukte het Jaco de zwarte dreigingen te neutraliseren en ook hier het volle punt binnen te halen, waarmee we op een 4-1 voorsprong kwamen en tenminste 1 matchpunt op zak hadden.
  Helaas moest Andries op bord 5 opnieuw een nederlaag incasseren. Met zijn vorm wil het dit seizoen nog niet erg lukken. Hij koos in een ingewikkelde open stelling in het middenspel een minder gelukkige voortzetting die uiteindelijk niets opleverde. Vervolgens kwam hij 1 en later 2 pionnen achter en met weinig stukken op het bord maakte zijn tegenstander geen fout: 4-2.
  Er waren dus nog twee partijen aan de gang en het leek er op moment inmiddels wel op dat daar nog 1,5 punt uit konden komen…. Op bord 4 speelde Tim een zware positionele partij. Het evenwicht was in eerste instantie niet verbroken, maar hij kon toch op een gegeven moment een mooie aanval opzetten. De computer zag zoals zo vaak achteraf ergens wel een betere voortzetting, maar opgelegde kansen zijn er zeker niet geweest. Er resteerde eerst een 4 toreneindspel en later een gewoon toreneindspel. Wit verdedigde actief en kon daarmee de remise veilig stellen, wat wel betekende dat de stand op 4,5-2,5 in ons voordeel kwam en de matchpunten binnen waren !
  Als laatste was Bobby bezig op bord 8. Hij wilde deze keer graag met zwart spelen en daar had teamcaptain Eddy vanzelfsprekend gehoor aan gegeven. Het lukte Bobby zijn tegenstander die tot dat moment een score van 3,5 uit 4 had, stevig de duimschroeven aan te draaien en een aantal pionnen voor te komen. Ook hier was er net als bij Jaco een vrije a-pion als troef en wit kon in het centrum met een geïsoleerde dubbele c-pion geen potten breken. De compensatie van binnengedrongen witte torens op de 7e rij werd door Bobby bekwaam en nauwkeurig geneutraliseerd. Na een zwart kwaliteitsoffer werden de witte c-pionnen opgepeuzeld en kwam er een drievoudige pionnenwals naar voren ondersteund door koning en paard en daar kon een eenzame witte toren niets tegen beginnen. Uiteindelijk dus een dik verdiende 5,5-2,5 winst en we lieten ons dat in een aardige eetgelegenheid op het Vrijthof dan ook nog goed smaken.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *